Support - Leona
i Zdroj: Tryhard.cz
Ostatní Článek Support - Leona

Support - Leona

Jan Sobek

Jan Sobek

28. 4. 2012 11:17

Leona Jde o agresivního supporta s velkým dmgem v early game (díky pasivce). Je velmi dobrá v zónování nepřítele díky stunu a gc (přítahu). Ve většině případů pokud nic nep

Reklama

I. Jaké ad carry k Leoně?

Graves – Asi nejvíce hrané kombo. Síla tohoto komba spočívá v early-mid game. Dá se zahrát prakticky proti čemukoli, jen je třeba si uvědomit, koho fokusovat a kdy. Síla lajny je v zónování a využití každé příležitosti, kdy si nepřítel jde pro cs.

Tristana – Extrémně silná early game, kde není problém chodit si pro killy i pod věž. Pokud má protivník v týmu sustain. Tristana je dobrou volbou. Její problém je v mid game, měli byste tedy využít svého potencionálu v early, aby pozdější fáze byla pro vás snažší.

Corki – Silná lajna ve všech směrech, bezpečná farma pro vaše ad carry a obrovský haras po celou dobu. V TF není potřeba moc protectit.

Ashe, Vayne, Sivir – Ještě jsem to nezkoušel, ale potencionál to má obrovský!

II. Kdy Leoná ztrácí potenciál?

NUNU, Taric, Alistair, Sivir Miss Fortunte a Jana

Proti všem z nich lze Leonu stále zahrát dobře, pokud si počkáte na správnou chvíli, tedy kdy nepřítel použije své cc. Problém ale nastává v pozdější fázi hry na lajně, kdy nepřítel má například sustain a vy ne. To se dá kompenzovat pendatem, lifestealem. Akorát proti Nunu a MF nastává problém a to – hodně špatně se trefuje Ečko.

III. Proti komu leonu hrát?

Je úžasná proti slabším early game hrdinům. Příkladem může být soraka, která by se na lajně neměla vůbec k ničemu dostat a jakmile použije flash, můžete si snadno dojít pro kill.

Picky proti kterým je Leona nejsilnější:

Supporti: Blitz, Soraka, Sona, a Lulu.

AD: Prakticky cokoli, i když mají nějaký odskok, jakmile se Leona chytí, letí za svým cílem. Tedy je potřeba si dávát pozor, kdy můžete použít Ecko tak, aby jste neskočili pod věží. Ale neklépe na tom je asi proti Vayne, Kogovi.

Rozvedl bych tady hru proti Blitzovi, samotnému mi dlouhou dobu dělalo problém proti němu hrát. Nicméně, stačí Vám silné tank runy a rushnout HoGa. Pak už se jen nechávejte chytat, skočte na carry, stun a ten dmg co příjde je takový, že celou lajnu vyzónujete a pochybuji, že bez ganku se vás bude pokoušet znovu chytit.

IV. Jak hrát na lajně

Měli byste se soustředit na burstování nepřítele, na zónování a držet si své wardy. Jakmile jde AD carry pro last hit, jakmile jde support někam pryč, použijte celé kombo a burstněte ho. Domluvte se s vaším AD a řekněte, že půjdete. Popřípadě se i nechte nahitovat a nabaitujte je na sebe, ty hity co dostanete se vám s pendatem a tanky runama ihned vrátí, jim ne, ani když mají soraku. Nevím, zda zawardovali bush na lajně, co teď? Hitněte creepa a táhněte ho na sebe. Pokud máte pushnuto, postavte se do přední části a sledujte, zda do vás jdou creepy. Pokud chcete jít do soupeře, zkontrolujte a uvědomte si, zda máte wardy, jaké mají itemy, jaké vy, a halvně – kolik creepu tam má vaše ad carry, aby vás trade nestál 5cs apod. Ještě bych dodal, pokud potřebujete goldy, řekněte si a vemte si je za pomocí Q. Ono za supporta last hitovat není nejlehčí, takže raději Qčkem. Na levelu 6 jste nejsilnější, soupeře doslova nutíte používat flash. Požádejte tedy junglera o gank. Můžete toho využít k věžce, drakovi nebo jejich jungli. Samozřejmě je potřeba, abyste měli na některých místech pink wardy, odkud jungler příjde. Pokud chcete jít dive, nejlepší způsob je asi použít jen Qčko a dojít si pro nepřítele, Ečko si šetřete, pokud půjde za věž - je váš úplně bez problému, pokud ne, Ecko používejte jen situačně.

V. Jak na team fighty

Tady máme tři způsoby, jak lze Leonu zahrát.

1. Engage

Pokud mají squishy tým, čistý protect na ad..., lze jít za Leonu engage. Což poskytne vašemu týmu výhodu na burstnutí některého z protivníků. Jakmile se Leona na někoho pověsí, tak jej odstaví na 3 sekundy ze hry. Což znamená, že spolkne spoustu dmg/cc support - obrovská výhoda pro tým, který má volnou cestu.

2. Protect carry

Počekejte si až si přijdou pro vaše carry a buďte jen u něj, vaše ulti udělá hodně. Vaše Q taktéž. Nabízí se také jít engage a vrátit se k carry. K tomu můžete použít Ečko/flash. Záleží na situaci. Nicméně pokud hrajete proti nějakému catch týmu (ww apod) je lepší se držet jen u carry.

3. Baitni je!

Potřebujete mít vyčištěné okolí, kde tohle chcete provést. Pošlete někoho, kdo vydrží dmg, může odskočit apod, aby je nabaitil. Hoďte pod něj ulti a pak se už jen pověste na jejich carry. Tato metoda se vyplatí, pokud soupeř má v týmu hodně meele hrdinů. Výsledkem je catch alespoň 3 lidí do vaší ulti a pokud dobře použijete Ečko, tak i odstavené carry. Vaše carry by v této situaci nemělo potřebovat protect.

VI. Itemy, runy a masteries

1. Runy

Armor, Manaregen

+34 armor, manaregen/lvl glyphy. Manaregen kolikrát není ani potřeba, ale raději ho tam mám. Je lepší mít manu navíc, než aby vám v osudném okamžiku chyběla. Proč tolik armoru? Leaona má extrémně silný early game. A na 3. Levelu máte se štítem kolem 90 armoru, což je dost na to, aby vaše trady byly vyhrané s minimální škodou na vaší straně. Dává vám to na lajnu takovou výhodu, že si můžete dovolit opravdu hodně.

Armor, Manaregen, GP/5

Gold runy jsou základem téměř každého supporta, i na Leonu se hodí. Oproti první možnosti teď ale máte 21 armoru, což není málo, ale proti některým lajnám ztratíte tu extrémní výhodu.

GP/5, manaregen, armor

5.3gp/5 +8armor,manaregen - Další možnost, která vám pomůže rychle dostat se do výhody itemů. Z lajny byste si měli brát par cs a rushnout gp/5 itemy. Nicméně musíte si dát pozor jak budete hrát na lajně, nemůžete si dovolit žádné extrémy a musíte si vše dobře promyslet.

2. Masteries

9/21/0

Mám tady trošku netradiční masteries řekl bych a to je 9/21/0. Důvodem je právě agresivní linka, kde zmiňovaných 9 bodů v offense vám dá opravdu velký dmg. 21 bodů v defense – leona je hrdina, který kolikrát sám skočí mezi 5 lidí. V defense si ale měním body podle jejich týmu, pokud mají aoe – dejte 3 body do evasion. Pokud ne, englichtenment je fajn.

0/9/21

S těmito masteries se vám otevírá možnost začít s pendantem a jednou wardou. Což je na Leonu dle mého nejlepší. Problém ale je, že už nebudete tak moc tanky, což díky pendantu na lajně nebude takový problém (pokud tedy nemaji nějaký burst) nicméně do TF si už nebudete moci dovolit skákat a spíše byste se měli zaměřit na protect.

3. Itemy

Je potřeba si uvědomit, jak chcete hrát lajnu, jak budou probíhat team fighty a podle toho nastavit runy/masteries a stavět itemy.

Protect carry

Masteries 0/9/21 jsou nejlepší volbou pro čistý protect a trošku agresivní lajnu. Co se run týče, nepotřebujete tolik armoru, možnost se otevírá tedy gp/5. Začnete s pendatem a jednou wardou. Pokud nemají žádný extra burst, dostavte Phill, potom HoG a pak už situačně. Jakmile máte oba gold itemy, je čas si uvědomit co dál. Itemy na které byste se měli zaměřit jsou 3 a to – Shurelya, Zeke a Solari. Tady musíte zvážit co váš team potřebuje dřív a domluvit se s junglerem aby postavil Aegis. Pokud máte team složený převážně z AD a stackuje se vám to, Zeke by udělal hodně. Problém je, že na leonu není úplně ideální. Když skočíte mezi pět lidí a hned vás smažou, nic vašemu týmu nedáte, že? Proto pojedete čistě protect.

Engage

Masteries 9/21/0, runy buď armor nebo gp/5+armor. Na lajnu můžete vzít základní manaregen+wardy+potky. Vaše lajna by měla být extrémně agresivní a protivník by měl jen stát pod věžkou a koukat, jak mu mizí xp a cs. Co se týče itemů, rozhodně rushnout hog, potom dostavět phill. Poté se otevírá možnost Aegisu, Shurelyi. Zeke by měl být item, který teď postaví jungler, pokud ho tedy vůbec váš tým potřebuje. Pak už jen dostavět Solari. A jde se na to.

Kdy jaký item?

Shurelya – proti poke týmum, kdy máte nějaký burst, plošné cc a potřebujete je chytit.

Aegis – hodí se do každé situace, myslím, že v žádné hře by neměl chybět, když ho váš tým dostaví a protivník ho ještě nemá, využijte toho a běžte něco dělat.

Solari – Vzhledme k tomu, že Leona nemá žádný sustain, tak je tento item opravdu dobrý pro váš tým. HP regen a shield se hodí vždy. Hodně dokáže pomoci při pokování.

Boty: Nejčastěji stavím mercurky, jelikož jde o tanky supporta, tedy skáčete do chumlu, padají na vás CCčka a ty ohrožují správné použití stunu a hlavně ultimátky. Pokud soupeř nemá žádné extra CC, ale stackuje AD, tak Ninja tabi jsou příhodnější. Jiné boty bych nestavěl. CDR dostanete z run/itemů a vašim úkolem není rozdat dmg, ale protectit/schytat dmg.

VII. Team picky k Leoně

Méně podstatná věc, protože přeci nebudete pickovat podle supporta. Nicméně, lze tady využít té možnosti, kdy Leona má 2 stuny a gc. Její ultimátka je něco jako od Sony, takže nějaké AOE funguje dobře. Ale co je opravdu skvělé je catch. Tedy nějaký Skarner, Nautilius do jungle. Pak už jen napickovat rozumně mid+top. A bot lajna je zkrátka a jasně v … x)

VIII. Leona a soloQ?

Leona j sice úžasný charakter, nabízí obrovský damage early a spolkne spoustu dmg v celé hře. Ale do soloQ je podle mého nepoužitelná. Moc lidí neví jak s ní hrát, na lajně potřebuje hodně komunikace a to s nějakým randomem, který nezná vás, vy jeho a ani nemusí vědět co Leona dělá a kde je její síla - no to prostě nejde. I na duo je taková, ja nevím, opravdu tam záleží na domluvě s týmem a pokud není, Leona ztrácí hodně. Na duo je fajn, je zábavná, dá se s ní vyhrát bot jednoduše, ale co se pak stane v TF, to už bohužel neovlivníte. Takže na soloQ nedoporučuji v žádném případě, na duo je dobra. Ale nejlepší je prostě do premadu. Je to support, který má snad největší potenciál, jen je opravdu těžká.

Snad jsem to nerozvedl až moc, snad jsem popsal něco nového a klidně mě kamenujte x) Pište komenty, kritika i chvála je potřeba.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama