Sezóna 2 - zlomový bod v historii eSports 1/2
i Zdroj: Tryhard.cz
Novinky League of Legends Článek Sezóna 2 - zlomový bod v historii eSports 1/2

Sezóna 2 - zlomový bod v historii eSports 1/2

derk

derk

26. 12. 2012 13:20

Druhá sezóna League of Legends byla důležitým zlomem v historii eSports. Pojďme si ji připomenout.

Reklama

 

První sezóna byla ukončena v červnu roku 2011, kdy si na Dreamhacku zahrálo 8 kvalifikovaných týmů o celkových $ 100 000. Vítězem se stal po sérii krásných zápasů evropský celek Fnatic

Sezóna 2 - zlomový bod v historii eSports 1/2

V té době se již začínalo o League of Legends mluvit na celé eSports scéně a budoucnost pro všechny fanoušky vypadala opravdu světle. To, co se ale nakonec stalo předčilo veškerá očekávání. Celkem se ve druhé sezóně hrálo neuvěřitelných 25 velkých offline turnajů, ve všech se hrálo o prizemoney v řádech desítek tisíc dolarů, mnohdy i daleko více. Celkově se hrálo o neuvěřitelných $ 5,000,000, zatím největší částku v sezóně jakékoliv jiné počítačové hry. Největší porci si z toho pro sebe urvaly hlavně asijské celky, které měly za celou S2 celkem tři akce, kde bylo prizemoney větší než $ 100,000. 

Právě druhá sezóna posílila pozici League of Legends, přitáhla miliony dalších hráčů a upevnila naši milovanou hru do pozice nejhranější hry v historii. Pojďme se teď podívat na krátké reporty ze všech evropských a amerických turnajů, které se hrály v druhé sezóně. Články budou celkem dva, první se bude zabývat první polovinou sezóny - tedy od léta až do konce roku 2011. Druhá část potom zase druhou půlkou sezóny - čili začátek 2012, až šampionát S2.

SEZÓNA 2 - rok 2011

 IEM VI - Cologne (srpen 2011)

První ze čtyř turnajů VI sezóny Intel Extreme Masters. Podobně jako je tomu teď (v dnešní době se hraje VII sezóna IEM) - týmy mají šanci získat v každém turnaji body, které jim pomohou kvalifikovat se na IEM - World Championship. Velmi vyrovnaný turnaj, protože všechny zápasy v play-off skončily za stavu 2:1. Vítězství pro sebe nakonec urval celek CLG Prime.

  CLG Prime $ 12,000
  Team Solomid $ 6,000
  Fnatic $ 3,400
 MLG Raleigh (srpen 2011)

Velmi zvláštní turnaj. Pozvány byly čtyři americké týmy, které si nejdříve zahrály systémem Round Robin v jedné skupině. Potom dva nejlepší postoupily do finále, kde se hrálo na 4 vítězné hry (tedy best of 7). CLG Prime pouze dokázalo svou dominanci na americké scéně a se skóre 4:0 si odneslo první příčku.

  CLG Prime $ 12,500
  Epik Gamer $ 7,500
   Team Solomid ---
 IEM VI - Guangzhou (říjen 2011)

Druhý ze série čtyř kvalifikačních turnajů. Jeden z prvních střetů asijské a evropskoamerické progamingové scény. Celkem zde bylo pět asijských celků. Evropu reprezentoval SK Gaming, Millenium a Ameriku CLG Prime. Vítězství pro sebe nakonec urval domácí tým World Elite, když ve finále porazil americký tým vedený Hotshotem.

  World Elite $ 12,000
  CLG Prime $ 6,000
  SK Gaming $ 3,400
 Samsung Euro Championship (říjen 2011)

Evropský turnaj, kam se dostanou týmy, které vyhrají národní kvalifikaci. Jde zároveň o jediný turnaj podobné velikosti, kterého se zúčastnil i český tým. Tím týmem byla eSuba.Intel, ještě ve staré sestavě. Přestože se eSuba nedostala do play-off části, ostudu si rozhodně neutrhla, protože dokázala ve skupině vyhrát jeden zápas a skončila těsně pod hranící postupu. Protože se turnaj pořádal v Polsku, mohli jsme vidět hned dva domácí týmy. Které také obsadily první dvě místa.

  exGBT $ 15,000
  Frag Executors $ 10,000
  Team Acer $ 5,000
  IGN ProLeague - Atlantic City (říjen 2011)

IPL jistě znáte. Před pár týdny se hrálo IPL 5, což byl asi nejlépe obsazený turnaj v historii League of Legends. Před rokem šlo však o první IPL pro LoL a účastnily se jen americké týmy. Vítězem se stal Team Dignitas, v té době ještě s Jattem, kterého dnes můžete znát jako pracovníka Riotu a komentátora oficiálních turnajů.

  Team Dignitas $ 10,000
  Epik Gamer $ 5,000
  CLG Prime $ 2,500
 IEM VI - New York (říjen 2011)

Třetí ze série čtyř kvalifikačních turnajů IEM VI sezóny. Opět šlo o turnaj, kde poměřily sílu americké a evropské celky. Zároveň šlo o první turnaj, kde se objevil později velmi známý celek Sypher. Hned se tu umístil na třetím místě, když si v zápase o bronz poradil s papírově silnějším CLG Prime. Turnaj nakonec skončil absolutní dominancí evropských týmů, které obsadily první tři příčky. 

  Fnatic $ 12,000
  SK Gaming $ 6,000
  Team Sypher $ 3,400
 MLG Providence (listopad 2011)

Obdobně jako u MLG Raleigh se zde setkaly čtyři americké týmy. Oproti minulému turnaji se však hrálo zcela novým a dá se říci lepším systémem. Týmy hrály klasické double elimination play-off, všechny zápasy best of 3, pouze finále se opět hrálo na best of 7. Do finále se dostaly celky Team Solomid a Epik Gamer, první jmenovaný vyhrál 4:2.

  Team Solomid $ 15,000
  Epik Gamer $ 8,000
  Team Dignitas $ 5,000
 World Cyber Games Grand Finals (prosinec 2011)

Zatím šlo určitě o nejzajímavější turnaj v League of Legends. Sjelo se celkem šestnáct týmů, které reprezentovaly jednotlivé státy. Podmínkou bylo to, že všichni v týmu musí být jedné národnosti. Právě z tohoto důvodu také vznikl americký tým, který následně celý turnaj vyhrál. Šlo o mix hráčů z Epik Gamer, CLG Prime a Team Solomid - ani jeden z týmů hrát nemohl. Sestava týmy bal Saintvicious, Xpecial, Reginald, Dyrus a Chauster. CLG Prime v této době hrál pod kanadskou vlajkou s drobnou změnou v sestavě.

  Chicks Dig Elo $ 25,000
  exGBT $ 6,000
  CLG Prime $ 3,000

World Cyber Games bylo krásnou tečkou za rokem 2011. Po celý rok se nejlépe dařilo týmům CLG Prime a Team Solomid, které se hned čtyřikrát dostaly na stupně vítězů. Takto tedy končil rok 2011, to, co se dělo v roce následujícím se dozvíte v dalším článku.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama