Worlds 2021: Seznámení s Evropskými zástupci
i Zdroj: Tryhard.cz
eSport League of Legends Článek Worlds 2021: Seznámení s Evropskými zástupci

Worlds 2021: Seznámení s Evropskými zástupci

Nicolas

Nicolas

3. 9. 2021 13:00

První ze série článků, ve kterých vás seznámíme s reprezentanty Evropského regionu na Worlds 2021

Reklama

Mistrovství světa v League of Legends, známé taky jako Worlds - největší esportová událost roku, se blíží. A i když víme, že čekání na tento event je stále dlouhé a stresující, naše redakce se rozhodla vám toto čekání zpestřit sérií článků o týmech, které se na letošní světový šampionát kvalifikovaly. Rozděleny budou podle regionů, v dnešním článku si posvítíme na ligu, která je našemu srdci nejbližší – evropskou LEC. Ta letos na Worlds posílá tři zástupce, kteří náš region budou reprezentovat pod světly nejvyššího z jevišť. Jsou jimi týmy Rogue, Fnatic a MAD Lions.

MAD Lions

Tým, který je našim českým srdcím určitě nejbližší, lvi z Madridu, už podruhé v řadě vyhrál evropskou ligu LEC. Celek se zlatým lvem ve znaku zahodil klasický “západní” herní styl a naopak bývá přirovnáván k čínským super-agresivním týmům jako například FunPlus Phoenix.

Pro ty z vás, kteří by náhodou žili pod kamenem, bychom měli zmínit, že v této pětici hráčů máme také dva české reprezentanty, jimiž jsou midlaner Humanoid a marksman Carzzy. Když už je řeč o hráčích, pojďme si je všechny představit jednoho po druhém.

Worlds 2021: Seznámení s Evropskými zástupci

Turecký topař Armut se začátkem letního splitu LEC příliš nepotkal s formou, díky koučingu od maďarské legendy Vizicsacsiho se však vrátil zpět a je pokládán za jednoho nejlepších evropských toplanerů. Jak vidíte na grafice, dominuje především na šampionech jako Gwen, Gnar, nebo Jayce a v případě, že je to zapotřebí, dokáže hrát i tzv. “weakside” s šampionem Gangplankem. Jeho nejúspěšnější postavou na mezinárodní stage se stal naopak jeho legendární Wukong, se kterým na MSI 2021 potrápil nejednoho asijského toplanera.

Worlds 2021: Seznámení s Evropskými zástupci

Španěl Elyoya je definice konzistentního hráče, na kterého se tým může spolehnout. Díky jeho trvale kvalitním výkonům ho mnozí přirovnávají k (dnes již bývalé) hvězdě a ikoně Junglerů – Bengimu, kterého si budou pamatovat spíše starší ročníky. Elyoya má za sebou neuvěřitelné výsledky např. na Lee Sinovi s jeho hrůzostrašným KDA. Rozhodně se však nejedná o “one-trick-pony” hráče. Tento mladý Španěl během jarního splitu odehrál více než 11 rozdílných šampionů a až v poslední době se usadil na svých třech komfortních hrdinech.

Worlds 2021: Seznámení s Evropskými zástupci

První česká hvězda tohoto týmu – Marek Brázda, Humanoid, nebo taky HumaGOD. Ve světě mu říkají různě. Je pověstný svým champion-poolem, který tvoří především mágové, se kterými může Humanoid kontrolovat dění na mapě a zároveň držet svého protivníka na uzdě. Šampion, kterého Marek z pohledu portivníků nesmí za žádnou cenu získat, je Ryze. S tím v playoffs odehrál čtyři hry se stoprocentní úspěšností a pomocí své ultimátky doslova řídil celé série. Jedná se o jeho třetí návštěvu mistrovství světa a čtvrtou účast na mezinárodním turnaji.

Worlds 2021: Seznámení s Evropskými zástupci

Jeden čech v týmu by bylo málo, proto Markovi na botlince asistuje jeho kolega Matyáš Orság, neboli Carzzy. Marksman týmu MAD Lions hraje většinu sérií defenzivní, bezpečnou linku, o čemž svědčí také jeho nejoblíbenější šampion Ezreal, se kterým má nahrán solidní 60% winrate. Zajímavostí je, že ačkoliv se jedná o jeho oblíbeného hrdinu, na MSI 2021 si ho Matyáš ani jednou nezahrál.

Worlds 2021: Seznámení s Evropskými zástupci

Německý support Kaiser je Carzzyho stráž. Pokud si však představujete typického supporta ze SoloQ, budete na omylu. Kaiser od začátku roku 2021 ani v jedné hře neodehrál enchanter/ardent šampiona s výjimkou Karmy. Tento hráč nejraději skáče dopředu jako první se svými playmaking hrdiny typu Rakan, Leona nebo Alistar. Obvykle je to právě Kaiser, kdo začíná bojové situace pro tým MAD Lions, o čemž svědčí také jeho 70% účast na všech killech jejich her. (Statistika z Letních playoffs 2021).


Fnatic

Celek, jež se musel na Worlds doslova probojovat a na poslední chvíli se probrat z noční můry v podobě proher. Zdaleka ne tak konzistentní jako MAD Lions, avšak možná o to více populární Fnatic. Organizace, která v roce 2011, když byl LoL esport ještě v plenkách, zvítězila v soupisce hráčů Shushei, xPeke, LaMiaZeaLoT, CyanideFL a Mellisan na prvním světovém šampionátu. Bylo by více než poetické, kdyby oranžové dresy vyhrály znovu – po více, než deseti letech. Fnatic jsou však o poznání jiná parta, než v první sezóně LoLka. A když už mluvíme o hráčích, pojďme začít jejich mladým topařem.

Worlds 2021: Seznámení s Evropskými zástupci

Francouzský toplaner s velmi originálním jménem nedávno obdržel titul MVP za nejlepšího nováčka ligy LEC. Adam byl začátkem splitu považován za “démona vrchní linky”, evropští hráči však velmi brzy přišli na to, jak na mladého profíka vyzrát. Komfortní zóna je Adamovou nejsilnější zbraní a zároveň největší slabinou – jak už to u zelenáčů bývá. Pokud se dobře vyspí, dokáže soupeře zničit, jeho tým by ho však měl připravit na to, že na mezinárodním turnaji se s ním nikdo párat nebude.

Worlds 2021: Seznámení s Evropskými zástupci

Sympaťák Bwipo, který minulé mistrovství světa fungoval jako velmi oblíbený meme, je zpět. Jungler, který kašle na to, co je zrovna v metě, nebo jak to dělají ti noví, mladí jungleři. Podle toho také vypadá jeho champion-pool, který se skládá především z tanků a bruiserů v podobě Trundla, Viega, nebo téměř zapomenutého Jarvana. Právě ze zmíněného krále trolů by měli mít nepřátelé strach, Bwipo na něm totiž za playoffs nasbíral solidní KDA. Vyhrát s ním šest her z šesti také není nejhorší výsledek.

Worlds 2021: Seznámení s Evropskými zástupci

Belgičan Nisqy je mezi našimi midaři tak trochu rebel. Ačkoliv si občas zahraje kontrolní mágy (podobně jako Humanoid) jeho champion-pool se neskládá pouze z nich. Za letní split v LEC odehrál slušné zápasy za celou desítku rozdílných šampionů, mezi kterými se nachází například Irelia, Akali, Cassiopeia nebo třeba LeBlanc. Narozdíl od kolegy Adama ho není tak snadné vyvést z komfortu – ať už nepřítel na Worlds zabanuje, nebo vezme jakéhokoliv šampiona, Nisqy bude mít vždy odpověď.

Worlds 2021: Seznámení s Evropskými zástupci

Upset je jméno, které známe už hodně dlouho. I přesto, že hraje již od šesté sezóny League of Legends, jsme dosud neměli šanci vidět jej na Worlds a je tak otázka, jak bude na německého marksmana doléhat stres z mezinárodního turnaje. Ve svém týmu je označován za slabší článek, nicméně ne každý hráč ADC může být Uzi a Upset plní svou roli marksmana jako podpůrného hráče pro své kolegy Adama a Nisqyho. Ze statistik je však evidentní, že například takového Ezreala, nebo Xayah si dokáže odehrát s poměrně slušnou dávkou sebevědomí.

Worlds 2021: Seznámení s Evropskými zástupci

Opravdový veterán je teprve až support Hylissang, který už má dlouho za sebou polovinu svých dvacátých let! Bulharský hráč supportů už na botu odchoval spoustu slavných evropských marksmanů, třeba švédskou hvězdu Rekklese. Opravdovou show přináší do hry se svým nejoblíbenějším šampionem Rakanem, se kterým se může pyšnit svými nejlepšími statistikami za letní playoffs. Vzhledem k tomu, že hrdinu mají v oblibě především čínské týmy, bude zajímavé sledovat, zda ho zahrajou lépe čínští chlapci nebo taťka Hylissang.

 


Rogue

Dominantní tým, který má jeden velký kryptonit – tým Madridských lvů. O Rogue se v komunitě League of Legends šíří spoustu vtípků. Tým, který neumí ukončovat vyhrané zápasy,  nebo třeba tým, který miluje druhé místo tabulky LEC. Ať už se jim však chceme posmívat, nebo ne, musíme uznat kvality tohoto celku a jejich odhodlání reprezentovat evropský region hrdě.

Modré dresy Rogue nosí pětice hráčů, kteří budou stoprocentně tvrdým oříškem pro soupeře na světovém šampionátu. Jako prvního z této pětky zmíníme toplanera, který je sice stejně starý jako Hylissang, avšak jeho herní playstyle je naprosto odlišný.

Worlds 2021: Seznámení s Evropskými zástupci

Odoamne je topař, který nestojí o funneling ze strany svého týmu. Mnohem radši hraje defenzivně, skoro až pasivně, jde jen o to, aby toplane nebyla problémem pro jeho spoluhráče. To jde vidět také v jeho KDA, nebo participaci na zabití. Obě dvě statistiky jsou poměrně nízké a Odoamne bude nejspíše během Worlds tlačen svým týmem do podpůrné hry na šampionech, jako je například Tahm Kench.

Worlds 2021: Seznámení s Evropskými zástupci

Polský jungler, který hraje tak, jak se zrovna vyspí. Ne, řeč není o Jankosovi. Devatenáctiletý Inspired během skupinové fáze LEC poměrně zářil na šampionech jako Viego, se kterým tehdy získal pěkný 75% winrate. Během playoffs samozřejmě celý tým poněkud klopýtl a statistiky šly dolů, mechanicky na tom však stále není špatně. Za redakci doufáme, že se na Worlds vyhne nervózním přešlapům, jaké dělal například v sérii proti MAD Lions, a přejeme mu pevné nervy při jeho druhé účasti na mistrovství světa.

Worlds 2021: Seznámení s Evropskými zástupci

Švédský midlaner Larssen se stal obzvláště v posledních týdnech LEC jasným tahounem svého týmu a z hráčů Rogue předvádí zatím nejvíce konzistentní výkony. Spoustu šampionů sdílí se svými kolegy Humanoidem a Nisqym, je však jeden z mála evropských hráčů, kteří si troufnou na hrdiny jako Azir. Během splitu jsme jej však také viděli nepochopitelně selhávat na šampionech jako Lulu nebo Tristana. Doufáme, že si Larssen na Worlds tyto podivné picky odpustí a předvede světu, jak se hraje správná midlane.

Worlds 2021: Seznámení s Evropskými zástupci

Pamětníci si možná vzpomenou na legendární sérii Misfits vs SK Telecom T1 z mistrovství světa v roce 2017. Sérii, během které málem evropský tým plný nováčků vyřadil Fakera a jeho partu. Hans Sama si tehdy na pozici marksmana získal slávu ve světě, letos si bude chtít zopakovat Worlds v podobné formě, jako tehdy. Během jara i léta nehrál vůbec špatně na šampionech jako Kalista nebo Kai'Sa a získal s nimi krásná čísla v podobě KDA nebo winratů. Na Worlds může tyto komfortní hrdiny vytáhnout znovu a stejně jako zbytek jeho týmu překvapit diváky svou skrytou formou.

Worlds 2021: Seznámení s Evropskými zástupci

Trymbi je štít, který chrání Hanse Samu a nebojí se kvůli němu hrát i šampiony, se kterými nemá zažity stovky hodin. Rogue tohoto polského supporta využívají jako flexibilní podporu – ať už je třeba hrát enchantera v podobě Lulu, nebo naopak silného engage-hrdinu typu Rell, Trymbi udělá, co je v daný moment správné. Dle analytiků se mu během celé letošní LEC nejvíce daří na šampionce Leoně, diváci by se tak vůbec něměli divit tomu, kdyby spolu botlinka týmu Rogue natrénovala nějakou neočekávanou strategii proti asijským a americkým soupeřům.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama