Velké změny v LEC: nový formát, regionální ligy a více Bo3 a Bo5 zápasů
i Zdroj: Tryhard.cz
eSport League of Legends Článek Velké změny v LEC: nový formát, regionální ligy a více Bo3 a Bo5 zápasů

Velké změny v LEC: nový formát, regionální ligy a více Bo3 a Bo5 zápasů

Reibl

Reibl

18. 11. 2022 09:00

Evropská nejvyšší liga si projde dosud největší proměnou.

Reklama

V uplynulé dekádě došlo v evropské nejvyšší lize k několika změnám. Riot experimentoval s Bo2 duely i různými formáty playoffs. Nic z toho se ovšem nedá porovnávat s novinkami, které nás čekají následující rok.

League of Legends EMEA Championship

Zkratka LEC nyní bude znamenat League of Legends EMEA Championship, zahrne totiž kromě Evropy také Blízký východ a Afriku. To znamená, že hráči pocházející z Turecka, CIS a MENA (Blízký východ a severní Afrika) nebudou považováni za importy.

Velké změny v LEC: nový formát, regionální ligy a více Bo3 a Bo5 zápasů

EMEA Masters

Zároveň s touto změnou se turecká TCL bude řadit mezi akreditované regionální ligy spolu s LFL nebo Ultraligou. Mezi neakreditované regionální ligy se zařadí Arabian League. EU Masters tímto mění název na EMEA Masters a pojme celkem 13 regionálních lig.

Rozdíl mezi akreditovanými a neakreditovanými ligami zůstává stejný. Akreditované ligy pojmou deset týmů, kdežto protějšek jenom osm.

TCL

Turecká nejvyšší liga nově spadající mezi regionální soutěže pojme v první divizi minimálně osmičku týmů. Druhá divize ligy odstartuje po jarním splitu.

LCL

Ruská nejvyšší liga bude nadále pozastavena, avšak Riot počítá se zařazením mezi regionální soutěže. Hráči z tohoto regionu se ovšem mohou zúčastnit LEC a jiných EMEA lig.

AL (MENA)

Dříve Intel Arabian Cup si projde změnou názvu. Nově půjde o Arabian League, neakreditovanou regionální ligu. Formát soutěže zůstává stejný a vítěz ligy postoupí na EMEA Masters.


Změna formátu LEC

Nejvyšší evropská liga se nově rozdělí na tři splity – zimní, jarní a letní. Každý tento split bude mít prakticky stejný formát obsahující tři fáze.

Vítěz jarní části se automaticky kvalifikuje na Mid Season Invitational.

Velké změny v LEC: nový formát, regionální ligy a více Bo3 a Bo5 zápasů

Základní část

V první části splitu se utkají všechny týmy v single-round robin Bo1. Jinými slovy každý s každým jednou. Tato část splitu potrvá tři týdny.

Skupinová část

Osm nejlepších týmů se rozdělí do dvou skupin. Zde celky odehrají Bo3 double-elimination turnaj. Postupuje čtveřice nejlepších. Skupinová část zabere vždy dva týdny.

Playoffs

Do playoffs daného splitu postoupí čtveřice týmů. Během jednoho týdne se v double-elimination pavoukovi rozhodne skrze Bo5 duely o vítezi splitu.

Finále sezóny

Vítěz zimního, jarního a letního splitu se automaticky kvalifikuje do finálního turnaje LEC sezóny. Dále postoupí týmy s nejvíce body nasbíranými během sezóny. Závěrečná část ligy tak pojme 6 týmů a odehraje se kompletně přes double-elimination bracket v Bo5 formátu. Vítěz bude korunován LEC šampionem.


Harmonogram

Zimní split odstartuje už v lednu a potrvá 6 týdnů. V únoru tak budeme znát vítěze. Celý formát splitu se zopakuje v průběhu března a dubna. Z jarního splitu se zároveň kvalifikuje tým na MSI. 

Červen a červenec zaplní letní split, kdy se dozvíme složení kvalifikovaných týmů na finále sezóny. To proběhne na přelomu srpna a září v průběhu čtyř týdnů.

Velké změny v LEC: nový formát, regionální ligy a více Bo3 a Bo5 zápasů

Více informací naleznete na stránkách lolemea.com.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama