Vítejte v jungli! Díl čtvrtý
i Zdroj: Tryhard.cz
Ostatní Článek Vítejte v jungli! Díl čtvrtý

Vítejte v jungli! Díl čtvrtý

fof0t

fof0t

14. 5. 2012 18:22

Dnes si představíme několik základních tras se startem na červeném nebo modrém buffu.

Reklama

Tento díl odstartujeme stejně jako ten minulý mini-komiksem.Právě klíčové rozhodnutí, zda začít na červené nebo modré si v tomto díle rozebereme.Rammuse jsem kreslil sám :)

Předtím než začneme

Ve staré jungli (před jejím remakem pár měsíců zpátky) bylo obvyklé jít například trasu střední golemové -> duchové -> vlci -> modrý buff nebo trasu vlci -> duchové -> golemové -> báze -> modrý buff. Creepové v malých kempech dávali více zkušeností i goldů a tak bylo možné „nechat si“ tam velké buffy stát až do doby kdy je pořádně využijete – to znamená, až máte všechny skilly (levely 3-4). V nové jungli už podobný trend neuvidíte. Drtivá většina junglerů začíná hned na některém z buffů. Z části je to dáno tím, že menší kempy dávají v porovnání s většími kempy podstatně méně zkušeností než dříve. Jste tak víceméně nuceni začít na buffu, protože v opačném případě nemáte šanci se udržet na stejné úrovni jako ostatní lajny. Dalším důvodem je daleko agresivnější pojetí junglení než dříve. Hráči jsou zběhlí v counter-junglení a pokud nezačnete na svém buffu tak si pište, že na něm začne nepřátelský jungler.

Udělejte si nejdřív malý kemp

V prvním díle jsme si řekli, že červený a modrý golem se zrodí v čase 1:55 a malé kempy v čase 1:40. Místo čekání na spawn velkého buffu a spamování „/l“ si můžete čekání zkrátit efektivněji. 15 sekund je dostatek času na vybití vlků (před modrým buffem) nebo duchů (před červeným buffem). Pokud víte, že to za těch 15 vteřin nestihnete, nebojte se poprosit o pomoc vašeho midaře. To samé platí při pullu velkého buffu. Vlci a duchové se na rozdíl od velkých kempů nepullují. Nechte si od vašich spoluhráčů pomoci autoattacky, případně nějakým spellem, ale až poté co vlci zaútočí na vás.

K dané tématice tu máme moje první video! Na něm můžete vidět jak pullují profíci na 1900 elu.

Základní trasy

Trasy jsou brány z pohledu týmu začínajícího dole (modrý tým). Pro fialový tým jsou samozřejmě zrcadlově stejné. Na obrázcích jsou bílou barvou znázorněny trasy, kterými půjdete a žlutou barvou pořadí v jakém navštívíte jednotlivé kempy.

Standardní trasa se startem na modrém buffu Jedná se o naprosto základní trasu, kterou může podniknout každý hrdina. Na jejím konci budete mít 4. level. Poznámka: Pokud si vaše dolní lajna nevzala golemy jak je v poslední době zvykem (spodní linka tak získá výhodu dřívějšího levelu 2 a hlavně levelu 6), tak po prvním vybití duchů se nemusíte vracet na vlky, ale můžete přejít na golemy. Existuje však docela velký počet hrdinů, kteří po golemech nejsou schopní v trase pokračovat z důvodu nízkých životů. Proto tuhle odbočku zmiňuji pouze jako alternativu k dané trase a ne jako trasu samostatnou.   Výhody:+ Smite budete mít k dispozici na obou buffech. Oba velké kempy tedy zabijete rychle a bezpečně.+ Pro většinu hrdinů nejrychlejší způsob jak dosáhnout level 4. Nevýhody:- Red buff je po docela dlouhou dobu nechráněný. Před zabitím duchů je proto dobré nakouknout jestli tam váš červeňák stále sedí. Pokud ne, tak okamžitě prohlédněte obě křoví okolo kempu a včas varujte vaši dolní linku, protože je velká šance, že nepřátelský jungler směřuje právě tam.Kam dál:Na konci trasy máte level 4, double buff a spoustu možností kam pokračovat. Pokud je na midu nebo na dolní lajně příležitost ke ganku tak jí využijte. V opačném případě můžete zamířit ke golemům nebo vlkům. Poslední možností je návrat do báze a následný gank na vybranou lajnu dokud máte double buff. Vhodní hrdinové:Trasu zvládnou snad všichni hrdinové a z důvodu často nejrychlejšího levelu 4 je vhodná i pro hrdiny, kteří modrý buff nepotřebují jako Shyvana nebo Mundo. Naprosto perfektní je ale pro hrdiny, kteří se bez modrého buffu neobejdou a nemají dobrou schopnost ganku před 3-4. levelem. Příklady jsou Nautilus, Amumu, Skarner, Maokai nebo Sejuani.

Standardní trasa se startem na červeném buffu Velmi rychlá trasa, na jejímž konci budete mít třetí level a red buff. Výhody:+ Nejlepší trasa na brzký gank. Máte o level více než linky, které gankujete a červený buff k tomu.  Nevýhody:- Odepíráte vaší spodní lince golemy.- Modrý buff zabijete docela pozdě, takže zatímco nepřátelský midař má blue buff v 7. minutě, váš midař strádá i o 2 minuty déle.- Z obou výše zmíněných důvodů vyplívá, že je důležité, aby se vám povedl aspoň jeden gank na mid nebo bot, protože v opačném případě jsou linky mírně pozadu. Kam dál:Gank. Proto tuhle trasu jdete. I neúspěšný gank vytváří tlak na soupeře a nutí ho hrát pasivně. Pokud by byly obě blízké nepřátelské linky opravdu velmi zatažené tak můžete pokračovat svým modrým buffem nebo vlky.Vhodní hrdinové:Hrdinové, kteří mají velmi silný gank na levelu 3: Shaco, Lee Sin, Twitch nebo Shen.

Ofenzivní counter-jungle trasa Agresivní trasa s úmyslem poškodit nepřátelského junglera. Základem je vetší pomoc od vašich spoluhráčů na modrém buffu tak, abyste nemuseli použít smite a měli jej připravený na enemy red buff. Tato trasa je přímý counter na první zde zmíněnou trasu se startem na blue.Na nepřátelský červený buff se můžete dostat dvěma cestami. První je zaznačena na obrázku (přes rampu) a druhá vede přes tri-bush. Vždy se snažte k buffu dostat nespatřeni. Tedy tak, aby vás neviděl nepřátelský jungler nebo ward. Pokud začínáte na dolní straně tak je zpravidla lepší běžet přes tri-bush aby vás náhodou neviděl jungler dělající duchy nebo případný ward u duchů. Pokud začínáte na horní straně mapy (fialový tým), tak je to trochu složitější, protože bot má většinou brzo zawarděno a musíte tak přes rampu.   Výhody:+ Pokud nepřátelský jungler použil smite na svém modrém buffu, tak nemá jak vás zastavit od ukradení red buffu. + Enemy junglera připravíte o zkušenosti i goldy a často i o možnost efektivně gankovat (nemá red buff). Můžete mu taky v jeho jungli pořádně zatopit s vyšším levelem a double buffem.  Nevýhody:- Je potřeba pomoc se zabitím blue buffu.- Jste v nepřátelském území. Vaše věže jsou daleko, a pokud budete spatřeni, máte pořádný problém.- Je potřeba, aby vaši spoluhráči vytvářeli dostatečný tlak na soupeře na linkách, tak aby nemohli přijít jejich junglerovi na pomoc. V soloQ těžko proveditelné.Kam dál:Pokud vaše lajny vytvářejí dostatečný tlak, tak si můžete počkat na enemy junglera a pokusit se ho zabít. Po jeho zabití nebo útěku můžete pokračovat v čistce jeho lesa. Pokud si však myslíte, že nepřátelské lajny by přispěchali na pomoc dřív než ty vaše, tak se po sebrání red buffu radši rychle zdejchněte. Poslední velmi dobrá možnost je gank na top.   Vhodní hrdinové: Hrdinové s možností rychle se vypařit pokud je to potřeba a zároveň hrdinové rychle čistící jungli. Příklady jsou Mundo, Shyvana, Shaco nebo Udyr.

Trasa pro rychlé sebrání obou buffů se startem na modrém buffu Tato trasa je přímý counter na trasu předchozí. Opět je potřeba aby se vám dostala nějaká pomoc na blue a vy si tak mohli nechat smite. V případě, že potkáte enemy junglera na svojí red, tak oba máte smite a v nevýhodě je on, protože vaše lajny by měli přijít na pomoc rychleji. Pokud si nepřátelský jungler jede první zde zmíněnou trasu se startem na blue tak bude na levelu 4 rychleji. Jednotlivé trasy tak vytváří jakýsi kámen-nůžky-papír systém, kde pokud si správně zvolíte, můžete nad enemy junglerem získat výhodu a naopak.Výhody:+ Pokryjete si velmi rychle oba svoje buffy.Nevýhody:- Ostatní trasy vás dostanou na level 4 rychleji a efektivněji.- Je potřeba pomoc se zabitím blue buffu.Kam dál:Pokud jste enemy junglera nepotkali tak pokračujte v čistění lesa (všechny 3 malé kempy by měly být připravené) nebo se pokuste o gank (pokud je to k tomu příležitost). Vhodní hrdinové:Všichni.

Trasa pro rychlé sebrání obou buffů se startem na červeném buffu Trasa velmi podobná trase minulé. Smite je lepší si nechat na druhý buff, ale už to není podmínkou. Pozdní invaze na blue není tak častá, protože na ní většina junglerů začíná a pokud ne, tak je docela velká šance, že se na blue buffu potkáte. Výhodu má pak bránící jungler, jelikož má red buff a agresor je najednou ten co musí vzít nohy na ramena. Rozhodnutí jestli použít tuto trasu nebo trasu minulou záleží na jakých linkách je větší potenciál na level 3 gank po zabití obou velkých kempů. Pokud například máte na topu stun (Riven) a protivník tam nemá escape (Warwick) tak si trasu naplánujte tak, abyste skončili u topu a neztráceli čas presunem na gank.  Výhody:+ Pokryjete si velmi rychle oba svoje buffy.Nevýhody:- Ostatní trasy vás dostanou na level 4 rychleji a efektivněji.Kam dál:Gank nebo vlci.Vhodní hrdinové:Všichni.

Level 2 ganky

Někteří hrdinové jsou extrémně dobří v gankování na druhém levelu, tedy ihned po zabití velkého buffu. Zpravidla se jedná o hrdiny, jejichž ganky se na levelu 4 výrazně nezlepší a je tedy žádoucí se za ně pokusit ganknout protivníka, který je na prvním levelu (a nemá skill na útěk) s tím, že vy už dva gankovací skilly máte. Je samozřejmě lepší pokud gankujete s red buffem, ale jsou hrdinové, kteří by měli výrazně zpomalené další putování junglí kdyby nezačali na modrém buffu, a to i případě úspěšného ganku.

Hrdinové vhodní na level 2 gank se startem na červeném buffu jsou například Lee Sin, Twitch, Shen nebo Pantheon. Na modrém buffu to jsou Alistar, Jarvan nebo Kayle.

Poznámka: Trasy zde vypsané nejsou samozřejmě všechny možné, ale pouze ty nejzákladnější, které můžete podniknout s většinou hrdinů. Nebudu tu popisovat trasy specifické pouze pro jednoho nebo pár hrdinů (např. Maokai a jeho start duchové -> blue buff). Stejně tak nepopisuji trasy vyžadující konkrétní runy nebo nestandardní rozdělení masteries bodů.Všechny trasy zde probrané začínají ve vašem lese a s jedinou výjimkou tam i končí. Counter-junglení spolu s invazí na prvním levelu budou náměty některého z příštích dílů a budou podrobně popsány tam.

Tak a to je pro tento díl vše.Pokud máte nějakou vlastní zajímavou trasu, nebojte se o ni podělit v komentářích. Stejně tak uvítám vaše návrhy na vylepšení mých článků.

Na závěr tu mám ještě bonus z minulého dílu.

Děkuju za přečtení a těším se u dalšího dílu, kde si probereme itemy pro junglery.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama