Supportíme: Janna
i Zdroj: Tryhard.cz
Ostatní Článek Supportíme: Janna

Supportíme: Janna

Jan Sobek

Jan Sobek

26. 12. 2012 16:19

Nevím, zda jste si toho všimli, ale v poslední době se Janna přestává docela dost hrát.

Reklama

Protože jí považuji za maina už nějaký ten rok, rozhodl jsem se jí více věnovat i v tomto krátkém článku.

Základní info:

Jedná se o poměrně skillově náročnějšího supporta, který se hodí nejvíce na poke nebo protect. Je však u ní jedna zvláštnost – je to support, který si najde své místo v  každé hře. Je však nutno dát pozor proti agresivním lajnám s championama typu Caitlyn, Zyra, Sona. Tarica a Blitze se naopak moc bát nemusíte, se slušnýma runama a masteries není problém. Spíše než burst vás ohrozí poke a range. Pokud to úplně nenafeedíte, měl by Vám do early game stačit Philo pro slušně uhranou lajnu. Jana je totiž v early game ve většině případů opravdu slabá, ale čím delší je hra, tím více oceníte její schopnosti. Je to champion, který je schopný Vám udefovat cokoliv. Disengage, poke a catch jsou její silné stránky a málokdo si to uvědomuje. Krom toho Vaši pasivku ocení celý tým.

Summonet spelly

To jsem probíral v úvodním článku. Jen pro připomenutí - hrávám ji nejčastěji s healem, pokud v nepřátelském týmu není někdo jako Olaf. Nebo mám z lajny pocit, že bez exhaustu by to dopadlo tragicky. Všeobecně platí, že heal je na lajnu slabší, nicméně se na něj skvěle baití a do teamfightu jste schopni zajistit opravdu luxusní protect pro Vaše carry, tudíž heal je také více užitečný.

  S kým ji tedy hrát?

Jak jsem psal, dá se hrát s kýmkoli, ale vyzdvihl bych tady pár championů, kteří Vaši práci využijí asi nejvíce. Můžete říct, že se k ním více hodí Nunu, já ho moc nemusím, obzvlášť do soloQ je Nunu dle mého názoru opravdu slabý a Jana tu práci udělá daleko lépe.

Ashe

– I když se to nezdá, tak Ashe+Jana je poměrně nebezpečná linka v early game, stačí troška neopatrnosti (se kterou se v soloQ potkáte často) a Vaši soupeři nemohou už ani farmit. Měli byste se však vyhnout burstu a hrát to na pomalé „oťukávání“ nepřítele. Vyčkat na gank a je vystaráno.

Kog’Maw

– Žížalka má slušný damage od levelu 6, i do té doby je schopna být poměrně nebezpečná, není nad to skombinovat Kogův slow s Janiným tornádem. V latu už se jen postaráte aby se k němu nikdo nedostal a pokud to skutečně uděláte, neměli byste prohrát.

Vayne

– To samé jako pan Žížalák s tím tozdílem, že protectit Vaynu je o něco těžší, její range není tak velký, skáče ze strany na stranu a občas se stane že někoho odpálí tak, že ho k ní pošlete pak účkem, to už si musíte ale domluvit ať Vám Vaynička věří a nestanou se Vám takové nedorozumnění. Hraju s ní rád na lajně i soloQ, když jí odpprotectím v team fightu, vždy hru protáhne.

Znovu ale zdůrazňuji, že Janu lze zahrát s kýmkoliv!

Kdy se Janně raději vyhnout?

Janna si najde svou pozici v každé hře, ale exustují situace, kdy je přeci jen lepší ji nehrát.

Typickým příkladem může být Zyra, proti které na té lajně vážně moc nesvedete. Dobře zahraná Vás nepustí k ničemu. A pokud Vás chytne, tak to opravdu bolí. Dálším takovým odstrašujícím příkladem je Caitlyn, například s Nunuem. I když je Jana skvělá proti Nunuovi, tak v tomto případě také moc ne. Nemáte heal a soupeř Vás snadno dostane tam, kam sám chce.

Masteries

Tady opět není celkem co zkazit, jak jsem psal Janna se drží bokem. Proto používám jen dva typy masteries a to jsou:

Jde o univerzální masteries na ranged supporty, kdy chcete něco vydržet a také trošku nakitovat. Používám je proti burst lajnám.

Pokud soupeř nemá až tak agresivní lajnu, je pro Vás výhodnější tento strom.

Runy

Já jsem si tak univerzálně oblíbil tanky runy, nesnažím se nad tím nijak moc přemýšlet, samozřejmě se můžete pustit i do jiných, ale mě vyhovuje +21 armor (seal+mark), 3g/10 (quinty) a +24 MR/lvl (glyphy). Hraju to tak, protože jiné na westu zatím nemám. Určitě ty runy nabízí daleko více možností, například glyphy dát flat pokud máte na lajně proti sobě magic dmg - do early to udělá dost. Tak samo pokud neočekáváte nějaké problémy na lajně, lze si vzít i sealy na goldy. To už je na Vás. Já zatím tým nemám, kvůli ela do polštáře nebrečím a tak to moc nehrotím. Ale možností je spoustu.

Jak na itemy

Začínám vždy s manastonem , několika wardami (když je proti vám Sona, Zyra, Blitzcrank - pinka se opravdu hodí) a alespoň jednou potkou . Co nejdříve se vrhnu na dokončení Phila , pokud jste na lajně proti nějakému burstu a bojíte se, je lepší zainvestovat do nějakých HP, můžete klidně rushnout Sighstone . K Sighstonu bych ještě dodal, že jsme ho rozebíral v úvodu do supportování a opravdu je pro Vás výhodnejěí ho zakoupit až po Philo, zejména jste-li na lajně proti nějakému druhu pokování. O nic nepříjdete, naopak. Jakmile máte Sighstone a Phila, je načase se rozhodnout co dál. Pokud si myslíte, že hra bude trvat déle, je vhodné koupit Lucky Pick . Ćím dál se hra dostane, tím lépe pro Janu, tak se toho vůbec nebojte. Do další fáze to už záleží na Vašem týmu, ale ja se v 98% her vrhám na Locket jako první. Dá mi to vše potřebné na lajnu, a když ho dostavím, týmu zajistím slušný počet HP navíc. Pro mě je to nejlepší supportovací předmět. A co Zeke ? Zeke je taky skvělá věc, jen Vám na lajnu skroo vůbec nepomůže a pokud v týmu nemáte většinu na AD, počkal bych s ním do pozdější fáze. Ale v dnešní době se hrají i full ad setupy a v takovém případě tento item stavm po základu. Jakmile je hotov, snažím se tým donutit k nějakým společným akcím. Další věci jsou napsány v úvodu, odkaz umístím na konec článku.

Janna a soloQ

Je to hrdina, kterého do soloQ beru nejčastěji, po resetu jsem dostal 1550 elo, po čas trvání elo boostu jsem měl tak trošku smůlu a po nějakých 30ti hrách jsem uvízl na 1300. Řekl jsem si, že na to prostě kašlu. Nějakou dobu jsem nehrál, pak přišel nápad začít hrát týmově, chvilku jsem trénoval jako duo, kde jsem se vytáhl zpátky na 1500. Potom jsem hrál už jen soloQ a převážně Janu. Netrvalo to dlouho a z 1500 jsem se dostal na 1900. S Jannou jsem měl snad 50/15. Což je poměrně solidní skóré. Jak na to? Naprostým základem je neflamovat. Když někdo flamuje, pokusit se ho přesvědčit aby se alespoň trošku snažil a nechal se potahat. Protože jakmile se dostanete do latu, jste schopni hru protáhnout ve dvou s AD carry, kterému stačí napsat něco ve smyslu: jen dávej dmg, já se o tebe postarám.  Pak už to z 90% záleží jen na Vás. Dají se uhrát dokonce i hry, kdy 3 lajny mají 0/10 – mám to odzkoušeno. Hlavní je trpělivost a držet nervy. Jedna taková rada do začátku, wardněte jejich wraity a snažte se hlídat pozici jejich jugnlera, pingujte, dělejte cally (pokud už se toho neujal někdo jiný).

Nejlépe se tahá, když jste skutečně motivovaní a máte chuť hrát. Což mě teď bohužel tak trošku přešlo a zase jsem začal hrát více pro zábavu. Snad se to brzy zase změní .x) Malý tip

Jana má jednu skvělou schopnost, dokáže přerušit spoustu abilit. Což oceníte především u všech druhů skoku. Příkladem může být, kdy Lee sin má na Vás Q, skáče a vy ho odhodíte rychlým tornádem.

Proč si myslím, že právě Janna je to právé na tahání ela. (jako support)

Na rozdíl od jiných supportů se drží v pozadí, a proto by se nemělo stávat, že zemřete během první chvíle. Navíc Vás nic nesvádí k nějakému druhu engage. Když pominu flash+tornádo, což je stále celkem bezpečné, jelikož máte slušný move speed a stále máte ulti. Tudíž by Vás nikdo neměl nabaitit na nějaký zbytečný engage, jak už to v soloQ většinou bývá. Když někdo z Vašich spoluhráčů něco pokazí, stačí poslat tornádo a počkat na nový pokus. To je něco, co žádný jiný support nedokáže. Blíží se k tomu Zyra, ale o tom jindy.

Na závěr už jen video, pro představu jak se to má dělat.Původně jsem chtěl udělat vlastní, ale zbytečně by mi to zabralo spoustu času. Dovolil jsem si proto vypůjčit tuto tvorbu, která úžasně poukazuje na sílu Janny. Neznámému autorovi děkuji x){youtube}http://www.youtube.com/watch?v=5CLIvWP-suk{/youtube}Mé předešlé články:Supportíme: Season 3 úvodem
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama