Elo v League of Legends
i Zdroj: Tryhard.cz
Ostatní Článek Elo v League of Legends

Elo v League of Legends

David Růžička

David Růžička

19. 12. 2012 16:00

Co je to elo? Jak funguje? Existuje elo hell? Odpověď na všechny tyto otázky se dočtete v článku.

Reklama

Rozhodl jsem se sepsat článek, který by měl zahrnovat všechny informace a odpovědi na důležité otázky týkající se tohoto tématu. Nebude to první ani poslední článek na toto téma, ale snad bude nejobsáhlejší a nejlépe zpracovaný.

Co je to Elo?

Elo

je systém hodnocení relativní dovednosti (skillu) hráčů ve hrách pro

DVA

účastníky. Původně byl tento systém vymyšlen pro

šachy

(Arpád Elo), dnes se však používá v mnoha dalších sportech a soutěžích, nevyjímaje počítačové hry. Mezi PC hry, které tento systém využívají (nebo využívaly) se řadí kromě League of Legends například World of Warcraft nebo Counter Strike Global Offensive.

Elo systém v League of Legends

Princip, kterým funguje elo systém v LoLku je poměrně jednoduchý. Za každý odehraný zápas hráč buď získá, nebo ztratí určitý počet bodů. Celkový počet těchto bodů určuje hráčův

elo rating

, který se rozlišuje na několik úrovní (pouze v ranked hrách). Čím vyšší elo, tím lepší by měl být daný hráč, to vychází ze základního předpokladu, že kvalitnější hráči vyhrají více her.

Obrázky medailí za jednotlivé elo úrovně

Úrovně podle Elo ratingu v League of Legends ranked hrách:

Bronz

– 0 až 1149 (zhruba 60% všech hráčů)

Stříbro

– 1150 až 1499 (zhruba 35% všech hráčů)

Zlato

– 1500 až 1849 (zhruba 5% všech hráčů)

Platina

– 1850 až 2199 (zhruba 1% všech hráčů)

Diamant

– 2200+ (zhruba 0.1% všech hráčů)

Zde je důležité si uvědomit, že elo v League of Legends je jakási

pyramida

a na Diamantovém ratingu je pouze zhruba

0.1%

všech hráčů hrajících ranked hry. Není tedy možné, aby jej měl každý. Logicky pokud někdo stoupá na Diamantový rating, někdo jiný zase musí klesat. Vyšší ratingové tiery jsou tedy exkluzivní a získat je, znamená poslat někoho jiného dolů. Funguje to podobně jako feudální systém ve středověku, nemůžete mít na 1000 lidí 500 králů.

Počet hráčů na jednotlivé elo úrovni - server EU West předsezóna 3

Elo je v LoL

všudypřítomné

, neboť sleduje váš výkon ve všech módech hry, které využívají „

matchmaking

“ (ne custom hry). Jediný rozdíl mezi ranked hrou a normálem je v tom, že v ranked hrách své elo vidíte, zatímco v normálech je skryté. Pokud by vás náhodou zajímalo jaké elo máte v normálech, není nic jednoduššího než se podívat na svůj poměr výher a proher v tomto módu, máte-li více výher než proher, hrajete s lepšími protihráči a vaše elo je vysoké, pokud máte více proher, je vaše elo nízké.

K čemu slouží Elo v LoL?

Elo systém v League of Legends slouží k tomu, aby

rozdělil

hráče do

výkonostních úrovní

a tito hráči nadále hráli mezi sebou. Je to důležité kvůli zachování spravedlivých a vyrovnaných her. Pokud jeden z hráčů více prohrává, než vyhrává, klesá v elo ratingu dolů až do té doby, než se jeho poměr vyhraných a prohraných her ustálí okolo 50%. Ve chvíli kdy se to stane, dosáhl své odpovídající úrovně a hraje vyrovnané hry se stejně dobrými protivníky. Až se zlepší, začne vyhrávat a stoupá v rámci elo žebříčku nahoru až do té doby, než dosáhne své nové odpovídající úrovně (výhry – prohry 50%). Každý hráč má větší šanci vyhrát než prohrát, pokud soustavně porážíte svého protivníka ve stejné roli, je vaše šance zvítězit v každé hře 60%.

Problém použití Elo systému v League of Legends

Tím největším a nejzásadnějším problémem je aplikace systému určeného pro hodnocení individuálních hráčů v týmové hře. Z toho jednoduše vyplývá, že elo systém v LoL

nemůže být 100% přesný

, ani spravedlivý. Otázkou zůstává, jestli zde je nějaký lepší systém, který by mohl současný elo systém nahradit. Kdyby LoL bylo například střílečkou, stačilo by brát v potaz skóre hráčů a ti lepší by ztráceli méně bodů, naopak při vítězství by více získávali. To u LoL bohužel neplatí, protože nejužitečnějším hráčem může být například jungler se skóre 0/6/15. S touto nevýhodou se člověk musí smířit a akceptovat ji jako nutné zlo. Elo Hell – Co to je? Elo Hell je označení toho, když se člověk zasekne na určité Elo úrovni a začne obviňovat své spoluhráče z toho, že se nemůže dostat výše. Skoro každý tvrdí, že by neměl být na určitém ratingu, že jeho opravdový rating by měl být o dost vyšší. Tomu se v psychologii říká

Dunning-Kruger

efekt.

Elo hell existuje jen ve vaší mysli.
Dunning-Kruger efekt

Ve zkratce se jedná o vědecký fenomén z oblasti

psychologie

, kdy špatní hráči trpí iluzí superiority vůči lidem na stejné úrovni, které považují za horší, než jsou oni sami. Ve výsledku pak obviňují ostatní za své vlastní chyby a nepřipouštějí si, že hlavní problém je v nich samotných. Často dokáží vypíchnout i ty nejmenší chyby na ostatních, ale svých vlastních si nikdy nevšimnou. Pokud se chcete těmto chybám vyvarovat, je důležité si uvědomit 3 základní věci:

1) Máte zkreslený pohled na to, co se událo, nejste objektivní

2) Vaši spoluhráči vám nedokážou číst myšlenky, neobviňujte ostatní za svou chybnou doměnku

3) Komunikujte jasně a zřetelně o tom co chcete udělat, váš tým může reagovat jinak než vy

Elo systém funguje

Většina hráčů argumentuje tím, že elo systém je rozbitý a nereflektuje jejich skutečný skill...

Je na čase přestat obviňovat své spoluhráče, a začít obviňovat sebe!

Tou nepříjemnou pravdou je, že neexistuje žádné elo hell. Jediné elo hell které může být, je to ve vaší vlastní hlavě. Elo systém je navržený k tomu, aby k sobě přiřazoval hráče stejné úrovně. Pokud do své úrovně nepatříte, je jenom otázkou času než ji změníte, ať už směrem nahoru, nebo dolů. Každý se nakonec dostane tam, kam patří.

Jeden ze specialistů Riotu k tomuto tématu napsal:

„Elo systém ovlivňuje hráčův rating dle individuálních okolností, takže i když hrajete tu samou ranked hru s kamarádem, vaše elo se mění podle rovnice která je pro vás unikátní. Kromě vašeho ela se bere v potaz i průměrné elo vašeho a soupeřova týmu. Dále pokud hrajete proti těžšímu protivníkovi, vaše elo se pohne o více bodů a naopak.“
Vše záleží jen na vás!
Důkaz o tom, že Elo systém funguje

Důkazem budiž to, že existuje

Elo boostování

, kde hráči s vysokým ratingem bez větších potíží vyhrávají hry na účtech hráčů, kteří jsou dle vlastních slov „zaseklí v elo hell“.

Jak se dostat z „elo hell“?

1) Prvním krokem je přiznat si, že chyba je ve vás a ne v ostatních.

2) Musíte pochopit, že je třeba se individuálně zlepšit ve všech ohledech (mechanický skill, pochopení hry, zkušenosti)

3) Hrajte pozitivně naladěni, vztek a nadávky vás jen sesunou níže

4) Ne každý ve vašem týmu je špatný

5) Přemýšlejte o tom, co děláte

6) Nikdy neobviňujte ostatní, ani když se jim nedaří

7) Sledujte replaye svých her a hledejte v nich chyby (u sebe, ne u ostatních!)

8) Přizpůsobte se situaci

9) Nebuďte sobečtí

10) Hrajte v příjemném prostředí, poslouchejte hudbu, pomůže vám se soustředit a zrelaxuje vás

Takže až se příště budete sami sebe ptát:

Proč mám tak low elo?

Odpovědět si můžete sami:

Protože hraju kulové!ZávěremElo systém je nejlepší možné rešení pro automatický match-making (přiřazování hráčů do hry), i když bylo vytvořeno pro individuální hry, funguje velice dobře i ve hrách týmových. Každý hráč je sám zodpovědný za své výsledky, elo hell neexistuje, je to pouze výmluva lidí, kteří nejsou dost dobří na to, aby hráli na vyšším elu, ale nechtějí si to připustit. To, že hrajete na nižší úrovni a hry mají celkově horší kvalitu, je fakt s kterým se musíte smířit. Není ale žádný rozdíl v ovlivnění hry feedery, leavery a afker pro vás a pro soupeře. Z hlediska statistiky je to pro každého stejné, ten rozdíl je hlavně v tom, že když se to stane soupeři, tak si to člověk nepamatuje, ale když se to stane jemu, tak hned s brekem běží si postěžovat.Pokud máte další dotazy, případně vám v tomto výpisu něco chybí, napište o tom do tohoto témata na našem fóru, vaše dotazy budou zodpovězeny a ty zásadní se zvěční v naší FAQ sekci:http://www.tryhard.cz/forum/48-faq-a-technicka-podpora/6355-otazky-k-elo-systemu-a-fenomen-elo-hell
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama