[Zlomové momenty hry #14]: Spectator a sledování her
i Zdroj: Tryhard.cz
Novinky League of Legends Článek [Zlomové momenty hry #14]: Spectator a sledování her

[Zlomové momenty hry #14]: Spectator a sledování her

Reibl

Reibl

18. 10. 2018 18:00

Spectator režim pomohl lolku na vrchol esportu.

Reklama

Sledování profesionálních her, stejně jako zápasů kamarádů, vám může dnes přijít normální. Spectator režim je neodmyslitelnou součástí hry a poskytuje možnosti, které zajistišťují pohodlné sledování zápasu. V úvodních letech vývoje League of Legends byl ovšem Spectator znám pod jménem Obserever a jednalo se o vzácný Summoner Spell.

Šestý hráč jako spectator

Režim pro sledování her nebyl v lolku od začátku. Jeho vývoj trval o něco déle, než samotné hry. Jelikož je MOBA žánr velice vhodný pro kompetitivní prostředí, tak bylo jasné, že se i v League of Legends budou konat turnaje. Jedním z prvních větších byly první Worlds v roce 2011. Pro postup bylo třeba se kvalifikovat v regionálním turnaji. V tu dobu ovšem Spactator režim nebyl dokončený. Riot tedy přišel s řešením, které problém obcházelo. K obvyklým pěti hráčům na každé straně se přidal šestý. Tento hráč měl účet od Riotu a disponoval speciálním Summoner Spellem. Ten se jmenoval Observer a dával při použití hráčovi možnost vidět úplně celou mapu. To bylo vše, žádné zpětné přehrání hry, statistiky nebo oddalování kamery. Prohlédnout si takovou hru můžete na videu níže.

První Worlds

Blížil se samotný Dreamhack, kde se odehrávaly první Worlds a Riot musel přijít s lepším řešením. Nakonec se klasický Spectate do hry dostal a o pár měsíců později byl tento režim představen i pro veřejnost.

Důležitá součást esportu

Bez spectatu by nešlo sledovat profesionální zápasy a bez dobrého spectatu by se na hry nikdo nedíval. To je prostý fakt. Naštěstí je MOBA žánr na sledování celkem vhodný. Při hře neprobíhá tolik akce najednou a stačí většinou jeden, až dva současné pohledy na mapu. Riot se navíc o Spectatetor režim celkem stará a udržuje jeho vzhled a přehlednost. Na letošním světovém šampionátu jsme se například dočkali grafiky, která odpočítává čas do respawnu inhibitorů

Spectator režim je jeden z důvodů, proč je League of Legends i po letech jedna z nejsledovanějších her na Twitchi. Umožňuje také komunitě na Youtube vytvářet obsah a s novým klientem můžete své zápasy lehce stáhnout a přehrát později. Proto si Spectator režim zasluhuje místo mezi zlomovými momenty.


Věděli jste, že?

  • Spectate má 3 minuty prodlevu, ale na oficiálních turnajích toto omezení není.
  • V klientovi byla nabídka na sledování nejlepších hráčů, abyste se od nich mohli učit.
  • Riot pro oddálení kamery v kompetitivních hrách používá Skinspotlights creator suite.
  • Pokud si observer v úvodních letech (viz 1. video) vybral pro spectate Zileana, tak dával jednomu týmu nefér výhodu v podobě bonusových zkušeností.
  • Příliš mnoho spectatorů jednou zapříčinilo chybu, kdy hvězdy Aurelion Sola nebyly vidět.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama