Mid or feed 3.
i Zdroj: Tryhard.cz
Ostatní Článek Mid or feed 3.

Mid or feed 3.

derk

derk

12. 9. 2012 09:30

V tomto dílu se budu zabývat runami, masteries a item buildem. Minulý díl najdete zde.

Reklama

Možností je opět několik a liší se podle toho, jakého championa, případně jaký setup hrajete. Uvedeme si několik možností a vysvětlíme, proč to tak je. 1) Runy: Na většinu AP se dají hrát stejné, univerzální masteries a runy, jsou ale případy, kdy je lepší trochu pozměnit. Konkrétně runy jsou velmi individuální zálěžitostí. Jsou dva univerzální setupy run. Jeden je zaměřen na tankiness, survivabilitu a druhý na čistý damage.

1. Defense

– žluté health/level, červené magicpen, modré magicresist, quint flat AP

2. Offense

– žluté mana regen (případně /level), červené mpen, modré AP/level, quint flat AP

Většina top hráčů hraje jedny z těchto run, případně je lehce obmění, následuje seznam run, s kterými neuděláte špatně v žádné situaci. Podobně jako champion, i runy vám musí sednout. Zkoušejte je různě kombinovat a časem zjistíte, s čím se vám hraje lépe. Mě osobně se hraje nejlépe s těmi "tanky" runami, ale jsou lidé, kteří hrají ofensifní a jde jim to velmi dobře.

Další možnosti do jednotlivých slotů:

 

1) Health / level

2) Manaregen, Manaregen / level

3) AP / level

4) Armor

1) Magic resist

2) AP / level

1) Magic penetration

2) Magic resist

1) AP

2) Magic resist

3) Movement speed

4) Magic penetration 2) Masteries: V masteries najdeme pro většinu championů jeden build, který se mění pouze v pár doplňcích. Jde o 21 / 0 / 9 strom, kde vezmeme AP větve v offense a v utility manaregen (nebo movement speed) a prodloužení trvání buffů. Je možné zaměnit v horní větvi AP za AD (nebo +dmg do creepů), pokud máte problémy s lasthitováním.

Alternativou, kterou je vhodno brát pouze proti silným soupeřům na lajně (LeBlanc) jsou 21 / 9 / 0 masteries, které vám spolu s defensivními runami pomohou přežít burst nepřítele a zabezpečí pohodlnou farmu. Tyto runy se dají hrát také na assassiny - ideálně si v tomto případě dejte 2 body do snížení damage od minionů.

Potom tu máme pár postav, které se dají hrát na utility nebo defense (případně nějaký mix 9 / 9 / 12) - jde o Ryze, Galio (a třeba i Vladimir, Kennen nebo Anivia). Většinou ale člověk, který tyto postavy hraje má build vlastní a nepotřebuje poradit. Já osobně doporučuji vyzkoušet tenhle strom, který jsem dříve na Ryzeho hrál.

Každý člověk by si měl vyzkoušet co nejvíce možností a potom hrát s tou, která mu vyhovuje. Je to o osobní preferenci a vašem stylu hraní.  3) Item build V současné době velmi, opravdu velmi ožehavé téma. Po buffu Deathfires Grasp se tento item stal core itemem skoro na všechny postavy, za slušnou cenu nabízí jako jeden z mála AP itemů CDR a velkou porci AP a navíc geniální aktivku, která vám pomůže krájet všechny, včetně tanků a scaluje celou hru. Spolu s DFG se teď velmi často staví abyssal scepter, který je hlavně z pozice týmové hry jedním z nejsilnějších itemů vůbec (hlavně early a midgame). Dává vám magic resist (velmi dobrý stat na lajně), ability power a auru, která pomáhá jak vašemu damage, tak celému vašemu týmu. Abyssal Scepter teď dostal nerf na range, dříve působil na 1100 yardů a teď pouze na 600. Proto už není tak silný jako býval, pořád jde ale o velmi viable item.

Meta se pořád vyvíjí a mění, je dobré sledovat změny itemů, championů a to, co se děje na nejvyšší úrovni (světové turnaje, streamy). Ale pozor! Nikdy bezhlavě nekopírujte item build nebo runy od nějakého hráče, jenom proto, že mu to s tím jde. Musíte to nejprve pochopit, zjistit silné a slabé stránky a potom to zkoušet.

Itemy, s kterými nikdy neuděláte špatně, jsou následující:

 Deathfires Grasp

- po buffu jeden z nejvíce cost effective itemů, který scaluje celou hru a nabízí všechny důležité staty. Díky jeho aktivce můžete zabíjet víceméně sám i tanky a bruisery.

 Abyssal Scepter

– vhodné stavit jako jeden z prvních itemů, hlavně v premade hrách. Do solo queue není tak silný, jako právě do premadů. Poskytuje výhodu díky auře nejen vám, ale celému týmu plus vám dává více tankiness na lajně.

 Rabadon Deathcap

– pořád nejsilnější item, co se porce AP týče. Asi není třeba komentovat, zvedne vaše dmg o několik desítek procent.

 Zhonyas Hourglass

– velmi velká porce AP, armoru a také skvělá aktivka. Must have item pro postavy s ultimou jako – Morgana, Fiddlesticks, Kennen (kde se většinou rushuje jako první). Pro postavy, které aktivku vyloženě nepotřebují, je dobré zvážit výměnu za Guardian Angel.

 Void Staff

– určitě must have proti heavy magic resist týmům. Důležité je uvědomit si to, že má poměrně špatnou synergii s Abyssal (Abyssal snižuje MR a Void Staff ubírá procentuálně z již snížené MR soupeřů). Proto je vhodné postavit pouze jeden z těchto itemů. Ideální situací je to, že na začátku hry postavíte Abyssal a pouze pokud nepřítel stackuje magic resist ve velkém, koupíte i Void Staff. Po dostavení buildu prodáte Abyssal a koupíte místo něj něco jiného.

 Athenes Holy Grail

– v poslední době lepší než Archangels Staff, hlavně proto, že nabízí infinite mana pool již od začátku hry. Spojeno s magic resistem jde o velmi silný item, který se vyplatí na řadu championů. Hlavně proti double AP týmům. Must have item pro Galia.

 Rylais Scepter 

– dává určitou survivabilitu v podobě bonus hp, hlavně v kombinaci s itemy jako Athenes Holy Grail, Abyssal Scepter, Guardian Angel a Zhonyas Hourglass (resisty plus hp a je z vás semi tank postava). Dobrá pasivka, podporuje kiting nebo chasing nepřítele.

 Rod of Ages

– díky catalystu máte poměrně safe early a mid game, jste tanky a máte spoustu AP. Podobně jako Rylai je dobrá hlavně v kombinaci s resisty.

 Will of the Ancients

– pro některé postavy skoro mandatory (Vladimir, Kennen, Rumble), dobrá hlavně do double AP týmů, protože z ní benefitují hned dvě postavy. Přidává sustain (velká pomoc na lajně i v teamfightech). Po četných nerfech se již tolik nestaví, ale pořád jde o dobrý situační item.

 Guardians Angel

– bezkonkurenčně nejlepší defensive item, díky jeho unikátní pasivce. Vyplatí se stavit až v pozdějších fázích hry, kdy už máte alespoň dva silné damage itemy. Výborný proti týmům, které vás můžou takzvaně zergnout - dobré proti assasinům a bursterům nebo nafarmeným bruiserům, kteři mají gapclosery (Irelia).

 Lichbane

- jde o situační item, ale na některé postavy je velmi, velmi užitečný. Těží z něj každá postava, která používá autoattacky (Nidalee, Akali, Twisted Fate, Fizz a další). Silný i při pushování věží. Pokud má někdo 600+ AP a LB, dokáže sundat věž na tři autoattacky.

Jsou i další itemy, které se dají situačně použít (banshees veil, quicksilver sash, archangels staff a jiné), ale podle mě nejsou tak dobré jako ostatní itemy. Některé z nich dostaly silné nerfy (quicksilver), jiné jsou zase nahrazeny jinými (banshees – abyssal, archangels – athenes holy grail). 

Ideálním buildem na většinu postav pro mě osobně je:

Začít s botou, následně koupit jeden doran ring a kages lucky pick. Potom upgrade boty (většinou se rozhoduji mezi Mercury a Sorceress) a podle soupeře postavím DFG, Abyssal a Rabadon v různém pořadí. Následně Zhonya nebo Guardian a potom většinou Rylai. Pokud má nepřítel hodně magic resistu, tak kupuji Void Staff.

Pro dnešní díl je to všechno, přístí díl incoming soon.

Další díl bude už nejspíše konkrétní guide na jednoho z championů. Napište mi do komentářů, o kom byste se rádi něco dozvěděli.
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama