Historie šampiona #1 - Alistar
i Zdroj: Tryhard.cz
Novinky League of Legends Článek Historie šampiona #1 - Alistar

Historie šampiona #1 - Alistar

Little Panda

Little Panda

9. 6. 2017 11:55 4

Jak to bylo s Alistarem od bety po současnost?

Reklama

Hra League of Legends se neustále vyvíjí a to již přibližně osm let. V současné době to ani nevypadá, že by Riot chtěl hru ustálit a jejími neustálými úpravami tak chce nalákat nové hráče a také nenechat unudit ty staré. Za ty dlouhé roky vyšlo mnoho patchů, mnoho úprav nejen šampionů, ale i předmětů, run, masteries, klienta nebo celých herních mechanik a prvků.

V tomto článku se podíváme na jednoho z prvních šampionů ligy legend - Alistara a na jeho změny, taktiky a úspěchy v průběhu let.

Alistar

Dnešní podobu Alistara zná snad úplně každý, jedná se o tank supporta s velkou dávkou CC, který je momentálně mimo metu, ale v blízké době bychom ho mohli snad opět vidět, vzhledem k velkým změnám mety na botu, která se stále vyvíjí. Alistar si od bety prošel několika reworky svých schopností, hlavně jeho ultimátky. Poslední rework dostal minulou sezónu, kdy dolšo k prohození jeho E a pasivky. V prvních sezónách¨se také hojně hrával jako AP midař nebo v jungli a ve 3. a 4. jako AD topař. V 5. a 6. sezóně jsme pak mohli AP Alistara opět vidět, tentokrát hlavně na topu.

ZDE se můžete podívat na aktuální podobu Alistarových schopností.

Pasivka

Colossal Strenght

  • Alistarova velikost mu dodává bonusové HP.

Takto jednoduše vypadala Alistarova první verze pasivní schopnosti, která však brzy dostala tento rework:

  • Alistar způsobuje 20/40/60% bonusového poškození věžím.

Vzhledem k tomu, že Alistarova ultimátka dokázala v jednu chvíli navyšovat AD, dokážu si představit, jak rychle musela nepřátelská věž padnout. Takový nezabitelný Ziggs. Riotu se však tuto pasivku rozhodl opět změnit a dal jí i nový název.

Trample

  • Po použití schopnosti se Alistar zrychlí na 3 vteřiny, může procházet jednotkami a způsobuje 7-24 (+10% AP) magického poškození za vteřinu v malém radiusu kolem sebe. Minioni obdržují dvojnásobné poškození.

Sami můžete vidět, že se jedná o velice zvláštní pasivku pro supporta. Nejen že tímto způsobem nechtěně pushoval linku, ale často i sebral miniona svému ADC. Proto se Riot rozhodl v minulé sezóně pro další změnu (poslední minirework Alistara).

Historie šampiona #1 - Alistar

Triumphant Roar (Dnešní podoba pasivky)

  • Alistar si nabíjí tuto schopnost způsobením CC nepříteli nebo pokud zemře nepřátelský šampion v okolí. Při plném nabití vyléčí sebe a okolní spojence.

Takto můžeme znát pasivku Alistara dnes. Jedná se o jeho původní E, které se stalo pasivkou.

Schopnost E

Triumphant Roar 

  • Alistár vyléčí sebe a spojence za 33% tohoto léčení. Cooldown se sníí o 2 vteřiny, když v okolí zemře nepřítel (minion, monstrum i šampion).

Historie šampiona #1 - Alistar

Trample (Dnešní podoba E)

  • Alistar začne dupat na 5 vteřin a pokud poškozuje nepřátelské ššampiony, získává body. Při plném počtu (5) jeho další základní útok způsobí bonusové magické poškození a omráčí.

Ultimátka

Ferocious Howl

  • Alistar se zbaví veškerého CC a stane se imunním vůči jakýmkoli schopnostem.

Myslím si, že k této šílenosti není třeba moc komentáře. Snad jen že Riotu velmi rychle došlo, co vlastně stvořil, a změnil Alistarovu ultimátku na jinou.

Unbreakable Will

  • Alistar získá na 5/10/15 vteřin (později změněno na 10/15/20) 80 AD (později změněno na 60).

Takto vypadal základ ultimátky, kterou můžeme znát dnes s některými úpravami. Vzhledem k tomu, že se jednalo o velice silnou, ale nudnou ultimátní schopnost (kvůli velké době trvání), rozhodl se ji Riot zkrátit a přidat jí jeden velice zajímavý efekt.

  • Alistar získá 50/60/70% redukce poškození a bonusové AD. (v pozdějším patch se objevilo i zbavení všeho CC při použití).

Dalo by se říci, že poslední rework této ultimátky byl úspěšný, vzhledem k tomu, že ji skoro ve stejné podobě můžeme znát i dnes. Riot pouze odstranil bonusové AD této ultimátky. K tomuto kroku došlo z důvodu vylepšení jeho pasivky a E, čímž mu přidali další stun.

Historie šampiona #1 - Alistar

Unbreakable Will (Dnešní podoba ultimátky)

  • Alistar se zbaví CC a získá redukci poškození.

I ostatní Alistarovi schopnosti vypadaly trochu jinak. Například W - Headbutt neměl úplně zpočátku "přískok", mohl se tedy používat pouze z těsné blízkosti, ale dal se použít během znehybnění. Také musel být odstraněn fakt, že Alistar po Headbutt způsobuje jeden extra základní útok navíc. Možná se to zdá jako maličkost, ale tato změna způsobila, že AD Alistar byl nadále téměř nehratelný.


Nejlepší momenty

AP Alistar

Během prvních sezón LoL bylo možné k vidění snad vše, takže AP Alistar mid snad tenkát nikoho příliš nepřekvapil. Z dnešního pohledu je to možná už jinak. Hodně slávy s AP Alistarem sklidil Shushei, bývalý midař Fnatic a světový šampion z 1. sezóny.

Ačkoli v první sezóně byl AP Alistar silný, v té 5. byl opravdu OP. Tentokrát se hrával ale spíše na topu. Hodně mu k síle dopomohl příchod keystone masteries Thunderlord's decree, které v té době bylo hodně přehnané a pro burst šampiony extrémně. Problémy působil skoro ve všech vyšších divizích. V následujícím videu se můžete podívat jak moc silný AP Alistar byl.

AD Alistar

Tento trend se objevil během 5. a 6. sezóny, kdy Alistar dostal několik mírných změn na přepočty AP i AD a také ultimátku. AP přepočty musely být sníženy z důvodu běsnění AP Alistara. Trinity Force se ukázal jako velice silný předmět na Alistara společně se Statikk Shiv. Tyto předměty ve spojení s Alistarovou ultimátkou, která přidávala AD, tvořily smrtící kombo. Sami se můžete přesvědčit například v následujícím videu.

Ačkoli je zřejmé, že Alistar byl napřed jak s farmou, tak s killy, stále se musíme na video dívat jako na 1v5 souboj full AD šampiona, který byl v tu chvíli nesmrtelný.

Po těchto zkušenostech Riot nejprve zakázal Alistrovi způsobovat základní útok těsně mezi W+Q kombem během letu Headbutt, ale brzy poté se rozhodl k rapidní změně a Alistara poměrně jednoduchou, ale šikovnou a velice účinnou změnou definitivně usadil mezi supporty. Ale kdo ví, možná se časem dočkáme další šílenosti.

Pokud se vám článek líbil a rádi byste znali historii i jiných šampionů napište nám své názory a přání do komentářů.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama