Méně známé esport hry, jež stojí za pozornost
i Zdroj: Tryhard.cz
Partnerský obsah Novinka Méně známé esport hry, jež stojí za pozornost

Méně známé esport hry, jež stojí za pozornost

Externí redakce

Externí redakce

22. 11. 2023 10:00

Všichni, kteří máme k esportu kladný vztah a zajímáme se alespoň o jeden z těch nejznámějších, asi tak nějak tušíme, že různé turnaje se pořádají i ve hrách, které úplně žebříčky ve sledovanosti nevedou. Těm dominují hry jako League of Legends nebo Call of Duty, přičemž oddané komunity se však pohybují i okolo méně známých esport titulů, na které se v tomto článku podíváme. Kdoví, třeba vybraným hrám dohodíme i nové fanoušky.

Reklama

Farming Simulator

Ano, čtete správně. V případě Farming Simulatoru nikoho nepřekvapí, že něco jako turnaje a liga existují, protože komunita kolem hry, kde člověk farmaří, je obrovská, a s očekáváním vyhlíží každý další díl. Nicméně nasnadě je otázka, jak takové turnaje fungují, respektive podle čeho se pozná vítěz, zda se jedná o zápasy mezi týmy nebo… nebo o co vlastně může jít ve farmářském turnaji?

Premisa není složitá, nejde ale vůbec jen o to, kdo nejrychleji sklidí úrodu. Soutěží se v týmech, přičemž ten tým, který nejrychleji sklidí plodiny, udělá z nich balíky, a ty balíky následně odveze na stanovené místo, zvítězí. Člověk by se až divil, jak populární mezi hráči tyhle turnaje jsou a také, že dokázaly přilákat sponzory.

Poker

Poker se rozhodně nedá považovat za žádného outsidera, co se hraní týče, nicméně ve sledovanosti za lídry žebříčku zaostává. Na druhou stranu se ale jedna o stálici, protože online poker získává na oblíbenosti od nultých let až po současnost, přičemž většina společností nabízí hned několik variant pokeru. Stačí si jen vybrat stránku i variantu, z nichž se asi nejčastěji streamuje Texas Holdem, případně si právě vybrat kanál, kde člověk může tu kterou variantu sledovat. Jelikož online pokerem se skutečně profesionální hráči živí a své počiny pravidelně streamují, lze se jejich sledováním také něco naučit.

 

Méně známé esport hry, jež stojí za pozornost
i Zdroj: Tryhard.cz

Navíc poker může celkem obohatit a ozvláštnit ty esporty, jež běžný fanoušek sleduje. Jedná se prostě o úplně jinou hru než třeba COD, člověk si může díky němu zlepšit paměti a vytrénovat strategii. Tato schopnost se zase může hodit právě v League of Legends.

Age of Empires

Touto klasikou asi nikoho nepřekvapíme. Strategie vyšla v roce 1997 a stále je relevantní díky fanouškům, ale také vydavatelům. Sice čtvrtý díl vzbudil u některých hráčů rozpaky, nicméně to na pořádání turnajů nemělo takový vliv. Stejně se do nich lidé pustili, a když se člověk podívá na seznam jednotlivých turnajů, zjistí, že se nyní odehrávají hlavně v druhém a čtvrtém díle.

O Age of Empires se zde zmiňujeme i kvůli tomu, že se jedná o strategii, tudíž třeba hráčům League of Legends by mohl být tento titul relativně blízký. Rovněž je zde důležité plánování, rychlé reakce a samozřejmě také schopnost se umět domluvit mezi sebou, byť chápeme, že v Age of Empire potřebná diplomacie asi není pro LOL prostor to pravé ořechové. Turnajů je ovšem mnoho, pořádají se na světové i národní úrovni, přičemž nabídka je natolik velká, že si člověk bez problémů vybere, pokud bude chtít nějaký turnaj sledovat.

Co se týče pravidel, asi nemusíme vysvětlovat, že cílem je ovládnout celou mapu a vyhladit národy soupeřů. A tehdy už musí jít diplomacie stranou.

Osu!

Zde skutečně neoslovujeme Ostravskou univerzitu, ale hovoříme o hře Osu!, jež si vybudovala obrovskou komunitu fanoušků i díky tomu, že se jedná o free-to-play věc, založenou na hudbě a rytmu. Už 14 let je pořádán šampionát, přičemž během roku se uskutečňují také menší soutěže pro hráčskou základu, jež čítala až 19 milionů aktivních uživatelů. Kvalita zpravodajství ani organizace ale samozřejmě není taková jako v případě LOLka. Hráči se také podílejí na samotné organizaci turnaje, jelikož jsou do Osu! opravdu zapálení, navíc se turnaje dělají také v několika módech.

Jednotlivé týmy o čtyřech členech (každý stát má jeden tým) se spolu utkávají nejprve ve skupinách, pak postupují tabulkou výše až do finále. Jedná se o počin několika oddaných jedinců, a i proto si myslíme, že větší pozornost si tihle srdcaři zaslouží.

Samotná hra Osu! je poněkud obskurní v tom, jak velkou základu fanoušků má a že skutečně pořádají pravidelné turnaje, nyní se ale podívejme na hru, která sice už není tolik relevantní, ale svého času šlo o pojem:

Shrek SuperSlam

Uznáváme, že Shrek SuperSlam už je za zenitem, nicméně si ze všech Shrekem inspirovaných her vede v popularitě dodnes nejlépe. Jde o mlátičku pro maximálně čtyři hráče, která stále dokáže být zábavná především ke hraní. K tomu člověk ještě spoluhráče sežene, ale na turnaje už to moc není.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama