[Blog] Franšízing EU LCS 2019 může znamenat díru na trhu pro více sportovních klubů
i Zdroj: Tryhard.cz
eSport League of Legends Článek [Blog] Franšízing EU LCS 2019 může znamenat díru na trhu pro více sportovních klubů

[Blog] Franšízing EU LCS 2019 může znamenat díru na trhu pro více sportovních klubů

Giry

Giry

19. 9. 2018 18:00 3

Uvidíme v příštím roce fotbalové velikány na dresech během EU LCS?

Reklama

Obrovská změna v podobě nově franšízované evropské LCS je před námi, pojďme si ji nejprve podrobněji přiblížit.

Oproti dosavadní lize, kdy týmy do LCS postupovaly přes první příčky v Challenger series a následně sváděly souboj s posledními týmy z LCS, se má tato franšízovaná liga celá překopat. Tedy všechny týmy si své místo v lize budou muset znovu vybojovat, avšak nepůjde tu o klasické Bo5 série na Summoner’s Riftu, nýbrž o souboj finanční a selektivní. Týmy budou muset složit jakýsi „vstupní“ poplatek, který činí:

  • 8 milionů eur pro aktuální EU LCS týmy
  • 10,5 milionů eur pro nově příchozí týmy

Generální manažer EU LCS, Marc Schnell, se v rozhovoru pro webový portál časopisu Forbes vyjádřil, že cílem tohoto kroku je zvýšená stabilita samotné ligy. Předpokládá, že týmy, které budou ochotny vstupní poplatek uhradit, budou mít jednak vážný zájem o samotné místo v EU LCS a také jistotu, že s nimi Riot může počítat v dlouhodobějším horizontu. Další důležitý bod podle Schnella je pozvednutí úrovně evropské ligy alespoň na úroveň americké, která byla sice vždy lépe finančně zajištěna, ale franšíza ji posunula ještě o úroveň výš. Proto je Schnell přesvědčen, že dojde k vyšší soutěživosti v evropské lize a mladí domácí talentovaní hráči nebudou muset za lepšími příležitostmi cestovat přes oceán.

Samozřejmě i přechod na model franšízy má svá negativa. Na jedno narazil redaktor Forbes při rozhovoru:

Odstupňovaný systém nižších lig vytvořil několik neuvěřitelných příběhů, jako je například cesta týmu Origen z Challenger series až do semifinále na Worlds, či Misfits taktéž mířící z nižší ligy v jeden rok, kteří skoro překvapili úřadující SKT.

Schnell reagoval takto:

Příběhy, které jste zmínil, byly jistě skvělé, ale nejsou to jen pozitivní příběhy. Je také velmi nešťastné, že nyní už Origen sledovat v LCS nemůžeme.

Je tedy sice pravda, že již nebude možné sledovat zprvu absolutní outsidery dobývat svět, ale Schnell tu znovu naráží na stabilitu ligy jako takové a srovnává LCS například s fotbalovou ligou, kde se moc nevyskytují případy náhlého zjevení úplně nového týmu vlastně odnikud, či zmizení známého týmu ze scény tak rychle, jako právě v League of Legends.

Z mého pohledu bude mít přechod na franšízu dopad jednoznačně pozitivní. Utuží se vztahy mezi fanouškovskými bázemi a týmy, fanoušci budou moct zůstat u jednoho týmu s jistotou, že jen tak nezmizí. Pravděpodobně se dočkáme více náhradníků v týmech a to znamená strategičtější přístup ke hrám, něco jako dosavadní Fnatic a jejich rotace mezi Rekklesem, Bwipem a Soazem, akorát v každém týmu. A hlavně můžeme očekávat jistoty ve financování jak týmů tak hráčů, tedy nemělo by se stávat, že hráč nedostane zaplaceno, protože bude v lize existovat společný fond.


Tato kauza přináší ale další zajímavý aspekt, a to předpokládanou investici ze strany více sportovních klubů do eSportových organizací pod jejich křídly.

Nejnovější přírůstek a zájemce o místo v EU LCS 2019 je francouzský fotbalový klub PSG (Paris Saint-Germain), který se sice již na LoL scéně objevil, bohužel ale neúspěšně. V roce 2017 dokonce dočasně odešel ze scény. Franšíza ligy ale nabízí stabilnější výhledy na budoucnost, a proto se PSG pár dní zpátky dohodlo s již dlouhodobě působící britskou LoL organizací H2K a zkusí nově pod brandem a barvou dresů PSG vstoupit do této nové EU LCS. Tuto informaci alespoň tvrdí web ESPN, ani jedna strana zatím nic oficiálně nepotvrdila.

Spekulace o znovuobjevení týmu Origen pod záštitou investicí bývalého obránce Realu Madrid Álvara Arbeoly nejsou doloženy a stejně tak i nedávný záznam z Giliusova streamu ohledně vstupu Arsenalu na progamingový trh.

Určitě ale bude zajímavé sledovat vývin událostí v následujících dnech, jelikož v říjnu dojde k výsledné selekci. Týmy a organizace tak mají poměrně málo času na konference s Riotem.

Nabídnu své osobní prozatimní typy na účastníky EU LCS 2019: Fnatic, Schalke 04, PSG, Misfits a G2. Uvidíme, jestli tyto týmy zanechají své názvy, či je podpoří jiný sportovní klub. Vše je zatím ve hvězdách.

Autor textu: Matouš Marvan - TheCloser

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama