Preview finále Worlds: zlomí Faker finálové prokletí, nebo Weibo zopakují příběh DRX?
i Zdroj: Colin Young-Wolff/Riot Games
eSport League of Legends Článek Preview finále Worlds: zlomí Faker finálové prokletí, nebo Weibo zopakují příběh DRX?

Preview finále Worlds: zlomí Faker finálové prokletí, nebo Weibo zopakují příběh DRX?

Reibl

Reibl

18. 11. 2023 14:22

Finále letošních Worlds se zapíše do historie. Po vzoru loňského překvapení DRX může opět triumfovat celek, od kterého to čekal jednom málokdo. Na druhé straně stojí hráč, který pravidelně přepisuje rekordy esportu.

Reklama

Podceňované Weibo Gaming

Říkalo se, že jeden z týmů z LPL vždycky zklame. Letos se to nejvíce čekalo od Weibo. Měli k tomu řadu předpokladů a ostatní čínské celky dominovaly. Soupiska JDG ovládla oba splity a MSI, BLG prohráli jen proti JDG a LNG se dokázali JDG vyrovnat ve dvou sériích na konci léta. Řada diváků dávala tuto trojici na podobnou úroveň a Weibo pod ně. Jenže opak je pravdou, do finále to z LPL dotáhl jen TheShy a jeho tým.

Mohlo by se zdát, že Weibo měli štěstí na los. Ve Swiss fázi prohráli proti G2 a KT Rolster, zbytek vyhraných duelů je proti NRG, MAD Lions a Fnatic. Playoffs pokračovalo odvetou proti NRG a následně si tým připsal asi jedinou výhru, které lze přikládat větší váhu. Totiž těsný postup se skóre 3:2 proti BLG. Jenže i o tom je (e)sport.

Jedno se WBG musí nechat. Oproti LPL našel tým na Worlds konzistenci a dostatečně přečetl aktuální metu. TheShy je ve formě z roku 2018 a Xiaohu už má řadu zkušeností i titulů z jeho působení v RNG. Ostatně si zahrál celkem 704 her v LPL.

Přesto Weibo zvolilo jen necelých 9 % hráčů v pickems. Důvodů je několik. Jednak celek opravdu dostal jednodušší los a jejich výhra proti BLG nebyla zrovna přesvědčivá. Zároveň má LPL opravdu špatnou bilanci proti T1 na Worlds. Weibo mají pro finále horší scrim podmínky, vzhledem k faktu, že se hraje v Koreji. Zároveň by mohla na botlince vzniknout velká výhoda pro T1. Gumayusi před týdnem ukázal, že i Ruler je na něj krátký. Light v tomto matchupu nemá o moc více šancí.

Weibo je tak v roli outsidera a spekuluje se o nejjednoznačnějším finále za poslední dobu. X faktor v podobě TheShye ale už v semifinále jednou zafungoval. Zde jsou ale reálné šance týmu o dost menší.

T1 opět ve finále

Fanoušci T1 museli za poslední roky spolknout řadu hořkých pilulek. Fakerův tým prohrál finále LCK Summer v roce 2021, 2022 a 2023. Také letošní jarní finále a těsně před trofejí skončila loňská Worlds jízda. V této soupisce přitom tým hraje už druhým rokem a zřejmě posledním. T1 musí zlomit finálovou kletbu, nejde přitom o žádné kouzlo, spíš mentální bariéru.

Faker před 10 lety vyhrál svoje první Worlds a nyní míří do šestého turnaje s již třemi Summoner's Cupy na poličce. Neexistuje zkušenějšího hráče, který by se měl s tlakem z velkého finále lépe vyrovnat. Ve vzduchu navíc visí otazník nad budoucností T1 a Fakera samotného. Je dost možné, že Faker do jiného celku nikdy nepřestoupí a v T1 zakončí kariéru. Že by se tomu stalo po letošních Worlds můžeme jen spekulovat. Reálně ale může jít o poslední příležitost, kdy by Faker měl šanci Worlds vyhrát.

T1 mají ve finále jistou výhodu - tým porazil všechny ostatní LPL týmy. Nejde jen o psychickou vzpruhu, ale i o strategickou výhodu. Koučové mají jistě čínský herní styl dobře přečtený a hráči už vědí, co od soupeřů čekat. Weibo hráli proti LCK celku jen jednou a duel proti KT Rolster navíc prohráli.

Do závěrečného finále jdou T1 jako jasní favoriti. Výhra 3:0 proti LNG a 3:1 proti JDG dává Weibu jasný vzkaz - Faker je zpět a jde si pro další titul.

Jak ale bývá v LoL esportu zvykem, nic není jisté. Za poslední roky jsme byli svědky několika překvapení. Proto nalaďte finálový duel v neděli od 9:00 a vychutnejme si závěr letošní sezóny. Snad se dočkáme napínavých a vyrovnaných her, které potěší fanoušky obou týmů.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama