Zajímavosti ze Žlebu: Jaké jsou výplaty esport hráčů?
i Zdroj: Tryhard.cz
Novinky League of Legends Článek Zajímavosti ze Žlebu: Jaké jsou výplaty esport hráčů?

Zajímavosti ze Žlebu: Jaké jsou výplaty esport hráčů?

Tereza

Tereza

12. 9. 2020 16:00

Kdo si vydělává nejvíce? A jak je na tom League of Legends v porovnání s ostatními hrami?

Reklama

Esport je rok od roku populárnější, není tedy divu, že se zvyšuje množství peněz, které se do něj sype. I naší oblíbené hry League of Legends si začínají všímat velké značky jako BMW nebo Mastercard a část svého marketingového rozpočtu dotují do esportu. Dostanou se ale tyto peníze k hráčům? A jak je vlastně vysoké číslo na jejich výplatní pásce?

Celková suma nemusí být – a téměř nikdy není – jenom plat zakotvený ve smlouvě s daným týmem. Nemalou část tvoří peníze za vyhraný turnaj či soutěž. Podívejme se třeba na tu nejdůležitější. Prize pool mistrovství světa se v roce 2018 vyšplhal na necelých 6,5 milionu dolarů, v přepočtu asi 145 milionů korun. Další zisk může plynout z prodeje merche (ať už týmu nebo hráče), prodaných lístků na zápasy, autorských práv, od již dříve zmíněných sponzorů a případně ze streamování, či natáčení videí na Youtube.

Pokud se podíváme přímo na LEC, v pravidlech je nastavená minimální mzda. Každý hráč si každý měsíc přijde na €1,000 (26 600 Kč) s bonusem ve stejné výši po týdnu, kdy se účastnil zápasu. Po odehrání osmnácti her v jedné sezóně LEC mu na účet naskočí €60,000 (1 595 000 Kč).

A tady ještě nekončíme, pravidla jsou tu i pro trenéry. “Head Coach” dostane minimálně €5,000 (133 000 CZK) za měsíc, v případě, že zastávají svojí pozici po více než osmnáct utkání za jednu sezónu, inkasuje opět €60,000. Ostatní lidé tvořící zázemí organizace – stratég, asistent trenéra, psycholog atd. – si sice za sezónu jeden a půl milionu neodnesou, ale plat €1,500 měsíčně není důvod ke stížnostem. Nezapomeňme, že je to předpisy stanovené minimum, realita se může pohybovat ještě někde jinde. 

Zajímavosti ze Žlebu: Jaké jsou výplaty esport hráčů?

A kdo je na tom z hráčů nejlépe? Nejspíš vás nepřekvapí, že žebříčku celkového zisku dominuje Faker. Připsal si více než 1,25 milionu dolarů (28 218 000 CZK). Na dalších místech je pak Duke, Bang, Wolf, Bengi, JackeyLove, Rookie a Ambition. Ani jejich výnos však není tak šokující v porovnání s konkurenční Dotou 2. Například Dánský hráč N0tail má ve svých šestadvaceti letech výdělek pětkrát větší než korejská hvězda.

Zajímavosti ze Žlebu: Jaké jsou výplaty esport hráčů?

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama