Článek odhalil sexismus a obtěžování v Riot Games
i Zdroj: Tryhard.cz
Novinky League of Legends Článek Článek odhalil sexismus a obtěžování v Riot Games

Článek odhalil sexismus a obtěžování v Riot Games

Giry

Giry

8. 8. 2018 18:00 5

Článek o sexismu a obtěžování se dostal i na hlavní stránku redditu.

Reklama

"Moje nápady nikdo nebral vážně, kdykoli jsem prezentovala na meetingu novou strategii, smetlo se to ze stolu. Pak jsem jeden ze svých nápadů předala kolegovi, aby ho odprezentoval on. A hele, najednou celá místnost uznala, jak je to skvělé. Prostě jen nerespektovali ženy."

Tímto příběhem Rioterky Lacy začíná obsáhlý článek na webu kotaku.com, kde tamní redaktorka vyzpovídala několik desítek Rioterů a zjistila, že většina z nich zažila jistou formu sexismu nebo sexuálního obtěžování. Současní i bývalí zaměstnanci Riotu zde (ať už pod svým jménem nebo anonymně) sdílí své zkušenosti s pracovního prostředí.

Příběhů je mnoho a jejich závažnost se liší v každém případu. Nejčastěji ženy zaměstnané v Riotu mluvily o nedostatku respektu a narážkách, že svou pozici získaly jen kvůli svému vzhledu. Někteří Rioteři jsou ale se svou prací spokojení a nikdy se jim nestalo, že by je někdo nerespektoval nebo obtěžoval kvůli jejich vzhledu. Jenže existují i opačné extrémy - někteří zaměstnanci Riotu (a nyní mluvíme o ženách i mužích) přiznali, že často viděli nechtěné obrázky mužských genitálií od svých kolegů nebo nadřízených. K jedné ženě se dostal email, který popisoval, jaké by bylo se s ní vyspat, a že právě ona je ideální typ dívky, se kterou si člověk užije v posteli a pak již nezavolá.

Ve výpisu, jaké zaměstnance preferuje Riot, se ještě donedávna psalo, že do nových pozic budou přijati jen hardcore hráči, protože strategie firmy si zakládá na tom, že práce jejich zaměstnanců by měla být i jejich hobby. Někteří lidé si ale toto pravidlo vyložili po svém a při přijímání některých Rioterek nepříjemně probírali detaily jejich herního života. Vyskytly se případy, kdy přijímací manažer desítky minut zpovídal zájemkyni o místo a hledal mezery v jejích herních zkušenostech, jen aby dokázal, že není hráčka. Padla také otázka, zda hraje "opravdové hry" jako Call of Duty.

Článek také vzpomíná, že podobná situace panuje i v jiných herních nebo technologických společnostech jako Google nebo Apple. Podle Národního centra pro ženy v informačních technologiích byl v roce 2016 počet žen zaměstnaných na "profesionálních" místech (Inženýrky, designérky, analytičky...) rovný pouze čtvrtině celkového počtu. Pokud jde o vedoucí a manažerské pozice, je toto místo mnohem menší. Žen, které podávají výpověď v IT firmách je navíc dvojnásobek oproti mužům.

Článek odhalil sexismus a obtěžování v Riot Games

Zakladatelé Riot Games Brandon Back a Marc Merrill


Článek z kotaku.com rozvířil diskuzi v komunitě. Redditové vlákno má v době psaní tohoto článku přes šest tisíc komentářů a na Twitteru se k tématice vyjádřilo nespočet lidí včetně Rioterů.

O pravdivosti článku zřejmě nelze pochybovat, protože nejeden Rioter na svém Twitteru potvrdil, že se se sexismem či jinou formou diskriminace setkal. O nejdrsněji vypadající příběh se podělila bývalá developerka Riotu. Mimo jiné napsala:

Mnoho žen se mi přiznalo, že jsou v práci sexuálně obtěžované. Od plácání přes zadek, osahávání na večírcích až po znásilnění na akcích Riotu.

I zde se ale objevují hlasy Rioterů, kteří tvrdí, že ve své práci jsou vždy respektovanými členy týmu a nikdo je žádným způsobem neutlačoval. Všichni se ale shodli, že nejlepší zbraní proti podobnému chování je nezůstat mlčky.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama