Twilight sága / Lifesteal
i Zdroj: Tryhard.cz
Ostatní Článek Twilight sága / Lifesteal

Twilight sága / Lifesteal

Karel

Karel

1. 1. 1970 00:00

Zdravím tryhard,

Reklama

Jak jsem koukal, tak u prvního blogu je obligátní napsat něco o sobě a vymalovat se v alespoň částečně pravdivém světle. Tedy stručně, jmenuji se Karel, je mi dvacet let, studuju molekulární biologii. Z dřívějška mě můžete znát jako junglera od BvM, než jsem s tím kvůli škole a práci seknul. Poslední dobou hraju jen pro zábavu na normal hrách. Elo mám 1700+-, normal games asi 350:260. 

League of legends je skvělá hra. Jedna z nejlepších věcí je ta, že dává hráči obrovský prostor pro vlastní inovaci a zavedení vlastních nápadů, kterým by mohl překvapit soupeře. Proto jsem trochu zklamaný zkostnatělou metou a stavem, kdy asi dvacet lidí ("pros") určují vývoj hry pro všechny ostatní. (Pod článkem milerád uvítám diskuzi, proč tomu tak je - tedy proč se tak snadno nechají lidi ovlivňovat - ve většině případů z toho jen vznikají výmluvy typu "Why am I 1300 when I am building exactly like Ocelote!")

V prvním díle blogu se po krátké diskuzi s derkem zaměřím na svůj pohled na mid-tier lifesteal věci - tedy předměty s cenou kolem 1500 - 2000 zlata, které vaší postavičku udrží na lince o nějakou dobu déle.  Nejčastěji je vídáte na severní straně mapy nebo v džungli, občas pro ně sáhnou i jiné role. 

Samozřejmě, že první volbou je tady lampička pana W.. Otázka je, jestli se i dnes, po několika nerfech vyplatí.

Seznam předmětů, kterými se budu zabývat, je tedy následující -

Wriggle's Lantern ( http://leagueoflegends.wikia.com/wiki/Wriggle's_Lantern )

Bilgewater Cutlass ( http://leagueoflegends.wikia.com/wiki/Bilgewater_Cutlass

Zeke's Herald ( http://leagueoflegends.wikia.com/wiki/Zeke's_Herald )

Executioner's  Calling ( http://leagueoflegends.wikia.com/wiki/Executioner's_Calling )

...a typický Doran's blade stack 

Nejdřív tedy pár poznámek. Wriggle's lantern se kupuje nejčastěji samozřejmě z nějakého důvod - ten důvod je, že pro matchup převážně bruiserů dává sakra důležité staty - AD (a tedy i nějaký ten scaling bonus), armor (ekvivalent hp proti physical damage) a wardku (upřímně, každý občas zapomene si ji koupit v bázi...). 

A vznáším dotaz - opravdu se tyto staty nadále vyplatí koupit za cenu 1600 zlatek? Primárním statem wrigglu bych označil lifesteal. Bez sustainu by si lampičku nekupoval téměř nikdo. Proto bych připomněl, že lifesteal na téhle věci byl seknut už celkem o šest procent, což je jedna polovina současné hodnoty. S trochou nadsázky (a vynecháním masteries, run a třeba doran's bladu) přišli lidi s lampičkou o hodně, aniž by se změnila cena (dokonce ji při seknutí lifestealu zvýšili). Dále bylo v průběhu věků sníženo zranění do minionů (o 75 teda, nic extra příšerného pro topaře). Největší problém, který mám s lampičkou je skutečně mizerný přenos do mid game, kde největší kus práce dělají právě magic damage dealeři. Cassiopee, Sionovi, Ahri a dalším AP je vaše armor srdečně jedno a nepočítejte, že se k nim dostanete a ucucáte si. Taková věc, která vám vylepší matchup na topu, pak ztratí veškerou utilitu.

Naproti tomu statní předměty z výše uvedeného seznamu si buďto polepšily, nebo se jejich hodnota oproti wrigglu relativně zvedla. Bilgewater cutlass sice stojí 1825, ale nabízí větší AD bonus, větší lifesteal bonus a především bestiálně efektivní aktivku - 50% slow na tři vteřiny? Úžasné. Opravdu, je to zrůdnost, která v early/midgame přidá znatelný damage bonus, který jde vpálit třeba jen mezi dvěma autoattacky. Má další využití - zpomalí nepřátelského junglera, zabrání divování, pomůže vašemu ganku, klíďo i vylepší engage (s trochou nadsázky tedy další forma obrany).

Zeke's Herald je lehce předělaný Stark's fervor. Stark měl chybu, že byl hrozně drahý a jeho bonusy bruisera taky zrovna nesmetly. Ačkoli je jeho cena z probíraných věcí nejvyšší (2145), bonusy opravdu stojí za to. Především vypíchnu největší potenciální defense bonus - 250 bodů zdraví pomůže i proti APčkářům, kteří mají v midgame žně. Další užitečnou věcičkou je... všechno ostatní. Drobný dps bonus, rychlejší použití schopností a lifesteal stejný jako vamptyčka. Skvělá věc, která by se měla stavět víc.

No a na konci "chudý příbuzný" execalling. Tuhle věc teda nějak nemusím, protože nenabízí žádný samostatně znatelný bonus k výdrži a jeho aktivní část funguje jen pro counterování sustainu vašich nepřátel. Na druhou stranu, lifesteal bonus je největší (18%), jenže exec nenabízí žádný AD nebo attack speed bonus, takže "cucat" budete zhruba stejně. Pořád čekám na modré z nebe, díky kterému začnu tenhle mečík zase občas kupovat. ("Zase" myšleno že jsem ho kupovat na levelu 5, když jsem si pořídil Dr. Munda)

Pár slov k Doran's bladům - je to dobrá věc, pokud jste pozadu. Krůček po krůčku se potom vyrovnáte (nebo aspoň budete méně pozadu) a budete zase trošku nebezpeční. Určitě lepší volba, než mučivě pomalu skládat bilgewater nebo wriggle.

No a posloupnost, s jakou bych stavěl předměty, je VELMI obecně následující.

Zeke > Bilgewater/Wriggle > Exe

S tím, že doranu či dvěma navíc k čemukoli se nikdy nebráním. Bilgewater je skvělá hlavně ve chvíli, když zjistíte, že jste popředu, nebo když máte agresivního junglera. Nemusíte ji ani vylepšit, věc je dobrá "jen tak". Wriggle je stabilní věc v mnoha hrách, ale prostě mi po nerfech k srdci nepřirostla i přes stálý masivní hype. K Zeke jsem už své řekl. 

Nuže, to by bylo. DISCUSS 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama