Overwatch League v krizi?
i Zdroj: Tryhard.cz
eSport Článek Overwatch League v krizi?

Overwatch League v krizi?

Michal Kovář

Michal Kovář

15. 5. 2017 06:00

Pochybnosti, dva sloty pro týmy z NFL i odpověď Blizzardu na množící se spekulace.

Reklama

Kolem Overwatch League začíná být v poslední době poměrně dusná atmosféra. Nejprve několik týmů ohlásilo zrušení Overwatch sekce, následně se dostala na povrch informace o hodnotě jednoho slotu v lize a jména prvních údajných majitelů. Obecné znepokojení dalo vzniknout několika nelichotivým vyjádřením směrem k Blizzardu, který vstupním poplatkem eliminoval stávající organizace z pozic kandidátů. Neméně zajímavé bylo emotivní PR vyjádření Blizzardu, v kterém nepřímo napadl reportéra Richarda Lewise. Ten s oficiálně nepodloženými informacemi vystoupil na veřejnost.

Pět týmů ruší Overwatch sekci

Overwatch League v krizi?

Přelom dubna a května byl v tomto směru velmi divoký. Co zpočátku působilo jako obyčejné oznámení o konci jedné éry, nakonec vyvolalo řetězovou reakci několika týmů. Hlavním důvodem, jak vyplývá z tiskových zpráv, je nejistota kolem Overwatch League a především velmi vysoké investiční náklady. Mezi prvními přišel s novinkou tým compLexity. Ačkoliv došlo k rozpuštění, tým vychází vstříc hráčům a po dobu dvou měsíců jim umožní využívat současného zázemí.

CompLexity

“Anticipation of Blizzard’s upcoming Overwatch League and an uptick in mainstream esports attention means that now more than ever, we have to be confident we’re making the best investments in each game,” they wrote. “The decision to part ways with long-term members of our organization is never one that we take lightly, but ongoing roster instability has resulted in inconsistent performances in an already narrow field of events.”

They added that their former team will be able to continue using team house facilities for two months, so as to “provide what sense of stability that we can.”

O něco dříve přišlo vyjádření od bývalého hráče TeamSoloMid Taylora "b1am" Forresta. Opět se hlavní problematikou stala investiční bariéra a vysoké riziko. Švédská organizace Red Reserve naopak za hlavního viníka označila chabý zájem o esport v Evropě s plánem zaměřit se na tituly CS:GO, Call of Duty a FIFA. Denial Esports ponechal své činy bez komentáře, a tak jedinou zmínkou je mnoho neříkající tweet Félixe Lengyela, bývalého člena Overwatch sekce. Jako poslední prozatím rozeslal své "nashledanou" ve video reportu tým Splyce. Ať jsou veřejné či soukromé důvody různorodé, k rozhodnutí určitě přispěla zpráva o zakoupení dvou slotů v Overwatch League za částky pohybující se kolem 10 milionů dolarů.

New England Patriots a Miami Dophins

Overwatch League v krizi?

Prozatím oficiálně nepotvrzená zpráva hovoří o nákupu slotů pro Overwatch League majiteli týmů z NFL. Robert Kraft a Stephen Ross údajně každý vynaložili částku pohybující se kolem 10 milionů dolarů. Některé odhady dokonce mluví až o hranici 20 milionů dolarů za umístění v New Yorku či Los Angeles. Není překvapivé, že tato informace vyvolala celou řadu negativních emocí nejen mezi současnými týmy. Podíl na zisku je diskutabilní a přeprodej je z ekonomického hlediska nemožný. Ve srovnání s League of Legends North American Challenger je cena za slot několikanásobná, zde se pohybuje kolem 1,8 milionu dolarů. K obecně negativistickému pohledu se přidal i Dreamhack, který stáhl profesionální turnaje v Overwatch ze svého portfolia.

Vyjádření Blizzardu

Mnoho světla nepřináší ani odpověď Blizzardu zveřejněná na Yahoo! Esports, kde ji také můžete naleznout v úplném znění včetně lehce ofensivního úvodu: 

Blizzard

"...Zaprvé, naším hlavním cílem je vytvoření dokonalého ekosystému pro Overwatch esport, schopného zaujmout širokou veřejnost, udržitelného a v neposlední řadě by měli benefitovat všichni zúčastnění. Třešničku na dortu by měla tvořit profesionální Overwatch League. Snažíme se ze sebe vydat to nejlepší, abychom tyto plány naplnili. Více informací zveřejníme ve chvíli, až to bude smysluplné.

Zadruhé, bychom chtěli rozptýlit všechny zvěsti o tom, že ignorujeme současné organizace. Každý, kdo zná Blizzard, ví, jak pečujeme o vlastní komunitu. Liga má mít prvky z herního světa i klasického sportu. Momentálně jednáme s oběma tábory, jelikož není jednoduché vytvořit originální strukturu, jakou plánujeme pro Overwatch League. Prozatím vyjednávání probíhají skvěle a všichni jsou z ambiciózních plánů nadšení...."

 

Ačkoli Overwatch League může být nebývalým úspěchem, současný zájem esportové veřejnosti začíná být na bodě mrazu. Vysoké vstupní náklady, nejasná budoucnost, podmínky a přemíra dominance Blizzardu jsou prvky, které mohou stát chystanou ligu mnohé zastánce a fanoušky. Tím spíše, když organizace dávají ruce pryč od pořádání vlastních velkých turnajů. Přesto se na Overwatch League těšíme a vyhlížíme oficiální ohlášení prvních týmů. Údajně se můžeme těšit na oznámení již tradičně, "soon".

Sledujete pravidelně esport?

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama