[Zlomové momenty hry #21]: Xpekeho backdoor a Origen
i Zdroj: Tryhard.cz
Novinky League of Legends Článek [Zlomové momenty hry #21]: Xpekeho backdoor a Origen

[Zlomové momenty hry #21]: Xpekeho backdoor a Origen

Reibl

Reibl

6. 12. 2018 19:00 1

Jeden z nejslavnějších esport momentů lolka vůbec.

Reklama

V nově pojmenované evropské nejvyšší lize můžeme nalézt dva velmi známé týmy. Jsou to Fnatic a Origen. Oba celky pojí jedna osoba, která má velmi důležitou roli v celém esport odvětví. Je jím Xpeke. Tohoto hráče jsme mohli vidět jako topaře, midaře, ADC, supporta a vlastníka týmu. Xpeke si nejen vyzkoušel většinu rolí v samotném týmu, ale je po něm pojmenován i jeden specifický play, který se zapsal do historie.

Kdo je Xpeke?

Španělský hráč Enrique Cedeño Martínez, známý pod přezdívkou Xpeke, se širší hráčské komunitě představil už při prvním světovém šampionátu. Tehdy jako topař v dresu Fnatic vybojoval titul na tomto turnaji. Krátce poté změnil roli a přesunul se na mid. Na této pozici za Fnatic hrával až do konce 4. sezóny. Kvalitou se vyrovnával těm nejlepší, posuďte sami.


Ikonický moment

Pokud se nenápadně proplížíte do nepřátelské báze a za zády nepřátel zničíte nexus, pak jste právě provedli Xpeke. Tento termín vznikl v průběhu Intel Extreme Masters v Katowicích.

Psal se rok 2013 a Fnatic hráli zápas proti SK Gaming. Přes 50 minut dlouhá hra už směřovala k porážce Fnatic. Ti se po neúspěšném pokusu o ukončení hry ocitli v oslabení 3v5. Dva jejich inhibitory byly a nexus věže padaly pod náporem hráčů SK Gaming a super minionů. Jenže v ten samý okamžik byl na druhé straně mapy právě Xpeke, který pomalu a jistě ukrajoval HP z nepřátelského nexusu.

Do karet Xpekemu hrál jeho šampion, Kassadin. Vysoká mobilita mu umožnila rychle se dostat do nepřátelské báze a skákat ultimátkou kolem nexusu. Na obranu dorazil včas pouze Olaf, který bez hard cc neměl šanci Kassadina rychle zabít. Okamžik tak byl na světě.

Později se objevilo i video přímo ze stage.


Legendární hráč, nyní vlastník týmu

Po odchodu z Fnatic, na konci roku 2014, se Xpeke rozhodl vybudovat vlastní tým a zároveň v něm hrát. Pojmenoval ho Origen a naverboval do něj nadějné hráče. Na soupisce už první rok svítila jména, jako sOAZ, Amazing, Zven a Mithy. Z Challenger ligy se okamžitě tým probojoval do LCS a ukořistil druhé místo po vyrovnaném finále proti Fnatic. O pár měsíců později tým zakončil první sezónu v semifinále na Worlds 2015.

Pohádkový příběh zde ovšem dosáhnul vrcholu. Léto roku 2016 přineslo spíše sklamání. Po odchodu Xpekeho z midu a celé botlinky se Origen začal trápit a skončil na konci sezóny předposlední. Rok 2017 byl ovšem ještě horší. Na jaře celek obsadil beznadějné poslední místo a propadl se do Challenger ligy. Po Origenu se na nějakou dobu slehla zem.

Oživění přišlo až s Europien Masters. Španělský tým povstal z jako fénix z popela a s legendárními hráči, jako například inSec, Froggen a Forgi1ven, vyhrál celý turnaj. Mezitím probíhaly přípravy na franšízing EU LCS. Naštěstí měl Origen obrovskou fanouškovskou základnu a značku. Spojení s týmem Astralis přineslo tomuto týmu druhou šanci. Origen po vzoru samotného Xpekeho backdoornul do nové LEC.

Xpeke nyní stojí v pozadí celého týmu. Tento zkušený hráč je zde už od první sezóny, a i když by ho mnoho fanoušků rádo vidělo hrát, naposledy to nedopadlo dobře. V době, kdy Xpeke řídil tým a zároveň s týmem bojoval o umístění v LCS, se organizace trápila.

V nadcházejícím LEC splitu tak bude Xpekeho opět uvidíme. Sice ne v pozici hráče, ale tak už to v (e)sportu chodí.


Víte, že...?

  • Týmu nyní pomáhá také bývalý komentátor Deficio.
  • Na ADC pozici uvidíme v drersu Origen českého hráče Sheriffa.
  • Hvězda v nově upraveném logu Origenu je od týmu Astralis, který s organizací začal spolupracovat.
  • Xpeke je krom backdooru známý i hláškou "she is too tanky".
  • Slabost Xpekeho pro Sjokz byla vidět i v přenosu LCS.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama