[Zlomové momenty hry #7]: Marksman jako support
i Zdroj: Tryhard.cz
Novinky League of Legends Článek [Zlomové momenty hry #7]: Marksman jako support

[Zlomové momenty hry #7]: Marksman jako support

Reibl

Reibl

28. 8. 2018 14:00

Neobyčejný pick supporta, který fungoval na nejvyšší úrovni.

Reklama

Série Zlomové momenty hry se zaměřuje na klíčové okamžiky League of Legends. Tématem budou jak změny v metě, tak historické esportové zápasy a úpravy herního designu. Zapomenuty nebudou ani ikonické chyby, které se ve hře objevily.

Předchozí díly: 


V průběhu letošní sezóny jsme se mohli dočkat mnoha změn na botlince. Mágové, bruiseři, asasíni a marksmani se v určitou dobu často střídali na jediné lince. O několik patchů později se situace ustálila. Co jsme ovšem nezažili a v metě se ani moc nestává, jsou supporti, kteří patří mezi marksmany. Někdo může namítnout, že mezi ně patřila v určité době Ashe, ovšem na kompetitivní scéně se moc neuchytila. Psal se rok 2016, právě začínala druhá hra semifinále na Worlds mezi SK Telecom T1 a Rox Tigers a byla vybrána Miss Fortune jako support.

Recept na úspěch

Daleký dosah

Nejprve je třeba se podívat na to, co přináší Miss Fortune na support roli. Základem byl předmět Spellthief's Edge. Jeho pasivka se dala aktivovat pomocí Miss Fortune E (Make It Rain). Tato schopnost má velký dosah a dá se tak efektivně využít velmi často. Další klíčovou schopností je samotná pasivka této šampionky, totiž Love tap. Ta se hodí k rychlejšímu pushování minionů. Samozřejmě support MF nebere žádné miniony.

[Zlomové momenty hry #7]: Marksman jako support

Na druhou stranu je třeba se podívat na nevýhody, které přináší marksman na pozici podpory. Miss Fortune není tank. Nevydrží toho moc a ani nemá důvod kupovat obranné předměty. Také neposkytuje žádné znehybnění a ani obrané schopnosti pro sebe, nebo svého partnera. Nemůže tedy poskytnout ochranu na lince, či mimo ni. Nepotřebujete ovšem obranu, pokud máte silný útok.

Ashe je klíč

Často se na Worlds 2016 brala jako support Zyra. Ta poskytovala podobné vlastnosti, rychle pushovala a mohla držet nepřátele zpět. Dosah schopností této šampionky byl dost velký na to, aby mohla velkou mírou přispět k sebrání první věže. O to v této metě hodně šlo. Miss Fortune měla o něco větší dosah schopností a mohla rychle zabíjet Zyry kytky. Co ale neměla, bylo CC. Jakákoliv schopnost, která by udržela nepřátele na jednom místě dost dlouho, aby je mohla zabít. V tu chvíli přichází do hry Ashe. Její trefená ultimátka při správném zahrání garantuje kill v kombinaci se schopnostmi Miss Fortune. Kdo by chtěl hrát MF bez Ashe, brzy by zjistil, že protihráči můžou z jejích abilit prostě odejít.

[Zlomové momenty hry #7]: Marksman jako support

Sehranost a specifická situace

Kombinace Miss Fortune a Ashe není tak jednoduchá, jak se na první pohled zdá. Pokud Ashe trefí R (Enchanted Crystal Arrow), musí okamžitě následovat ultimátka MF. Toto combo je smrtelné pro většinu křehkých postav. Do této kategorie spadá právě Zyra, která nemá žádný štít, heal nebo úskok. Marksmani jsou sami o sobě zranitelní a ani Caitlyn, která má velký dosah schopností a základních útoků, nepomohla Rox Tigers.

Posledním kouskem do skládačky byla pick-ban fáze. V roce 2016 bylo k dispozici pouze 6 banů. Oba dva týmy je využívaly k odstranění silných postav, zejména midařů. Banovat supporta nebylo tolik efektivní a Zyra vynikala v té době svojí silou.

Překvapení, které fungovalo

Miss Fortune byla vybrána ve druhé a třetí hře semifinálového duelu mezi SKT a ROX. Obě tyto hry vyhrála a botlinka SK Telecomu byla nucena požádat trenéra o zabanování tohoto supporta. Síla zmíněné šampionky byla na lince příliš velká i pro zkušené korejské hráče. SKT nakonec zvládli duel otočit při stavu 1:2 a vyhrát. Support MF získala okamžitě na popularitě, ale nutno dodat, že její síla byla hlavně umožněná díky ultimátce Ashe a specifické situace v metě. Obliba Zyry hrála důležitou roli a slovo counterpick zde bylo opravdu na místě.

Velká inovace, kterou hráč Kang "GorillA" Beom-hyeon přinesl, byla k užitku. Sérii tento pick sice nevyhrál, ale zaslouží si místo ve zlomových momentech League of Legends. Podobné překvapení, jako při vybrání Miss Fortune na pozici supporta v semifinále největšího lolkařského turnaje, se jen tak někomu nepovede.


Věděli jste, že...?

  • Velmi ikonickým momentem byla také ultimátka Ashe, která zasáhla topaře SKT přes celou mapu a zrušila teleport.
  • V semifinále Worlds 2016 se utkali celkem 3 korejské týmy (SKT, SSG a ROX). Posledním zástupcem v nejlepší čtveřici byli evropští H2K.
  • Nejlepší 4 týmy v roce 2016 hostila americká aréna Madison Square Garden.
  • Na začátku letošního roku dostala Miss Fortune několik nových splash artů.
  • Miss Fortune měla 100% winrate na Worlds 2016. Mohl za to hlavně fakt, že se objevila pouze ve třech hrách.
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama