Historie šampiona #5 - Nidalee
i Zdroj: Tryhard.cz
Novinky League of Legends Článek Historie šampiona #5 - Nidalee

Historie šampiona #5 - Nidalee

Little Panda

Little Panda

8. 7. 2017 11:55 2

Jak vypadala Nidalee v průběhu let?

Reklama

Hra League of Legends se neustále vyvíjí a to již přibližně osm let. V současné době to ani nevypadá, že by Riot chtěl hru ustálit a jejími neustálými úpravami tak chce nalákat nové hráče a také nenechat unudit ty staré. Za ty dlouhé roky vyšlo mnoho patchů, mnoho úprav nejen šampionů, ale i předmětů, run, masteries, klienta nebo celých herních mechanik a prvků.

V tomto článku se podíváme na Nidalee - její mini rework, buffy a nerfy, a taktiky a úspěchy v průběhu let.

Nidalee

Nidalee byla přidána do hry 17.12.2009 jako poslední šampion prvního roku fungování League of Legends. Její mini rework přišel v polovině 4. sezóny (ve stejné sezóně, kdy se reworku dočkali supporti).

Nidalee se před reworkem nejvíce hrála na midu kvůli jejímu obrovskému poke i burst. Vidět jsme ji mohli ale i na topu. Po reworku se nejvíce uchytila v jungli, ale při jejích častých změnách se podívala opět i na linky. V dnešní metě se jedná o podprůměrného solo queue junglera, který se však v profesionální lize či dynamic queue najde své místo.

S Nidalee si prožil svůj LCK debut i velice slavný midař SKT T1 Faker. V nedávné době s Nidalee zazářil i nový jungler NA LCS týmu Phoenix1 MikeYeung. Také velice známý evropský midař xPeke předvedl s Nidalee úžasný a známý escape.

Pasivka

Prowl (před reworkem)

Nidalee získá 25% (po nerfu 15%) k rychlosti pohybu pokud vstoupí do křoví. Tento bonus přetrvává i chvíli poté, co křoví opustí.

Prowl (po reworku)

Prowl: Nidalee získá 10% k rychlosti pohybu, pokud vstoupí do křoví.Tento bonus přetrvává i chvíli poté, co křoví opustí. Pokud se Nidalee pohybuje směrem k viditelnému nepřítele je tento bonus 30%.

Hunt: Zásahem nepřítele či velkého monstra Q - Javelin Toss či W - Bushwhack je označí na 4 vteřiny. Tito nepřátele jsou pod efektem "true sight" (nemůžou se zneviditelnit, ani se schovat mimo vizi) - přidáno až v 7. sezóně. Pokud se Nidalee pohybuje k označeným nepřátelům, získá vyšší (30%) bonus k rychlosti pohybu z Prowl a její první použití Q - Takedown a W - Pounce je vylepšené.

Pasivka Nidalee dostala s reworkem značný buff a také přidala Nidalee velice dobrou mechaniku a dnešní podobu prodlouženého skoku k nepříteli, díky kterému jsou ganky Nidalee velice efektivní.

Po roce od reworku (v 5. sezóně) byl přidán nový efekt pasivky. Označená monstra byla uvězněna na 2 vteřiny. Zde nastalo období Nidalee - krále jungle. Pokud jste se naučili její mechaniky, tak kromě prvního buffu, vás monstra byla schopná zasáhnout nanejvíš 3krát a tak jste do báze chodili jen z nutnosti kvůli předmětům. Na gang jste měli vždy plné životy a její burst v early byl vždy obrovský a tak se z Nidalee jednoduše stal vynikající OP jungler. Po roce fungování si Riot řekl STOP! a odstranil tento mechanismus. 

Od té doby začalo období (od poloviny 6. sezóny až do konce) nerfování Nidalee. Její pasivní movement speed k označeným cílům byl snížen z 5500 jednotek na 1400 a její ostatní schopnosti byli oslabeny. Od té doby Nidalee hodně padla v zapomnění.

Human Q

Javelin Toss (před reworkem)

  • 65% AP ratio
  • 6 vteřin CD
  • šířka 60 jednotek (Caitlyn Q)

Javelin Toss (po reworku)

  • 40% AP Ratio
  • 6 vteřin CD
  • šířka 40 jednotek (ihned po reworku 30)

Nidalee hodí kopí, které při kolizi s jednotkou udělí magické poškození.

Této schopnosti byla pouze poupravena čísla, ale jinak zůstala stejná.

Obrovské AP ratio a kopí "přes půl linky," které bylo jen velmi těžké netrefit, bylo obrovskou zbraní staré Nidalee. Často se hrála společně se Jaycem pro ultimátní poke.

Human W

Bushwhack (před reworkem)

Zviditelní nepřítele a uděluje poškození. Past nelze zničit. Doba trvání: 4 minuty.

Pasti neměli omezení a tak se daly dobře využívat jako wardy.

Bushwhack (po reworku)

Zviditelní nepřítele a uděluje poškození. Past má 6 životů (2 ba ranged, 3 ba melee). 

  • 4/6/8/10 pastí max.
  • Doba trvání: 2 minuty

Životy pastí byli přidány až v 7. sezóně, do té doby je nebylo možné ničit.

Human E

Primal Surge (před reworkem)

Primal Surge (po reworku)

Nidalee vyléčí spojence či sebe a zvýší mu attack speed.

Schopnost zůstala po reworku nezměněna. Došlo pouze k poupravení čísel.

Poznámka: Během prvním měsíců fungování LoLka měla tato schopnost 125% AP ratio. Po chvíli doělo k nerfu na 70%.

Cougar Q

Takedown (před reworkem)

Takedown (po reworku)

Nidalee způsobí silnější základní útok. Poškození je vyšší, čím méně má cíl HP. Resetuje základní útoky.

Schopnost zůstala po reworku nezměněna. Došlo pouze k poupravení čísel a přidání interakce s novou pasivkou a "hunted" označením

Cougar W

Pounce (před reworkem)

Pounce (po reworku)

Nidalee skočí vpřed a způsobí magické poškození.

Schopnost zůstala po reworku nezměněna. Došlo pouze k poupravení čísel a přidání interakce s novou pasivkou a "hunted" označením"

Cougar E

Swipe (před reworkem)

Swipe (po reworku)

Nidalee před sebou způsobí magické poškození.

Schopnost zůstala po reworku nezměněna. Došlo pouze k poupravení čísel.

Ultimátka

Aspect of the Cougar (před reworkem)

Nidalee se transformuje v Pumu. Pokud je Puma, transformuje se zpět na člověka. Každá forma jí umožňuje využívat jiné základní schopnosti. Nidalee navíc získá bonusový armor a magic resist a bonus k rychlosti pohybu.

Dříve tato schopnost nebyla dostupná od úrovně 1 a bylo si tedy nutné počkat na úroveň 6. Schopnosti pumy se zvyšovaly s příslušnými schopnostmi lidské formy.

Aspect of the Cougar(po reworku)

Nidalee se transformuje v Pumu. Pokud je Puma, transformuje se zpět na člověka. Každá forma jí umožňuje využívat jiné základní schopnosti.

Při reworku došlo k odstranění bonusových odolností a rychlosti pohybu, ale ultimátku získávala automaticky na úrovni 1. Její schopnosti pumy se hromadně vylepšovaly s každou další úrovní ultimátky.

 

Nyní se Nidalee příliš nehraje kvůli velkým nerfům její schopnosti účinně zabíjet monstra v jungli a celkovým nerfům jejího poškození a cooldownů, ale i kvůli změnám mety.

Na starou Nidalee se můžete podívat v následujícím videu Champion spotlight.


Obrázky a Splash arty

Historie šampiona #5 - Nidalee

Klasická Nidalee

Starý

Historie šampiona #5 - Nidalee

Nový

Historie šampiona #5 - Nidalee

Snow Bunny Nidalee

Starý

Historie šampiona #5 - Nidalee

Aktualizovaný

Historie šampiona #5 - Nidalee

Nový

Historie šampiona #5 - Nidalee

Leopard Nidalee

Starý

Historie šampiona #5 - Nidalee

Aktualizovaný

Historie šampiona #5 - Nidalee

Nový

Historie šampiona #5 - Nidalee

French Maid Nidalee

Starý

Historie šampiona #5 - Nidalee

Nový

Historie šampiona #5 - Nidalee

Pharaoh Nidalee

Starý

Historie šampiona #5 - Nidalee

Nový

Historie šampiona #5 - Nidalee

Bewitching Nidalee

Starý

Historie šampiona #5 - Nidalee

Nový

Historie šampiona #5 - Nidalee

Po velkých updatech splash artů NIdalee se ještě objevily další nové skiny - Headhunter Nidalee, Warring Kingdoms Nidalee a Challenger Nidalee.


Úspěchy

Debut SKT T1 v LCK

První hra SKT T1 v Korejské profesionální lize, kde se předvedl celý původní celek týmu (budoucí světoví šampioni) včetně Fakera se svou Nidalee. Další úžasnou věcí na tomto zápase je ten fakt, že SKT T1 byl složen ze samých solo queue nadějných nováčků a hned v prvním zápase byli schopni porazit výherce předchozí sezóny LCK CJ Blaze, který v předchozí sezóně prohrál pouze jediný zápas a to proti Azubu Frost (za který hrál v té době Madlife).

V tomto videu se objevuje mnoho známých jmen. Za SKT T1 Impact (C9), Bengi a Faker (trojnásobní světoví šampioni za SKT T1), Piglet (Team Liquid) a Poohmandu (trenér Vici Gaming). Za CJ Blaze Flame (Immortals), Helios (dříve hrál za Evil Geniuses a Dignitas), Ambition (Samsung Galaxy), Cpt Jack (Vici Gaming) a Lustboy (dříve hrál za TSM).

xPekeho escape

xPeke se opět předvedl na IEM, tentokrát však v Cologne v roce 2013, kdy se Nidalee předvedl neskutečný únik přes polovinu Riftu čtyřem hráčům po sebrání jednoho killu.

MikeYeung a Phoenix1 vs Echo Fox

MikeYeung nastoupil jako úplný nováček do týmu Phoenix1 uprostřed této sezóny (nahradil Inoriho, který odešel k Team Liquid). Hned ve své druhé BO3 sérii zazářil se svou Nidalee, kdy pomohl týmu otočil 0-1 stav na zápasy a dovedl svůj tým k vítězství neskutečným playem, kdy Immortals zabránil v ukořistění Barona, ve 3. hře. Momentálně MikeYeung bojuje se svým týmem na Rift Rivals.

Závěr

Na závěr je třeba zmínit, že stejně jako u Alistara, SionaKarmy, LeBlanc Riot odvedl velice dobrou práci s reworkem. 

Stará Nidalee byla velice OP a po nerfu šíře jejího kopí byla stále minimálně průměrná. Avšak jak stará, tak nová Nidalee před nerfem, dokázaly být opravdu silné až ve správných rukou. Pak byly většinou nepřekonatelné.

Nová Nidalee se více adaptovala v jungli a myslím si, že je to jen dobře. Jako jungler má velký potenciál a obrovský range a burst na gangování a její early game dokáže být velice silný. Bohužel nerfy její schopnosti poprat se s monstry v jungli byl hodněkrát nerfnut, až byla donucena opustit první příčky jungle winrate tabulek a propadla se velice hluboko. Kdo ví? možná se po změnách jungle s příchodem nového systému run opět v jungli ukáže.

Parádně odvedená práce je také na nových splash artech, u kterých je konkrétně u Nidalee neskutečně moc poznat starý od nového.

V posledním videu se můžete podívat, proč můžeme být rádi, že stará Nidalee již není mezi námi. Její kopí vypadají jako kdyby měla bugnutou šířku jak moc široké to kopí bylo.

Pokud se vám článek líbil a rádi byste znali historii i jiných šampionů napište nám své názory a přání do komentářů.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama