Zajímavosti ze Žlebu: Zvláštní pravidla pro profesionály
i Zdroj: Tryhard.cz
Novinky League of Legends Článek Zajímavosti ze Žlebu: Zvláštní pravidla pro profesionály

Zajímavosti ze Žlebu: Zvláštní pravidla pro profesionály

Tereza

Tereza

2. 9. 2020 12:00

Kolik hodin denně tráví profesionálové hraním? Existuje dress code? Je povolený surrender? Pravidla LEC v kostce jsou tu!

Reklama

Nedávno jsme se podívali na pokuty, které vás v esportu mohou potkat za nedodržování pravidel. O jaké pravidla se ale vlastně jedná? 

Podmínky přijetí

Ačkoliv samotná hra má věkové omezení 13+, tým nemůže na aktivní soupisku posadit hráče mladší sedmnácti let. Tohle pravidlo se nevztahuje na přijímání hráčů jako náhradníků, pokud je vám více než šestnáct, můžete se vrhnout do světa esportu jako “free agent”. Že to tak funguje i v praxi nám nedávno dokázalo T1 v LCK se svojí dramatickou změnou na midu jen pár dní po Clozerových sedmnáctých narozeninách. Kromě patřičného věku je třeba mít soloq rank vyšší než Diamant I. 

S velkými změnami v LEC přišlo i pravidlo povinných počtů. Organizace musí zaměstnat minimálně deset, maximálně pak patnáct hráčů. Ti poté tráví osm až deset hodin scrimováním, analýzou, diskuzí o zlepšením a jinými týmovými aktivitami. Mimo to je požadováno několik hodin hraní soloq kvůli zlepšení mechanických schopností. 


Pravidla pro průběh zápasu

Riot Games povinně poskytují počítač, monitor, sluchátka, stůl i židli každému členu týmu, nepovinně klávesnici, myš, podložku pod myš – toto vybavení si však mohou hráči přinést i sami. Na stage si ale nepronesou například jídlo, mobilní telefon či bezdrátovou elektroniku. Pití musí mít předem schválené. 

Profesionálové se seřadí v přesném pořadí, zkontrolují nastavení a funkčnost svého vybavení. Nesmí těsně před ani v průběhu zápasu používat sociální média a programy třetích stran. Jediné dovolené jsou MS Paint a Notepad. Názornou ukázkou byl Wunder z G2. Také je zakázáno dotýkat se jeden druhého a vybavení ostatních s začátkem hry. Po jejím skončení poskytne tým minimálně dvacet minut pro média. 

Zajímavosti ze Žlebu: Zvláštní pravidla pro profesionály


Dress code

Povinné jsou samozřejmě dresy organizace. Reklamy na nich jsou povolené, pokud nepropagují tabákové výrobky, drogy, zbraně, hazard, vulgaritu, pornografii, jakoukoliv ilegální činnost nebo značku spojenou s organizací oponenta. Vzled dresu musí být předem schválen, stejně jako ladící dlouhé kalhoty a rovněž ladící boty s uzavřenou špičkou. Mikina projde pouze pokud – opět – barevně ladí a má na sobě logo organizace. Na čepici můžete rovnou zapomenout. 


Přítelkyně

Obvzlášť dříve kolovalo hodně zvěstí o asijských organizacích, které oficiálně zakazují svým svěřencům mít romantický vztah. V dnešní době to už samosebou neplatí. Stále se však najdou lidé věřící, že partnerský vztah ovlivňuje profesní výkony. S touhle teorií přišel například veterán Teamu Liquid Xpecial. Podobný názor do určité míry zastává i třeba evropská superstar Rekkles.

Někteří si ale myslí pravý opak. Důkazem toho všem na očích může být snoubenka čínského midaře Doinb, výherce Worlds 2019. Dnes jsou Tang Xiaoyo a Kim "Doinb" Tae-sang manželé. 

Zajímavosti ze Žlebu: Zvláštní pravidla pro profesionály


Surrender

I když často nevidíme, že by se tým v kompetetivní hře dohodl vzdát se, možnost to je. Je to čest, naděje, morálka a někdy asi také čekání na zázrak, které hráče nutí vytrvat a do poslední chvíle se prát. Za příklad může posloužit finále IEM 2016.


Domácí mazlíčci

Kvůli pandemii musela část jarního a celý letní split proběhnout v domácím prostředí. Některé organizace tak narazily na zákaz výskytu domácích mazlíčků v místnosti, kde probíhá hra. Do mic checku se dostali třeba Excel Esports, když se loučili s svým pejskem jménem Stitch.

Dodržování pravidel můžete sledovat už tento víkend, kdy se rozhodne o prvních třech příčkách nejvyšší evropské soutěže LEC.

Zatímco české duo Carzzy a Humanoid obsadilo čtvrtou pozici, jejich přemožitelé Rogue si nyní brousí zuby na G2 Esports. Vítěz tohoto duelu pak zamíří do finále a společně s Fnatic svede souboj o titul z letošního letního splitu LEC.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama