Support - Úvodem
i Zdroj: Tryhard.cz
Ostatní Článek Support - Úvodem

Support - Úvodem

Jan Sobek

Jan Sobek

27. 4. 2012 18:06

Support – Základní informace Jak jistě víte, ve hře jsou díky několika známým hráčům a osvědčené kombinaci hrdinů rozvrhnuty role.

Reklama

My se v tomto článku budeme zabývat rolí, o které vím nejvíce, hraji ji už velmi dlouho a myslím, že mám co říci. Jak už samotný nadpis napovídá, půjde o roli supporta – tedy bot lajnu. Článek se pokusím pojmout tak, aby každému hráči dal něco. Nelze se alespoň zezačátku zaměřit pouze na hráče, kteří naprosto vědí, oč jde. Omlouvám se tedy předem těm zkušenějším, možná vám nic nového neprozradím.

Úloha supporta ve hře

První minuty (pullování, snaha zvýhodnit se na golemech/wraitech/vlcích)

Support má několik úloh. Začněme tedy úplně od začátku hry. Je poměrně jedno s jakým hrdinou začínáte. Pokud nemáte silný team na tzv. first blood – tedy nejaké zajimavé vniknutí do soupeřovy jungle, budete nejspíše pullovat junglerovi vlky+blue (můžete dát velký pull, ušetříte smite, má rychlejší jungli) popřípadě si seberete golemy nebo zkusíte nepřátelské wraity. Pokud jdete na golemy/wraity – zabijí se tzv. kitem, tj jeden dmguje, druhý utíka a jede se ze strany na stranu, dokud cíl nepadne. Komunikujte s AD, pokud jde o týmovou hru, tak neustále! Bot lajna je čistě o sehranosti. Counter pick tam téměř neexistuje. Jde čistě a jen o sehranost.

A jsme na lajně, co ted?

I. wardování

Jakmile příjdete na lajnu, je velmi důležité si uvědomit, kde nejspíše bude začínat jejich jungler. Je totiž zbytečné pokládat wardy, je-li jungler na top lajně. Vědět kdy položit wardu je velké umění, dokonce i já s ním mám ještě potíže. On totiž support je pozice, která jakmile nemá global goldy (draci, věžky, baron), tak je téměř neustále bez goldů. Obvykle máte samozřejmě gold/5 runy, itemy na goldy. Ale to například u agresivních supportů jako je Leona nepoužívám. Wardy musíte mít, nesmí tam chybět, na druhou stranu je ale zbytečné, abyste wardovali, když vám mid ani jungle přijít prostě nemůže. Každá sekunda navíc je pro supporta velmi výhodná i když se to nezdá. Proti běžným junglerům, kteří nemají jak přeskočit zeď (drak) stačí jedna warda v malém keři v řece na midu a druhá v tribushi. O midovou se stará v early-mid váš midař, pokud tedy nemáte cestu kolem, nebo pořebuje akutně goldy atp. Pokud na bot lajně chcete early gank, měl by váš inventář obsahovat pink wardu a měli byste vědět kolik ward protější support koupil a kam jde dal. Ne vždy to lze dělat úplně perfektně, ale je třeba si na to dát pozor. Pište si časy do expirace wardy (3 minuty) a poproste junglera o gank, i když nemáte pink a víte, že tam ta warda padla a support tam nebyl dát další, kolikrát z toho padne kill.

II. lajnovací fáze

Jakmile je vše pod kontrolou, je třeba si uvědomit, jak budete hrát. S jakým itemem a jak byste měli hrát atp. si musíte uvědomit už v načítání hry. Já své hrané supporty rozděluji do dvou skupin – agresivní a pasivní. Pokud můžete mít v early game díky pár CS nějaký item, řekněte si o CS a vemte si je nějakým bezpečným způsobem, za supporta se totiž špatně last hituje, tak na to pozor.

Agresivní – mají nějaký druh cc, dokážou snadno zónovat, spamovat… (Leona, Taric, Alistair, Blitz, Lulu)

Pasivní – Soraka, Janna, Sona – více tady záleží na AD carry než na supportu, každý špatný pohyb proti agresivnímu supportu je potrestán potřebou jít do báze, ztrátou flashe či jiného summoneru nebo killem.

Pasivní supporti jdou hrát také agresivně, všichni vypsaní mají velmi slušný poke, ale proti většině lajn si ho dovolit nemohou.

Pojdmě se tedy znovu vrátit k samotné lajně. Jak už jsem psal, je třeba si uvědomit, jak chcete hrát, koho chcete fokusovat, a kdy můžete provádět trady. Jakmile provedete na nízkém levelu skvělý trade a donutíte soupeře jít do báze, snažte se okamžitě vypushovat lajnu k němu pod věž – ztráta xp a goldů. Vy byste v této chvíli mohli jít také do báze, jelikož soupeř bude mít nakoupeno a to je výhoda. Vy byste po nákupu měli být ještě ve větší. Kolikrát se nevyplatí na lajně zůstávat dlouho, jelikož vás poté nemusí nechat jít do báze. Je tedy dobré využít první možné příležitosti. Musíte si ale dát velký pozor jakmile se vrátí, protože vaše lajna bude pushnutá a hrozí gank. Proto je velmi nutné mít v této situaci wardu.

Support by v tuto chvíli měl sledovat mapu, kde se co děje atp. není nic lepšího než gank na topu potrestat drakem. Bot lajnu pokovat a jakmile mají málo hp, můžete si vynutit boj o draka, pokud k tomu má váš tým předpoklady. Za supporta je tedy velmi důležité hlídat soupeřovy pozice, wardy a spawny. Kdykoli cítíte, že na botu máte výhodu, hrajte agresivně, držte si wardy a u draka mějte pink, abyste jej při první možnosti (psal jsem výše) mohli zkusit zabít. Co se lajnovací fáze týče, doplnil bych ještě, že jakmile jde support wardovat a AD carry se nebojí a farmí, potrestejte ho.

III.Chraň carry / chyť jejich carry

Ve fázi, kdy dochází k roamovaní všech lajn a k týmovému hraní je velmi důležité, abyste si uvědomili co máte dělat – abyste se domluvili i s týmem. Někdo totiž musí jít engage a někdo musí protectit. Hlavní úloha supporta je protect. Na tuto ůlohu je nejlepší Jana. Soraka toho moc neudělá, tam už je potřeba mít v týmu jiné cc. Nicméně, pokud hrajete agresivního supporta, nabízí se šance v dobré pozici jít engage, chytit jejich carry. Pokud hrajete například Leonu (v poslední době moje velmi oblíbená postava), dá se s ní zahrát několika způsoby. Je třeba si předem s týmem rozvrhnout co a jak by zhruba mělo probíhat, nikdy nic nejde naplánovat úplně. Pokud jde support engage, někdo jiný musí jít protect. Po engagu supporta se role mohou vystřídat atp. V této fázi hry se nejčastěji hraje čistě na objektivy a o volném čase se farmí. Pokud máte výhodu z early, měli byste vy nebo váš jungler mít oracle. Pak stačí mít dobré timery na objektivy, pročistit jungli a můžete rybařit. Popřípadě jít backdoor, baitnout soupeře na barona. Pokud chcete jít barona, pamatujte na jednu věc. K tomu abyste dali barona potřebujete map kontrol, musíte vědět zda vás nemůžou těžce vypokovat, ohrozit, zda vám tam nedají ace za cenu barona nebo vám ho prostě jen nestealnou. To byste si měli uvědomit hned, než tam vůbec půjdete. Ono když jde o 5v4 a baron není jednoznačně free je lepší zajít si pro nějakou tu věžku a být ve správný čas zase u barona, kde to můžete opakovat. Pokud se rozhodntene například jít pusohvat až inhibitor a v době kdy padne se už spawnují jejich hráči, nejspíše půjde na call barona. Vy nejspíše budete nahitovaní a pokud nebudete mít v teamu nějakého healera, může vás inhibitor stát barona, což vás může stát další věžě atp. Hrát supporta znamená mít přehled, sledujte itemy vašho i jejich týmu, zkuste říkat jak by se mělo hrát atp. v early-mid game jsou cally nejčastěji vaše. V late gamu například v mém týmu nejčastěji dělá cally Fnzjer. Protože tam já už kolikrát ztrácím přehled jak by mohl vypadat ten Team fight atp.

Myslím že by to mohlo stačit, spoustu věcí jsem nejspíše zapomněl, ale ty se objeví v dalších článcích. Můžete se také těšit na srovnaní lajn, návodů na jednotlivé supporty... pokud mě to neomrzí, bude toho spoustu.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama