Worlds 2021: Seznámení s Korejskými zástupci
i Zdroj: Tryhard.cz
eSport League of Legends Článek Worlds 2021: Seznámení s Korejskými zástupci

Worlds 2021: Seznámení s Korejskými zástupci

Nicolas

Nicolas

27. 9. 2021 16:00

Další díl ze série článků, ve kterých vás seznámíme s reprezentanty z Jižní Koreje na Worlds 2021

Reklama

Mezinárodní event dnes již téměř historických rozměrů se blíží každým dnem. A proto vám naše redakce přináší již třetí představení světových zástupců, kteří se na Worlds 2021 objeví. Dnes se podíváme na region, který na mistrovství světa posílá letos rovnou čtyři týmy. Region, který zatím na Worlds zvítězil šestkrát a každým rokem přijíždí na tento turnaj jako mohutný end-game boss, před kterým se ostatní regiony třesou strachy! Jihokorejci si dali dva roky pauzu a spolu s Damwon Gaming minulý rok navrátili slávu svému regionu, který dvě dlouhé sezóny poráželi Evropané a Číňané. Jak je na tom forma korejské LCK tento rok? Pojďme to zjistit...

Damwon KIA

Současní držitelé titulů Mistrů světa, tým DK, přijede jako nejsilnější jihokorejský tým a vítěz letního splitu v LCK. Potenciální rivalové by mohli tvrdit, že Damwon nejsou tím, kým byli minulý rok. Pravdou však zůstává, že jediným hráčem, který z “původní” Damwon sestavy odešel, byl topař Nuguri, kterého nahradila známá tvář jménem Khan.

Tým bude dozajista představovat sílu jihokorejské školy League of Legends a se svou pomalejší zato však explozivní hrou mohou být tvrdým oříškem především pro Čínské celky, které sází na agresi a vyvedení soupeře z komfortu. Lze však korejské hráče skutečně vyvést z komfortu?

Worlds 2021: Seznámení s Korejskými zástupci

Khan je jméno, které už je známé jak západním, tak východním divákům. Koneckonců, nejede na Worlds poprvé a své si odehrál také v mnohem slavnějších týmech, jako byli například SK Telecom T1 v roce 2019. Jeho herní styl a pojetí celé hry se točí okolo šampionů, na kterých bude cítit vždycky – od tohoto hráče nečekejme žádné podpůrné picky, kterými by ochraňoval své spoluhráče. Khan chce ničit a dominovat na své lince. Stoprocentní winrate na většině svých oblíbených šampionů je důkazem toho, že tato strategie pro něj funguje. Khan se v nedávném rozhovoru pro KORIZON také vysmál evropským fanouškům G2 esports, vzhledem k jejich neúčasti na letošním světovém šampionátu. Z toho všeho vyplývá jedno – Kim “Khan” Dong-ha jede na Worlds 2021 připraven s dostatečně velkým sebevědomím.

Worlds 2021: Seznámení s Korejskými zástupci

Prototyp moderního junglera, který prakticky zavedl současný způsob, kterým hrají naši lesapáni. Tak by se dal popsat Canyon, který si z minulého světového šampionátu odnesl označení MVP (most valuable player). V posledních hrách předváděl doslova hrůzu nahánějící výkony na šampionech, jako je Trundle. Co se týká celkového draftu, neexistuje šampion, kterého Canyon nezahraje, a díky jeho obrovskému champion-poolu bude nesmírně těžké jej vyvést z komfortní zóny. O nějakém “vybanování” tohoto junglera si můžou případní nepřátelé nechat pouze zdát. Nutno také podotknout, že se svým věkem 20 let bude stále jedním z nejmladších hráčů na letošním světovém šampionátu a už má na svém kontě jeden titul mistra světa – a pokud je pravda, že s věkem přichází ještě větší trpělivost a hlavně zkušenosti, mají se ostatní jungleři na co těšit.

Worlds 2021: Seznámení s Korejskými zástupci

Nový král jihokorejské prostřední linky, ShowMaker, se nechal slyšet, že věří svému týmu a jde si pro svůj druhý titul mistra světa. Ať už tohoto hráče máte rádi, či ne, nikdo mu nemůže upřít kvality na šampionech, jako je např. Ryze, se kterým hraje skvěle pozičně, nebo na Kassadinovi, kterého před koncem LCK často trénoval ve svém SoloQ. Spousta lidí jeho herní styl přirovnává k tomu, který využívá český hráč Marek “Humanoid” Brázda – a právě z Humanoida má údajně ShowMaker největší respekt a v přiznává, že hra proti němu je nesmírně obtížná a cítí se na midlane pod tlakem. Tuto skutečnost však jako typický Korejec bere ShowMaker jako výzvu a jeho případný zápas proti MAD Lions by mohl být pro divácké oko nesmírně zajímavou podívanou.

Worlds 2021: Seznámení s Korejskými zástupci

Několikrát poslaný na lavičku, nahrazený jiným marksmanem, přesto v poslední chvíli povstává z popela a jede na světový šampionát. Ghost, mladý a nesmírně citlivý hráč, který sám od sebe nemá tak obrovská očekávání, jako jeho spoluhráči, plní jakousi roli podpůrného marksmana pro svůj tým. Často hraje weak-side, běžně se stává, že ve svých hrách musí postupně farmit a sbírat zpátky ztracené hodnoty, které mu v brzkých fázích hry unikly. Možná to jej však udělá silnějším, pokud tým Damwon KIA narazí na těžké protivníky. Současná meta okolo botlane by mu také měla vyhovovat, především jeho Ziggs byl v posledních hrách LCK silnou zbraní, která postupem času nešla ignorovat. Ghost se rovněž k západním týmům vyjadřuje mnohem přívětivěji a více respektu-plně, než někteří jiní hráči z Číny a Koreje. Udělá to z něj miláčka našich evropských fanoušků?

Worlds 2021: Seznámení s Korejskými zástupci

Support, který chce neustále vytvářet bojové situace, často na to však doplácí smrtí. BeryL, který si během letního splitu LCK zamiloval obzvláště Leonu a Rell, je hlavní iniciátor svého týmu. Nerad vidí soupeřící hráče volně se pohybovat po mapě – ani jeden krok vpřed není ve hře proti BeryLovi zadarmo. Označovaný jako nejslabší článek Damwon KIA může na Worlds už jen překvapit.


Gen.G

Tým vzešlý z popela slavných Samsung Galaxy, kteří si pro sebe ukořistili dvě vítězství na mistrovství světa – jednou v roce 2014, podruhé v roce 2017. Patří mezi stálici jihokorejské LCK a vzhledem k tomu, že na Worlds jedou jako Seed 2, není překvapením, že je tento tým plný individuálních talentů. Jejich označovaným kryptonitem jsou slavní T1, kteří na Worlds letos jedou také. Pokud však zapomeneme na partu okolo Fakera, Gen.G je silný a sebejistý celek, který se opírá především o jejich midaře Bdd. Zlaté dresy tohoto týmu jsou pověstné rychlou a agresivní hrou, získáním síly v early-game a následnému konci okolo 25. minuty, což je na jihokorejský celek až nezvykle explozivní způsob hraní.

Worlds 2021: Seznámení s Korejskými zástupci

Tohoto hráče mají mnozí dodnes spojeného s hrůzu nahánějícím týmem Kingzone DragonX. Z něj byl však na čtyři dlouhé měsíce vyhozen kvůli sebevražedně mířeným vtípkům v jihokorejském SoloQ. Přes tyto nelichotivé informace a vzpomínky mu dali Gen.G šanci – a dobře udělali. Rascal k nim sedne a je to vidět v každé hře, kterou spolu tato pětice hráčů odehraje. Jedná se přímý opak svého někdejšího kolegy Khana, který jede na Worlds s týmem Damwon KIA. Narozdíl od jeho herního stylu je ten Rascalův založen na split-pushi své linky a získávání prostoru a zlata pro celý svůj tým. O bojové situace na mapě nemívá tak rapidní zájem jako Khan a jde to vidět také v jeho statistikách.

Worlds 2021: Seznámení s Korejskými zástupci

Proaktivní jungler je něco, co by každý z nás rád viděl ve svém týmu. K naší smůle je Clid už zabraný a funguje jako pravá ruka svého midaře Bdd. Neustále gankující hráč, který mimo jiné vytváří také jedno z nějvětších vision-score ze všech jihokorejských junglerů. Většinu her má jeho tým, právě díky němu, přehled o tom, kde se nachází soupeřící lesapán a s očima neustále přibitýma k minimapě je Clid nebezpečná mašina. Jedná se taky o jednoho z prvních junglerů, který v posledních měsících zkoušel vrátit Jarvana do mety a trénoval s ním téměř nepřetržitě. Vzhledem k tomu, jak obrovské buffy následně Jarvan IV dostal, je jisté, že si ho Clid na Worlds nejednou zahraje.

Worlds 2021: Seznámení s Korejskými zástupci

Bdd je, jak už jsme několikrát zmínili, základní stavební kámen týmu Gen.G a hraje se tak, aby byl na tom v každé hře co nejlépe. Jako svého největšího rivala vnímá, dnes již ikonu League of Legends – Fakera, kterého také analytický kroužek LCK označuje za jeho kryptonit. Oba hráči sdílí jako nejhranějšího šampiona Azira, se kterým Bdd několikrát v průběhu letního splitu zazářil a se svými teleporty do spodní linky nejednou vyhrál early-game pro svůj tým. Jen používání svého R bude muset před Worlds trochu potrénovat, aby se neopakoval následující scénář...

Worlds 2021: Seznámení s Korejskými zástupci

Mistr světa z roku 2017, Ruler, si své odehrál v původním týmu Samsung Galaxy. Pro tohoto hráče se stal Aphelios i přes všechny nerfy naprosto ikonickým šampionem a v případě, že se hra poněkud protáhne, jedná se o jednotku svého týmu, která způsobuje to největší poškození. Díky tomu, že se v žádném případě nejedná o nováčka ve světě League of Legends, má v rukávu ohromné množství zkušeností, což o většině ostatních marksmanů z LCK říct nemůžeme. Od Rulera očekávejme na Worlds klidnou, neagresivní laning fázi, kamenný obličej za všech okolností a solidní pozicování v teamfightech.

Worlds 2021: Seznámení s Korejskými zástupci

Když už je řeč o ADC, přichází také jeho ochránce, Support. Tuto roli v týmu Gen.G plní Life hrající nejkratší dobu ze všech hráčů tohoto zlatého celku. Do profesionální scény nastoupil teprve v roce 2017 a v extralize LCK strávil, logicky, ještě kratší dobu. Bylo by hloupé čekat od tohoto hráče výkony ve stylu MadLifa, ale i tak musíme za redakci říct, že nehraje vůbec zle. Je tam, kde by měl být, málokdy od něj ve hře vidíme výrazné přešlapy a jeho champion-pool obsahující především playmaking hrdiny svědčí jeho kolegovi Rulerovi.

 


T1

Během čtení článku se většina lidí jistě těšila, až dojde na třetí tým z LCK, který letos jede na Worlds. Pravděpodobně nejslavnější celek v historii League of Legends, trojnásobní vítězové světového šampionátu, devítinásobní vítězové LCK, dvakrát šampioni MSI a jednou také výherci IEM v Katowicích. Tým v červených barvách se každým rokem potýká s jakýmsi vnitřním bojem. Chtějí navrátit slávu své organizaci a znovu se dostat na světový šampionát. A letos se jim to po téměř dvou letech povedlo. T1 jsou však o poznání jiná parta, než ve třetí, páté a šesté sezóně. Organizace vsadila na mladé, neznámé talenty, které pomůžou dodnes hrajícímu “Nezabitelnému králi démonů”, jenž jim velí z midlane. Bude to však na nejsilnější organizace z celého světa stačit?

Celek měl dozajista také nejtěžší rozhodování, které hráče vlastně pošlou na Worlds. Aktivně se totiž v rudých dresech střídá až DESET hráčů, mezi kterými T1 neustále vybírají, kdo bude hrát a kdo půjde na lavičku. Nakonec se kouč rozhodl poslat na mistrovství světa dvojici marksmanů, což my, jako diváci LCK, plně chápeme a respektujeme.

Worlds 2021: Seznámení s Korejskými zástupci

Kde jinde začít, než u vrchní linky, osamoceného ostrůvku, který je však pro T1 nesmírně důležitý. Canna je doslova mistr teamfightů a především se svým ikonickým Kennenem předvádí explozivní show. Nemůžeme se proto divit, že je to právě Canna, kdo se statisticky stává nejčastějším cílem junglerů nepřátelských týmů. Za svou Gwen nám však několikrát předvedl také Doublekill na soupeřícím topaři a junglerovi, přepadávat tohoto chlapíka tak nemusí být vždycky nejlepší nápad. Ať už Cannovi uděláte cokoliv, dorazí do svých itemů, přijdou teamfighty, ve kterých Canna září a vždycky bude pro své spoluhráče užitečný. To je něco, s čím se Američtí a Evropští toplane hráči budou potýkat a musí na to být připraveni. Jeho kolegou, náhradním topařem, je pak Zeus, kterého však na Worlds neuvidíme.

Worlds 2021: Seznámení s Korejskými zástupci

Z ničeho nic přišel, nahradil bývalého junglera a ovládl prostory lesa na Vyvolávačově žlebu. Oner je děsivou ukázkou krvelačného a netrpělivého štěněte, které sice slaví teprve osmnáct let života, zato však donutil prakticky všechny týmy LCK, aby změnily své herní styly. Od chvíle, co nahradil bývalého junglera Cuzze, platí proti T1 jedno zásadní pravidlo – pošlete do banu Dianu, nebo nás Oner zničí. Je nám proto líto, že si svého oblíbeného šampiona nemůže tento talent zahrát, ale takový je život. Oproti pasivně hrajícímu Cuzzovi bylo vybrání Onera jako probouzecí facka pro T1. Za redakci však jen doufáme, že ho tým nebude posílat na šampiony, kteří mu očividně nevyhovují, jako třeba Nidalee, na které (i přes slušný winrate) zkrátka není dost cítit.

Worlds 2021: Seznámení s Korejskými zástupci

Za ta léta, co LoLko existuje bylo už na Fakerovu adresu řečeno tolik superlativ, že se nebudeme obtěžovat je zde všechny vypisovat. K tomu, jakou legendou se tento korejec stal, slouží konec-konců i chat v samotné hře, kde, pokud něco zahrajete opravdu dobře, vás tým nazve Fakerem. Jak to ten chlapec dělá, je dodnes všem záhadou, ale nestárne. Stále stejně aktivně trénuje, stále je stejně nebezpečný pro nepřátelský tým. Nejradši si do her vezme Azira a Ryze, narozdíl od ostatních midlanerů však Faker hraje silně do vrchní strany mapy, kam téměř v každém zápase přichází roam na pomoc svému kolegovi Cannovi. Během sledování jeho herního stylu navíc zjistíte, že se snaží kontrolovat svého protihráče – nedává příležitost soupeřícímu midaři, aby se hnul z linky, jelikož si uvědomuje, že jeho mladý tým na něj spoléhá. Jeho kolegou je pak náhradní midlaner Clozer. Dostane Faker šanci získat čtvrtý titul Mistra světa?

Worlds 2021: Seznámení s Korejskými zástupci

A teď něco kontroverzního. Kdo je lepší marksman? T1 letos na Worlds posílají dvojici, která hraje naprosto odlišně. První z dvojice – Gumayusi – přišel do organizace zhruba ve stejné době jako Oner a oba dva sdílí agresi a neustálou chuť posílat protihráče do hrobu. Díky svému mechanickému umu, pozicování a skákání do bojových situací jako ADC hráč ho fanoušci na celém světě začali nazývat GumaUZI. Guma také nedávno prohlásil, že spolu se svým supportem Keriou tvoří nejlepší botlinku na celém světě a momentálně drží rank 1 na jihokorejském serveru. Pokud bychom měli tomuto novému “Uzimu” něco vyčíst, jsou to caster-marksman šampioni, jako je Ezreal, kteří mu zkrátka do ruky nesedí a podle toho také vypadají jeho statistiky.

Worlds 2021: Seznámení s Korejskými zástupci

Teddy je opak svého mladšího kolegy. Hraje spíše defenzivně, snaží se neriskovat. Trpělivě čeká na nejlepší možný okamžik a pak rozjede precizní, stylový teamfight. Posbírá pár desítek killů, několik stovek minionů a ukončí hru. Pokud tedy příště uslyšíte, že ADC role nemá možnost ovlivnit hru, pošlete dotyčného na Teddyho stream. Tento medvídek a především jeho statistiky mu jistě ukáží, že trpělivost přináší ovoce.

Worlds 2021: Seznámení s Korejskými zástupci

Jejich společný Support hráč, Keria, který až nezvykle často získává označení MVP za odehrané zápasy, je tvůrce všeho, co se na mapě pro T1 odehraje. Není důvod být zalezlý za svým marksmanem, když můžete itemově předehnat toho soupeřícího! Pokud ostatní hráči T1 hrají nestále a občas se objeví dny, kdy stagnují na jednom místě, Keria je konzistentní podpůrná jednotka, která své spoluhráče drží pohromadě jako lepidlo.


Hanwha Life Esports

Během letního splitu jsme měli jako diváci LCK v hledáčku především tým Nongshim RedForce, který jsme také několikrát vychválili, ovšem v poslední možný moment se objevil tým, který tomuto celku slot na Worlds 2021 doslova vyrval z rukou a z ničeho nic se rozhodl, že by mohl začít trochu hrát! Tým HLE v čele s legendárním midlanerem Chovym se ukáže na světovém šampionátu jako poslední jihokorejský celek a z reakcí analyst-desku při nedávném losování skupin je evidentní, že od tohoto týmu nikdo nemá příliš velká očekávání. Hanwha Life Esports mohou pouze a jenom překvapit. Pokud se však podíváme o něco nazpět na předchozí mistrovství světa, uvědomíme si, že tyto “šťastné týmy” není radno podceňovat – obzvláště, pokud se jedná o korejce. Týmu přejeme hodně štěstí, je docela možné, že ještě zamíchají kartami!

Worlds 2021: Seznámení s Korejskými zástupci

Morgan je jméno, které je vám pravděpodobně neznámé, pokud nejste skalní fanoušci čínské LPL. Přesně tam totiž Morgan trávil většinu své hráčské kariéry. Své si odehrál v týmech JDG a Team WE, na poslední chvíli se pak v roce 2020 vrátil zpět do své vlasti právě k Hanwha Life. Jeho nejoblíbenější šampion Jayce nejspíše nebude patřit do mety, kterou na Worlds 2021 uvidíme, avšak potenciální soupeři by si měli dát pozor například na jeho Camille.

Worlds 2021: Seznámení s Korejskými zástupci

Nejmladší ze všech hráčů, které si dnes představíme. Teprve osmnáctiletý Willer je jungler týmu HLE a nejspíše nebude překvapením, že se jedná o jeho první účast na mezinárodním eventu. Svou kariéru začal v academy týmu pro T1, následně odešel do Gen.G Academy a teprve tento rok se usadil v extralize, když nahradil původního junglera yoHana, kterého byste možná mohli znát o něco lépe. Neuvěřitelný skok v jeho kariéře, první rok ve velké lize – a hned tu máme účast na mistrovství světa. Kouč Kezman se však údajně obává, jaký dopad bude mít na jeho mladou, nezkušenou mysl tak ohromná událost. Za redakci přejeme tomuto chlapci pevné nervy.

Worlds 2021: Seznámení s Korejskými zástupci

Chovy je hráč, kterého snad představovat na rozdíl od jeho spoluhráčů nemusíme. Svůj tým pravidelně táhne kupředu tak silně, že se týmu HLE začalo přezdívat “Chovy team”. A má na to právo. Tohoto chlapíka máme všichni spojeného s nechvalně proslulým týmem, který se zapsal do historie pod názvem Griffin. Stejně jako všichni ostatní hráči tohoto celku, i Chovy tehdy ukázal, že patří mezi špičku korejské midlane školy, po jeho rozpadu však musel hledat nové místo. To se objevilo v následných DRX, se kterými si minulý rok zahrál také na světovém šampionátu. Jenže smůla, kterou si tento hráč nese v botách, je nepředstavitelná, a po začátku nové sezóny kvůli interním důvodům Chovy v týmu skončil. Přidal se právě k Hanwha Life, kteří byli v té době považováni za jeden z nejslabších celků. A nejspíše si řekl, že dotáhnout svůj tým NĚKAM, je teď čistě na něm. A je to tady, jeho tým jede na Worlds. Tento midař dává do League of Legends naprosto všechno a je úctyhodné, kam to s HLE dotáhnul. Rozhodně si zaslouží náš respekt.

Worlds 2021: Seznámení s Korejskými zástupci

Deft lze s klidným srdcem označit jako veterána tohoto celku, který bude mít vždy co říct svým mladším spoluhráčům. Je to legenda spodní linky hrající už od roku 2013, kde tehdy začal v MVP Blue jako mladý talent milující Ezreala. Vrchol své slávy zažil pravděpodobně na úchvatném čtvrtém světovém šampionátu, kde se dostal do semifinále, proti svému sesterskému týmu Samsung White. Ačkoliv je jeho hráčská kariéra delší, než tento sloh připomínající článek, rozhodně nepatří do starého železa a jistě má chuť to ukázat veškeré “nové krvi”, která se proti němu na Worlds utká.

Worlds 2021: Seznámení s Korejskými zástupci

A nakonec podpora tohoto slavného marksmana. Vsta zasvětil svou herní kariéru celku HLE. Už od roku 2018 neustále prodlužuje svou smlouvu s tímto oranžovo-bílým klubem a nezdá se, že by měl náladu odcházet. Proč taky, když jste kvalitní support a máte na lince ostříleného ADC hráče, který bude mít díky svým zkušenostem vždy jasno v tom, co zrovna zahrát. Podíváme-li se na jeho SoloQ účet, zjistíme, že ho před nedávnou dobou nechal (nejspíše úmyslně) spadnout do platinové divize. Nejspíše si chce před Worlds ozkoušet tvrdé prostřední League of Legends – přímo v samotném elohell pekle.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama