Worlds 2021: Seznámení s Čínskými zástupci
i Zdroj: Tryhard.cz
eSport League of Legends Článek Worlds 2021: Seznámení s Čínskými zástupci

Worlds 2021: Seznámení s Čínskými zástupci

Nicolas

Nicolas

5. 10. 2021 08:00

Poslední ze série článků, ve které vám dnes představíme zástupce z čínského regionu!

Reklama

Přijíždí na turnaj jako favoriti, jsou draví, nebezpeční, dělají spoustu chyb a milují boj za jakoukoliv cenu. Už podle popisu byste jistě poznali, že je řeč o čínských reprezentantech, kteří letos přijíždí na Worlds pod vlajkami týmů EDward Gaming, FunPlus Phoenix, LNG esports a Royal Never Give Up.

Všechny čtyři týmy si dnes představíme v posledním článku z naší série “Seznámení se zástupci” a následně uvidíme, zda se naše predikce potvrdí – a co vlastně nám čínská LPL předvede letos.


EDward Gaming

Vítěze své domácí ligy, tým EDG, jsme naposledy viděli na světovém šampionátu v osmé sezóně, co se pak týká skutečných mezinárodních úspěchů, tým si pamatujeme jako vítěze MSI 2015. Od té doby však uběhla řada dlouhých let a západní fanoušci si možná kladou otázku, jak je na tom forma tohoto populárního celku letos. Vzhledem k tomu, že si z domácí ligy odnáší pohár, který vyfoukli slavným FunPlus Phoenix přímo před nosem, je tým považován za nejsilnější čínskou partičku. Za naši redakci se zároveň jedná o nejsympatičtější reprezentanty čínské LPL a tým skutečně vystupuje velmi mile, vysmátě a sebevědomně. Během losování skupin na Worlds 2021 se hráči vyjádřili, že by si rádi zahráli proti našim domácím miláčkům MAD Lions, to se však, k jejich zklamání, nestane. I tak však přijeli na Island s nadšením, jelikož pro některé hráče EDG je tento event splněným snem.

Worlds 2021: Seznámení s Čínskými zástupci

Když je řeč o hráčích, začneme u jejich topaře. Tím je Flandre, který bude nejspíše pro západní diváky absolutní záhadou. Hrát začal teprve nedávno, v roce 2019 v týmu Snake Esports a v EDG tráví teprve devátý měsíc. Na to, jak krátkou chvíli v organizaci je, má perfektní synergii například s jeho junglerem – Jiejie. Co se jeho oblínených picků týká, zde nenajdeme nic neočekávaného. Stejně, jako korejci – i čínští hráči milují Jayce, Kennena, jedinou novinkou je pak jeho Lucian.

Worlds 2021: Seznámení s Čínskými zástupci

Devatenáctiletý Jiejie je od začátku herní kariéry věrný organizaci EDG, do které se připojil jako jungler pro jejich academy tým. Během neuvěřitelných šestnácti dnů byl následně přeřazen z druhé ligy rovnou do LPL a kouč Yang "Maokai" Ji-Song z něj musel být doslova nadšený. Díky hrstce svých oblíbených šampionů a stylu hraní byl už minulý rok často přirovnáván ke korejskému hráči Peanutovi, který se však letos na Worlds nepodívá. Působivé K/DA především na Lee Sinovi, nebo Viegovi, silná early-game a téměř stoprocentně úspěšné ganky jsou hlavní vizitkou, se kterou tento mladý lesapán jede na svůj první světový šampionát.

Worlds 2021: Seznámení s Čínskými zástupci

A hned po nezkušeném štěňátku přichází veterán, kterého snad není třeba představovat. Scout, který od roku 2015 hrál v legendárních SK Telecom T1 jako sekundární midlaner po boku samotného Fakera, jede na své další mistrovství světa, pod černobílou vlajkou EDward Gaming. Prostředí tohoto celku se mu očividně zalíbilo natolik, že si letos nechal změnit své občanství na čínské, z původního jihokorejského. Démon číské středové linky, který kontroluje veškerý pohyb soupeřícího celku a potrestá každou chybu v pozicování. Tomuto hráči opravdu není dobrý nápad nechávat například LeBlanc, se kterouv playoffs předvedl výkony, za které by se nemusel stydět kdejaký EUW elo-booster. Scout nám také naznačil, že se chystá vrátit do mety jeho milovaného Zeda, jsme tedy zvědaví, jak se mu to povede.

Worlds 2021: Seznámení s Čínskými zástupci

Druhým jihokorejským hráčem EDG je Viper, který přijíždí na turnaj vedle Gumayusiho, nebo Teddyho jako pravděpodobně nejlepší marksman svého regionu. Tato zabijácká mašina vzešla ze smolného týmu Griffin a spolu s (dnes již vysloužilým mistrem světa) impem se jedná o druhého hráče planety, který získal pentakill jak v LCK, tak v LPL. Nejděsivější na tomto hráči je skutečnost, že nepotřebuje ani čas, ani goldy, ani třiceti-minutový scaling a protekci od svého supporta. Viper nám předvádí, že tahat svůj tým za ADC je v dnešní době možné stejně, jako v minulých letech – a zkrátka si vezme, co chce, už od prvních minut hry. Jak ho přinutit, aby to nedělal? Na to budou muset protihráči na Worlds teprve přijít.

Worlds 2021: Seznámení s Čínskými zástupci

Dříve známý jako Mad, nebo Azure je tento support absolutní ikonou týmu EDG – ještě aby ne, když v týmu hraje už od roku 2014! O jeho konzistenci svědčí fakt, že od čtvrté sezóny jej tým nikdy nevyměnil, ani neposlal na lavičku, což je (vzhledem k tomu, že se blíží dvanáctá sezóna) neuvěřitelný výkon. Meiko je stálice čínské školy botlane a se svými play-making, heavy-ingage šampiony doslova odchoval nejednoho slavného čínského marksmana.

FunPlus Phoenix

Tým, který již jednou světový šampionát vyhrál. Tým, který, jakožto evropští fanoušci vrytý do paměti absolutním zdevastováním G2 esports ve finále Worlds 2019. Od té doby uběhla dlouhá doba, i když se to nezdá. Tým si dal roční pauzičku, během které očividně sbíral síly – a v moment, kdy do týmu nastoupil současný držitel titulu Mistr světa, toplaner Nuguri, tým začal dominovat v LPL. Finále se fénixům nevydařilo, v úžasné sérii byli poraženi právě týmem EDG. Přesto jedou na turnaj jako možní favoriti na vítězství celých Worlds.

Worlds 2021: Seznámení s Čínskými zástupci

S týmem Damwon Gaming minulý rok zvítězil na mistrovství světa a připsal si titul “nejlepšího toplanera světa”. Minulý týden přiletěl na Island, ukázat světu, zda si tuto formu udržel, či nikoliv. Ve skupinách se Nuguri setká se svými bývalými spoluhráči, což bude velice zajímavé na sledování. V průběhu playoffs v LPL nám toho bohužel moc nestihl ukázat, jelikož byl často terčem agresivního hraní ze strany soupeřících junglerů. I přesto nám však odhalil, jakou sílu momentálně pro kompetitivní scénu tvoří Kennen, kterého mimochodem doslova spamují také jihokorejští toplaneři. Stoprocentní winrate na této teamfight-orientované mašině je nebezpečná propozice, především pro Khana a Odoamneho, kteří se s ním ve skupinách utkají.

Worlds 2021: Seznámení s Čínskými zástupci

Stále považovaný za jednoho z nejlepších hráčů Lee Sina na světě si Tian jede pro druhý skin na svého nejoblíbenějšího šampiona. Během playoffs se mu osvědčila také Diana a Viego (který je u číňanů velmi oblíbeným pickem), musíme si však nalít čistého vína a přiznat si, že od své poslední účasti na světovém šampionátu značně ubral na agresi a ačkoliv je stále aktivní, oproti ostatním junglerům z LPL se jeví o něco pasivněji. Na druhou stranu, týmu to evidentně vyhovuje, proč měnit něco, co (zatím) funguje?

Worlds 2021: Seznámení s Čínskými zástupci

Doinb je ve světě League of Legends takový malý, ale stále vtipný meme, nikdo mu však nemůže upřít jeho téměř nadlidské výkony, kterými doslova táhl svůj tým kupředu oba dva splity LPL. Jeho K/DA na šampionce Irelii mluví samo za sebe, obrovská kontrola řeky, soupeřícího junglera, prakticky nemožné obehrávky na šampionech, jako je Orianna... S tím vším se budou muset vyrovnávat ShowMaker a Larssen. Jen pozor, aby Doinb na své oponenty nevytáhl jeho “DoinB Ryze hack”.

Worlds 2021: Seznámení s Čínskými zástupci

Po tom, co vychvalujeme celý zbytek týmu, je třeba si kriticky promluvit o botlince týmu FPX, především je řeč o marksmanovi Lwx, který se (co se týká proaktivity) zatím zdaleka nerovná zbytku ADC hráčů, kteří přijíždí tento rok na světový šampionát. Jeho účast v teamfightech je dokonce nejmenší z celého jeho týmu. Abychom mu však nekřivdili, analytický kruh čínské LPL se několikrát vyjádřil slovy, že Lwx je jakýsi plot, který chrání spodní linku FPX, aby rychle nepadla až k inhibitoru. Očividně má v týmu své místo a je pravdou, že zkusit posouvat botlinku týmu fénixů je absolutně zbytečná snaha.

Worlds 2021: Seznámení s Čínskými zástupci

Crisp je milovník instantních nudlí a šampionů, se kterými přitáhne soupeřící hráče do úst jeho týmu. Je o něm obecně známo, že nepřetržitě trénuje odchyty na šampionech, jako Nautilus, nebo Thresh, kterého si také několikrát zahrál v playoffs LPL. Proti tomuto hráči jsou nejdůležitější rychlé reflexy a pevné nervy. Můžete ho znát pod jeho dřívějšími přezdívkami, jako Kuroko, nebo Pinus. Jedná se o blízkého přítele slavného junglera Clearlove, se kterým během pauz čínské LPL streamují na platformě iQiYi.

Royal Never Give Up

Tým, který má tak bohatou a spletitou historii, že jej snad ani nemusíme představovat. RNG byli dlouhou dobu domovem (pravděpodobně) nejslavnějšího marksmana všech dob, Uziho. Po jeho odchodu z profesionální scény se šířily dohady, zda si tým zachová svou kvalitu. Přišly jak vítězství (na MSI 2021), tak i pády (celý jarní split v LPL a začátek letního splitu), proto se nedá říct, že by slavní RNG byli bůh-ví, jak konzistentním celkem. Přijíždí ale na Worlds jako třetí čínský tým a zahrají si o postup s našimi domácími miláčky Fnatic a velkým otazníkem v podobě PSG Talon. Týmu ve zlatých dresech každopádně přejeme hodně štěstí. Nebylo by to poprvé, co na světovém šampionátu tento celek všechny překvapí.

Worlds 2021: Seznámení s Čínskými zástupci

Legenda prostřední linky, která několikrát potrápila i samotného Nezabitelného krále démonů se koncem roku 2020 přesouvá na toplane, kde ihned začíná doslova drtit všechny ostatní hráče této osamocené lajny. Narozdíl od většiny hráčů Topu se Xiaohu orientuje vyloženě na zničení svého oponenta – dokopat ho k defenzivní hře, diktovat si tempo na lince, být králem vrchní poloviny mapy. V tom je Xiaohu doslova expert a ačkoliv nedokázal svůj tým potahat v úplně každém zápase, ani proti Nugurimu a Flandremu mu to nešlo vůbec špatně. Jak si s legendárním hráčem poradí Adam a Hanabi?

Worlds 2021: Seznámení s Čínskými zástupci

Mladičký Wei si v čínské LPL rychle vybudoval respekt, na to, jak krátkou dobu hraje. Prakticky přivedl Xin Zhaa zpět do mety začátkem nové sezóny, několikrát jsme od něj však viděli drobné přešlapy (jako například jeho slavný zvolený Ignite, namísto Smite spellu). Pro tyto přešlapy byl vyhozen z týmu eStar a dostal se pod křídla RNG, kteří se jej ujali, věřili mu... A vyhráli s ním MSI 2021. Vskutku zajímavý příběh, jak se z odpadlíka Jungle školy stal výherce druhé největší soutěže na poli League of Legends.

Worlds 2021: Seznámení s Čínskými zástupci

Slušně hrající Cryin je v LPL přezdíván také “Pan Orianna”, díky svému skvělému pentakillu, který si s tímto hrdinou získal tuto sezónu během jarního splitu. A musíme říct, že se jedná rozhodně o nejvíce konzistentního a stálého hráče RNG, který má vždy chladnou hlavu, vždy podporuje svůj tým. Nenechá se vyvést z míry. To, spolu s jeho mistrovsky ovládnutými šampiony, jako je Galio, Orianna, LeBlanc, nebo Malzahar bude hlavní záchytný bod pro tým RNG na Worlds 2021, pokud se v zápasech něco pokazí.

Worlds 2021: Seznámení s Čínskými zástupci

GALA přijíždí vyzvat ostatní hráče botlane jako hráč, který s týmem netrénuje, nezajímá se o současnou botlane metu, přesto si však v LPL odehraje to své a jeho výkony se nehorší jenom proto, že si dá od hraní pár dní pauzu. Tomu se říká slušná dávka sebevědomí a kvality. I přesto, že již vyhrál na MSI, může se na něm na světové stage projevit nerozhodnost, či nejistota, na což by si jeho tým měl dávat pozor. O jeho herním stylu se toho moc napsat nedá, jedná se o marksmana, který je tam, kde by měl být, občas se nechá odchytit, občas získá nějaký ten pentakill... Takové klasické SoloQ ADC.

Worlds 2021: Seznámení s Čínskými zástupci

Slavný čínský support, který na botlane pomáhal Uzimu v dobách jejich největší slávy. Ming diktuje temto botlinky týmu RNG a dává neustálé lekce svému mladému marksmanovi. Stálý dohled nad tím, co se s jeho týmem děje mu získal pověst ikony čínských Supportů.

LNG Esports

Tým, od kterého nikdo neví, co vlastně mají očekávat. LNG Esports doslova drtili začátek letního splitu v LPL, následně však hluboce upadli, pak se znovu vrátili, pak znovu padli... Je nesmírně těžké o tomto týmu byť jenom hovořit, natož pak napsat článek. Jisté je, že si tým bude muset svou cestu do skupin teprve vybojovat, neboť jako jediný čínský tým začínají v Play-in fázi turnaje.

Worlds 2021: Seznámení s Čínskými zástupci

Milovník Viega, který se jej nehodlá vzdát ani po všech nerfech, které tento šampion na sólo-lince obdržel. Tak by se dal popsat Ale, který slušně zavařil například legendě Xiaohu na začátku jara. Pravým důvodem, proč je na své lince tak úspěšný bude nejspíše synergie s jeho junglerem Tarzanem, která ovládá brzké fáze hry a uzavírá nepřátelského topaře do kleští, ze kterých není úniku.

Worlds 2021: Seznámení s Čínskými zástupci

Pokud byste bývalých hráčů Griffin měli málo, přichází Tarzan, jihokorejský jungler, který je hlavním tahounem celého týmu v modrých dresech. A ačkoliv tým přijíždí na turnaj až jako seed 4 z čínské LPL, především Tarzana by se měli bát i ti nejlepší hráči světa. Tenhle kluk to totiž ve svém lese rozjíždí ve velkém a získává úspěch prakticky na jakémkoliv šampionovi. Každou minutu přichází gank, každou chvíli je jinde na mapě, je téměř nemožné předvídat jeho pohyb. Bývalí hráči Griffin očividně jedou na Worlds s úmyslem uspět, ať už hrajou, s kýmkoliv.

Worlds 2021: Seznámení s Čínskými zástupci

Pět let hrál v týmu OMG, z ničeho nic pak přešel pod LNG Esports a nyní jede na světový šampionát a jedná o doslovnou princeznu tohoto celku. Tarzan kolem něj neustále krouží, ochraňuje tohoto milovníka mágů a pokud je hra dostatečně dlouhá, předává pak žezlo Iconovi, který dokáže své spoluhráče potáhnout zase o kousek dál. Jako jediný z týmu solidně ovládá angličtinu, za což může nejspíše jeho prestižní vzdělání, kterého se v číně dostává jen nejbohatší třídě společnosti.

Worlds 2021: Seznámení s Čínskými zástupci

Jeden z hráčů, jehož účet na tajných čínských serverech uniká pozornosti médií. Light tvoří botlinku týmu LNG spolu s jeho supportem Iwandy a zatím zažívá úspěch především na šampionech, jako je Aphelios, Vayne, nebo například Samira, se kterou si pro sebe připsal moc pěkný pentakill na jaře tohoto roku.

Worlds 2021: Seznámení s Čínskými zástupci

Jeden z mála čínských supportů, který se v domácí lize odvážil zkusit něco nového. To “něco” byl šampion Trundle, který zafungoval skvěle během playoffs a pomohl jeho tým přitáhnout o něco blíže k účasti na mistrovství světa.

 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama