Historie šampiona #6 - Udyr
i Zdroj: Tryhard.cz
Novinky League of Legends Článek Historie šampiona #6 - Udyr

Historie šampiona #6 - Udyr

Little Panda

Little Panda

14. 7. 2017 12:00 2

Jak si vedl Udyr v průběhu let?

Reklama

Hra League of Legends se neustále vyvíjí a to již přibližně osm let. V současné době to ani nevypadá, že by Riot chtěl hru ustálit a jejími neustálými úpravami tak chce nalákat nové hráče a také nenechat unudit ty staré. Za ty dlouhé roky vyšlo mnoho patchů, mnoho úprav nejen šampionů, ale i předmětů, run, masteries, klienta nebo celých herních mechanik a prvků.

V tomto článku se podíváme na Udyra - jeho rework, buffy, nerfy a taktiky a úspěchy v průběhu let.

Udyr

Udyr byl přidán do hry 2.12.2009, tedy těsně před Nidalee, a za svou dobu fungování dostal mnoho buffů i nerfů. Jeho mini rework přišel v první polovině této sezóny.

Udyr je šampion s velice zajímavou mechanikou schopností - 4 schopnosti, které mají permanentní efekt + bonus při aktivaci + Udyr nemá ultimátku. Přesto samotný Udyr mechaniky nemá a proto se jedná o jednoduchého šampiona a bohužel i poměrně nezábavného.

Udyr se mnohokrát objevil i v profesionální lize, ale nejvíce ho proslavil streamer Trick2g

Pasivka

Historie šampiona #6 - Udyr

Monkey's Agility 

před reworkem

  • Stance: Udyr nemá ultimátní schopnost, místo toho si může vybrat již od začátku ze 4 schopností (všechny mají 5 úrovní). Všechny schopnosti mají přetrvávající efekt, který trvá do změny schopnosti. Při změně schopnosti má CD 2 vteřiny.
  • Monkey's Agility: Udyr získá při změně schopnosti 5 k rychlosti pohybu a 10% k rychlosti útoku na 5 vteřiny (lze hromadit až 3krát)

První verze pasivky Udyra přidávala 12% attack speed a 6% dodge (3krát hromaditelné). Dodge je starý odstraněný efekt, který dával šanci zcela vyhnout základnímu útoku. Jednalo se však o velice náhodný efekt, který byl velice nefér a Riot se ho rozhodl odstranit (Na bázi dodge fungoval nejvíce asi starý Jax, který byl díky tomu broken).

Později došlo ke změnám AS - 12% → 15% → 10% a dodge - 6% → 4% → 3% → odstraněno

Dodge byl nahrazen 4% magic resistem a armorem. Změna vydržela jen velmi krátce a byla předělána na rychlost pohybu.

Tato schopnost zůstala při posledním mini reworku beze změny.

Schopnost Q

Historie šampiona #6 - Udyr

Tiger Stance

před reworkem

  • Aktivka: Udyr získá 30/40/50/60/70% bonus k attack speed na 5 vteřin a jeho následující útok způsobí bonusové poškození "over time" po 2 vteřiny (krvácení).
  • Stance: Základní útoky udyra způsobují bonusové poškození o hodnotě 15% AD a Udyrův první útok způsobí speciální poškození jako 2 vteřinové krvácení.

po reworku

  • Aktivka: Udyr získá 30/40/50/60/70% bonus k attack speed na 5 vteřin a jeho následující útok způsobí bonusové poškození "over time" po 2 vteřiny (krvácení).
  • Stance: Každý 3. útok způsobí 2 vteřinové krvácení jako bonusové poškození. Cíl již zasažen krvácením, získá zbytek poškození instatně a časovač se resetuje.

Původní verze Udyra měla prohozenou stance a aktivku - Stance přidávala pasivně attack speed a Udyrův útok vypadal jako tři velice rychlé útoky (on-hit efekty se aplikovaly pouze na první) a na aktivku způsoboval následujícím útokem krvácení. 

Mini rework měl pomoci tanky Udyrovi k lepším statům a poškození. Full AD Tiger Udyr však utrpěl (jednalo se však o troll build).

Schopnost W

Historie šampiona #6 - Udyr

Turtle Stance 

před reworkem

  • Stance: Udyr získá 10/12/14/16/18% lifesteal. 
  • Aktivka: Udyr získá štít o hodnotě 60/95/130/165/200 (+50% AP) na 5 vteřin.

po reworku

  • Stance: Udyr se každým útokem vyléčí o 2.5% max HP (o 1% více za každé 1% chybějících HP - až +5%) = až 7.5% max HP každým útokem.
  • Aktivka: Udyr získá štít o hodnotě 60/95/130/165/200 (+50% AP) na 5 vteřin.

Dříve Stance vracela útoky manu (až 20% na 5. úrovni - brzy nerfnuto na 10%) a léčila Udyra. Starý Udyr také nemohl jako želva kritnout.

Mini rework měl opět pomoci tanky Udyrovi. Lifesteal je závislý na vašem AD, avšak léčení Udyra je závislé na jeho maximálních a chybějících HP.

Schopnost E

Historie šampiona #6 - Udyr

Bear Stance

před reworkem

  • Stance: Udyr svým prvním útokem do šampiona omračuje na 1 vteřinu.
  • Aktivka: Udyr se zrychlí o 15/20/25/30/35% a ignoruje kolize s jednotkami na 2/2.25/2.5/2.75/3 vteřiny.

Ignorace kolize s jednotkami byla přidána až ve 3. sezóně.

Tato schopnost nebyla při mini reworku změněna (pouze redukován mana cost).

Bear Stance byla a je vždy nejzajímavější částí Udyrova kitu. Možnost postupně omráčit celý tým bez jakéhokoli cooldownu je velice užitečnou vlastností Udyra. Proto také nemusela být při posledním reworku měněna.

Schopnost R

Historie šampiona #6 - Udyr

Phoenix Stance

před reworkem

  • Stance: Každý 1. a 3. útok způsobí Udyr malé AoE poškození za zasaženým cílem o hodnotě 40/80/120/160/200 (+45% AP).
  • Aktivka: Udyr zraní jednotky v okolí za 10/20/30/40/50 (+25% AP) po 4 vteřiny.

Tato schopnost nebyla při mini reworku změněna (pouze redukován mana cost).

Phoenix Udyr byl většinu času upřednostňován před Tiger Udyrem (ten byl v metě jen chvíli). Phoenix Stance měli většinou lepší staty a také se více hodí pro tanky Udyra, díky vyšším základním hodnotám a nižnímu navyšování s úrovní (přesný opak Tiger Stance).

Na Udyra po vydání se můžete podívat v následujícím videu Champion spotlight. Z videa však nelze poznat téměř žádná změna (kromě textur). Tento spotlight je však zajímavý tím, že je podán spíše jako naučné video a hodně se liší od dnešních spotlights.


Obrázky a Splash arty

Klasický Udyr

Starý

Historie šampiona #6 - Udyr

Nový

Historie šampiona #6 - Udyr

Black Belt Udyr

Starý

Historie šampiona #6 - Udyr

Nový

Historie šampiona #6 - Udyr

Tento art byl převzat od čínských kolegů, kteří často mají jiné splash arty než zbytek světa.

Primal Udyr

Starý

Historie šampiona #6 - Udyr

Nový

Historie šampiona #6 - Udyr

Také tento splash byl původně z Číny.

Udyr má ještě další dva skiny - Spirit Guard Udyr a Definitely Not Udyr.

Udyr se navíc jako druhý šampion League of Legends dočkal ultimátního skinu - Spirit Guard Udyr. Bohužel tento skin již nedosahuje kvality dnešních ultimátních skinů. Stále je však velmi epický!


Úspěchy

UOL Kikis v 5. sezóně

Velice známé jméno - Kikis, hráč, který v jungli na profesionální scéně zahrál téměr cokoli (Gnar, Twisted Fate, Kayle, Shaco, Udyr,...). Právě tento hráč se zasloužil o dočasné oživení Udyra na profesionálí úrovni po jeho úpadku z předchozích sezón.

G2 Trick v 6. sezóně

Tento velice zajímavý play předvedl G2 Trick ve hře proti H2k.

Open the GATES!

Nejvíce proslavil Udyra známý streamer Trick2g a to hlavně se svou taktikou Open the GATES! Taktika spočívá v pouze v absolutním pushování linky a posléze sebrání inhobitoru. Během této taktiky se snažíte co nejvíce vyhýbat bojům a pokud na vás nepřátelé přijdou, 1v1 a 2v1 vás nedokáží zabít díky vaší neskutečné rychlosti a také tanky statům. Taktiku pak Trick2g ještě vylepšil o Zz'rot Portal. Trick2g je také známý díky "maximum disrespect" Udyrovi, kdy vyloženě trolil své nepřátele, kteří se ho marně snažili zabít a on vždy utekl.

Závěr

Na závěr je třeba zmínit, že stejně jako u Alistara, SionaKarmy, LeBlanc a Nidalee Riot odvedl velice dobrou práci s reworkem, ačkoli se může zdát, že je rework nedotažený či nedostatečný.

Udyr se bohužel nehodí do dnešní mety. Můžeme však předpokládat jeho návrat při velké změně mety, jelikož má nyní velmi zajímavě nastavené tanky staty.

Pokud máte přesto zájem hrát Udyra, podívejte se na videa právě Trick2g. Zcela určitě s ním ale nezkoušejte tahat rankedy.

Pokud se vám článek líbil a rádi byste znali historii i jiných šampionů napište nám své názory a přání do komentářů.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama