Vítejte v jungli! Díl pátý
i Zdroj: Tryhard.cz
Ostatní Článek Vítejte v jungli! Díl pátý

Vítejte v jungli! Díl pátý

fof0t

fof0t

30. 6. 2012 10:17

Dnes si budeme povídat o itemech pro junglery.

Reklama

Startovací itemy

První nákup itemů by měl zohledňovat jakého junglera hrajete a co plánujete v prvních minutách hry dělat. Velmi obecně se dá říci, že pokud si to můžete dovolit (ve smyslu pokud s tím v jungli přežijete) tak kupte boty, v opačném případě začněte s Cloth armorem. To je však opravdu velmi zjednodušené tvrzení a konkrétní důvody a situace proč začít s tím či oním itemem naleznete níže.

Cloth armor (+18 armor) + 5 health potíkůZákladní nákup pro většinu hrdinů. Armor snižuje damage od creepů a 750 bonusových životů udrží v jungli naživu i hrdiny kteří nemají žádný lifesteal/štít. Pokud se plánujete držet delší dobu v jungli, popřípadě counterjunglit, tak tento buy je dělaný právě pro vás. Po celou dobu se držíte na vysokých životech, ve střetech s nepřátelským junglerem byste měli vyjít vítězně a případný vzniklý damage rychle dohealovat. Cloth armor později můžete proměnit buď na Wriggle‘s lantern nebo Aegis.

Boty + 3 potíkyPokud máte v plánu gankovat, kupte boty. Dnes je už zvykem začít na všech lajnách s botami (snad kromě supporta) a proto je gankování bez bot výrazně ztížené. Hrdinům bez gap closeru (schopnosti překonat vzdálenost k protivníku ať už formou skoku nebo přitáhnutí) protivník jednoduše uteče, pakliže se mu nedostanete do zad. Nevýhodou startu s botami je, že dostáváte docela naloženo od creepů. Ale tuto skutečnost lze výrazně zlepšit správnými runami, masteries a hlavně dobrým pullem. Boty jsou také ideálním nákupem pro hrdiny, kteří mají skvělý sustain (udrží se na vysokých životech) a více ho už nákupem cloth + 5 potíků nevyužijí. Jsou to například Warwick a Udyr. Poslední nespornou výhodou je rychlejší přesun mezi kempy i mezi ganky.  

Regrowth pendant (+15 health regen) + potíkDobrý start pro hrdiny, kteří se v prvních levelech zaměřují více na farmení než na gankování a zároveň chtějí co nejdříve postavit Philostone. Odměnou je jim slušná farma a brzké generovaní zlaťáků. Ganky jsou však těžkopádné a bez gap closeru často neproveditelné. Proto se tento start nejlépe hodí na hrdiny jako Amumu nebo Maokai.

Vampiric scepter (+10% lifesteal)Vamp scepter je dobrý start pro AD bruisery (Trundle, Olaf), kteří paradoxně už nějakým zabudovaným sustainem oplývají. Pokud se se svým hrdinou dokážete v lese udržet nad hranicí 70 % životů, pak se vyplatí pro účely farmení začít právě s tímto itemem. Při tomto nákupu (stejně jako při startu s Doran‘s Blade) nemůžete už koupit žádný potík a jste tak náchylní ke counter-junglení. Vzniklý damage při případném souboji s nepřátelským junglerem nevyhealujete jinak než na creepech v lese. To se však dělá velmi spatně, pokud nad vámi enemy jungler stojí anebo vám už creepy vyžral.

Doran’s blade (+10 AD, +80 health, +3% lifesteal)Pro start s Doranem platí to samé jako pro start s Vamp scepterem s tím rozdílem, že doran optimálně využijete pouze na Lee Sinovi a Riven, kteří disponují skvělými přepočty z AD.

Archetypy junglerů

Předtím než se dostaneme k samotným itemům je potřeba si rozdělit junglery do dvou škatulek, ze kterých se pak odvíjí, co svému hrdinovi v shopu nakoupíte. Jsou to AD Bruiseři neboli Carry jungleři a Tankové neboli Support jungleři.

Carry jungleři se soustředí více na damage. Mají obvykle dobré přepočty z AD a tak se za ně vyplatí stavět damage itemy. V teamfightech pak mají za úkol skočit na nepřátelské AD/AP carry a zabít ho dřív než stihne on zabít je. Ukázkovým příkladem carry junglera je například Nocturne, Lee Sin nebo Shaco. Příkladem top hráče, který se zaměřuje na tuto skupinu junglerů je zejména M5 Diamondprox.

Support jungleři nevyprodukují tolik damage, ale zato mají obvykle lepší CC (stuny, knockupy, rooty), vydrží více a díky tomu jsou užiteční, i když jsou třeba výrazně pozadu. Na druhou stranu goldy na nich nejsou tak dobré jako na carry junglerech (nesnowballují tak tvrdě). V teamfightech se starají o ochranu klíčových hrdinů nebo naopak o znehybnění/vyřazení nepřátelských klíčových hrdinů zatímco do nich vaši carry buší. Příklady support junglerů jsou Amumu, Maokai, Nautilus nebo Alistar. Mezi top hráče specializující se na support junglery patří TSM TheOddOne a CLG.EU Snoopeh.

Itemy pro junglery

Jungler je už z podstaty role týmový hrdina. Málokdy bojuje 1v1. Spíše 2v1 nebo 2v2 při gancích nebo pak ve více lidech při bojích o objektivy jako jsou základní buffy až po regulérní 5v5 teamfighty u draka či Barona. Proto je jungler ideálním kandidátem na všemožné aura itemy, které posilují blízké spoluhráče nebo oslabují okolo stojící protivníky. Na rozdíl od supporta, který je určitě také skvělým adeptem na aura itemy, má však jungler k dispozici více goldů a také možností kde je na mapě použít.    Peněz má sice více než support, ale ve většině her je jungler druhý nejchudší hrdina v týmu. Je to dáno přesuny na gank, čekáním na správný okamžik k útoku, nutností pokrýt vlastní buffy, odevzdáním buffů spoluhráčům, wardováním a dalšími menšími důvody, díky kterým nemůžete bez přestání čistit les. Je tak téměř nutností koupit goldy generující item(y) (Heart of Gold, Philostone) abyste si stále udržovali pasivní příjem i když zrovna nefarmíte a pár neúspěšných ganků pro vás neznamenalo konec hry.  

Základní itemy

Boty

Mercury‘s Treads  +25 MR, +35 Tenacity (CC redukce)Základní nákup pokud má nepřátelský tým hodně CC.

Ninja Tabi  +25 armor, 10% Redukce damage z autoattackůDobrý kup jestliže enemy tým postrádá CC nebo pokud enemy AD carry dominuje hru.

Boots of Mobility  Extra rychlý pohyb pokud nositel nedostal 5 vteřin damage.Sázka na snowball v early game pro gankovací junglery jako jsou Alistar, Shaco nebo Nautilus.

Další itemy

Aegis of the Legion  +18 armor, +270 health, +24 MR, UNIQUE aura: Blízcí přátelští hrdinové mají +12 armor, +15 MR a +8 AD.Ne nadarmo se říká „Pokud nevíš co postavit tak postav Aegis.“ Jako jediný item poskytuje defenzivní boost ve všech třech oblastech (HP,MR i Armor) a tyto staty jsou samy o sobě ve velmi dobrém poměru cena/výkon a to dokonce i bez započítání aury. Lze jej postavit na carry i support junglerech a defenzivní aura z něj dělá ultimátní a nepostradatelný item pro drtivou většinu junglerů. První teamfighty u draka bývají často rozhodovány ve prospěch týmu, který má Aegis.

Heart of Gold  +250 health, UNIQUE passive: Generuje 5 goldů každých 10 vteřinDůležitost pasivního generování zlaťáků pro junglery jsme si už řekli. HoG však jako jediný nabízí stat užitečný na každém hrdinovy a to životy. Navíc je lze v lategame proměnit na:

Randuin’s Omen  +75 armor, +350 health, +25 health regen, UNIQUE +5% cooldown redukce,UNIQUE passive: +25% šance při zásahu autoattackem na snížení protivníkova MS a AS o 35% na 3s,UNIQUE active: snížení MS a AS okolních protivníků o 35% na 1s + 0.5s za každých 100 armor a MR.Díky univerzálním atributům lze Omen koupit na oba typy junglerů. Carry jungleři po skoku na enemy carry použijí aktivní skill k tomu aby jim už neutekli a support jungleři jej zase využijí na zpomalení útočníků dotírajících na carry.

Poznámka: Na tomto místě by se slušelo zmínit co UNIQUE staty znamenají. Pokud máte v inventáři více stejných itemů tak atribut označený UNIQUE obdržíte pouze jednou. Pokud tedy budete mít 4x HoG, tak vám budou dávat 1000hp, ale generovat budete stále pouze 5g/10s.

WardyZde se odkážu na třetí díl, který o wardech pojednával.

Oracle’s elixirV soloQ pokud nehrajete nad 1600 elo tak se ani nevyplatí kupovat, protože žádné wardy na mapě nenajdete :) Na turnajích a vyšším elu už si ale hráči poctivě wardí a pak přichází na řadu právě Oracle. Můžete ho koupit na carry i support junglery (ačkoli na support junglery je vhodnější kvůli vyššímu pasivnímu příjmu z gold generujích itemů a také jsou support jungleři obvykle odolnější). Oracle je nejlepší koupit, když už máte koupené 5g/10s itemy a také víte, že mapa je posetá wardy a máte minimální šanci na gank pokud nepříteli neodepřete vizi.

Specializace: Carry jungler

Wriggle’s Lantern  +30 armor, +23 AD, +12% lifesteal, UNIQUE passive: 20% šance udělit bonusových 425 magic damage do creepa, UNIQUE active: položí wardLampa výrazně zrychlí čištění kempů a je velmi užitečná pokud chcete rychle zabít draka/Barona. Je také extrémně dobrá na hrdinech s autoattack resetem (Shyvana Q, Trundle Q) jelikož umožní aplikovat pasivku rychle za sebou. Wriggle’s lantern byla přímo stvořena pro junglery.

Doran’s Blady  +10 AD, +80 health, +3% lifesteal2-3 Dorany se používají jako alternativní nákup k lampě. Pokud enemy tým nemá moc fyzického damage (například jede double AP) a pokud váš hrdina čistí les rychle i bez lampy pak párek Doranů je to pravé ořechové pro silnou early game.

Phage  +18 AD, +225 health, UNIQUE passive: autoattacky mají 25% šanci zpomalit protivníka o 30%Nabízí všechny staty, které bruiser potřebuje a vynikající pasivka pomáhá při gancích i při teamfightech. V pozdější fázi hry z něj můžete postavit Frozen Mallet nebo Trinity Force.

Zeke’s Herald  +250 health, UNIQUE passive +15% cooldown redukce, UNIQUE aura: blízcí hrdinové mají +20% attack speed a +12% lifestealTrochu opomíjený item, ale v momentě kdy jste bruiser v lese, na topu máte bruisera a na botu AD carry, tak koupě Heraldu posílí tým neskutečnou měrou.  

Specializace: Support jungler

Philosopher’s Stone  +18 health regen, +8 mana regen, UNIQUE passive: Generuje 5 goldů každých 10 vteřinZatímco AD bruiseři by druhý goldy generující item zdržoval od itemů na damage, tak pro support junglera je další bonusový příjem dar z nebe. Největší výhodou je však možnost upgradu na:

Shurelya’s Reverie  +330 health, +30 health regen, +15 mana regen, UNIQUE passive: +15% cooldown redukce,UNIQUE active: Blízcí hrdinové získají +40% MS na 3sKaždý tým by měl mít tento item, často se staví na junglera i supporta. Lze jej použít defenzivně na útěk ze špatně se vyvíjející situace nebo i agresivně pro potřebnou inicializaci a chycení nepřítele na švestkách.

Frozen Heart  +99 amor, +500 mana, UNIQUE passive +20% cooldown redukce,UNIQUE aura: Blízcí nepřátelé mají snížený attack speed o 20%Frozen Heart byl nedávno na Reign of Gaming označen jako nejlepší item ve hře. I když by se o tomto výroku dalo polemizovat tak na support junglera těžko najdete lepší item. 20% CDR a skvělá aura z něj dělají nepostradatelný item v každé hře.

Fungování aur

Aury jsou UNIQUE, to znamená, že pokud budete mít více stejných aura itemů tak auru budete vydávat pouze jednu. Můžete samozřejmě vydávat více různých aur z různých itemů.Na sobě můžete mít v jednu chvíli pouze jednu stejnou nepřátelskou auru a dvě stejné přátelské aury (jen za předpokladu, že jednu auru vlastníte vy a druhou vydává někdo z vašich spoluhráčů). Pojďme si to raději ukázat na příkladu:

Hráč 1 (Aegis), Hráč 2 (Aegis, Will of the Ancients), Hráč 3 (Will of the Ancients), Hráč 4 (nic)VSShen Bot (nic), Soraka Bot (Frozen heart), Alistar Bot (Frozen heart, Abyssal Scepter), Urgot Bot (Frozen heart)

Na Hráče 1 působí přátelské aury 2x Aegis, 1x WotA a nepřátelské aury  1x FH, 1x Abyssal.Na Hráče 2 působí přátelské aury 2x Aegis, 2x WotA a nepřátelské aury  1x FH, 1x Abyssal.Na Hráče 3 působí přátelské aury 1x Aegis, 2x WotA a nepřátelské aury  1x FH, 1x Abyssal.Na Hráče 4 působí přátelské aury 1x Aegis, 1x WotA a nepřátelské aury  1x FH, 1x Abyssal.

Všechno samozřejmě za předpokladu, že hráči stojí na dosah jednotlivých aur. Obvyklý rozsah aury je kruh s poloměrem 1000 jednotek. Nebo pro lepší představu poloměr 10 Teemů (kde 1 Teemo = 100 jednotek). V League of Legends je Teemo základní měrná jednotka délky. 1 Teemo je délka, rovnající se 650 763,73 násobku vlnové délky záření šířícího se ve vakuu, které přísluší přechodu mezi energetickými hladinami 2p10 a 5d5 atomu kryptonu 86. Jeho původní platino-iridiový etalon je vystaven v národním muzeu Sérves u Paříže. Pro ještě jednodušší pochopení je tu následující obrázek (Anivia wall s délkou 8 Teemů)

Dnes to bylo s méně zajímavými obrázky, takže pokud jste to dočetli až sem tak vám děkuji :) a těším se u dalšího dílu!

Odkazy na předchozí díly:ÚvodVýběr hrdiny, run a masteriesPravidla jungleTrasy

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama