Esportová olympiáda konečně vznikla. Dobrá zpráva nebo morální dno?
i Zdroj: lolesports/Riot Games
Novinky League of Legends Článek Esportová olympiáda konečně vznikla. Dobrá zpráva nebo morální dno?

Esportová olympiáda konečně vznikla. Dobrá zpráva nebo morální dno?

Giry

Giry

V příštím roce poprvé proběhne esportová olympiáda. Mezinárodní olympijský výbor oznámil, že v nadcházejících dvanácti letech bude hry pořádat Saúdská Arábie.

Reklama

Zatímco Esports World Cup v Rijádu pomalu míří ke svému konci, tamní fanoušci se mohou těšit na další velký trunaj, tentokrát však budou hráči namísto klubových znaků nosit na hrudi vlaječky zemí, které budou reprezentovat.

T1 ovládli EWC, Fnatic opět pohořeli
i Zdroj: EWC

T1 ovládli EWC, Fnatic opět pohořeli

Turnaj Esports World Cup v Saúdské Arábii je za námi. Ve finále se utkali současní mistři světa T1 proti čínským TOP Esports…

Esportová olympiáda proběhne příští rok poprvé, stejně jako na EWC se do organizace zapojí vláda tohoto království. Zatím nebylo oznámeno, jaké konkrétní esportové tituly se na turnaji objeví, o League of Legends by ale nemělo být pochyb. Podle francouzského sportovního deníku L'Équipe se organizátoři snaží zařadit olympiádu na závěr roku po konci Worlds.

Lze předpokládat, že Český olympijský výbor v budoucnu oznámí, jak se budou moct hráči z České republiky na esportovou olympiádu kvalifikovat.

To, že se pořádá turnaj v Saúdské Arábii, stále zůstává tématem, které rozpolcuje veřejnost. Právě saúdskoarabská vláda je často kritizována za potlačovaní lidských práv v různých oblastech - například svoboda projevu, práva žen, svoboda náboženského vyznání, moderní formy otroctví a další. Podle kritiků tak jde o klasickou formu sportswashingu (v tomto případě Esportswashingu).

Bojkot právě probíhajícího EWC však ukázal, že toto je překážka pouze pro západní svět, diváci z Číny, Koreje a dalších asijských zemí, ve kterých je esport populární, turnaj sledovali a vygenerovali statistiky, se kterými mohou být organizátoři spokojení. Finále turnaje v League of Legends sledovalo v jednu chvíli 1,1 milionu diváků.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama