Připomeňte si formát LEC a přehled soupisek pro zimní split
i Zdroj: Kirill Bashkirov/Riot Games
eSport League of Legends Článek Připomeňte si formát LEC a přehled soupisek pro zimní split

Připomeňte si formát LEC a přehled soupisek pro zimní split

Reibl

Reibl

6. 1. 2024 06:10

Za týden nám začíná esportová sezóna v League of Legends a celky dělaly hned řadu změn v soupiskách. Některé LEC týmy vsází na veterány, jiné angažují mladou krev.

Reklama

Změny formátu v LEC

Letošní sezóna LEC si projde lehkou úpravou. Tři splity zůstávají, ale jednotlivé fáze každého splitu se zjednoduší. Základní část (skupina se všemi týmy) zůstává. Zde celky odehrají jednu hru proti každému soupeři. Osmička nejlepších postupuje do druhé části.

Osm týmů se následně nalosuje do double-elimination playoffs. Většina duelů bude ve formátu Bo3, závěrečné čtyři pak Bo5. Počet sérií zůstává oproti loňsku stejný. V playoffs se uplatní pravidlo zamezující odvetám ve spodním části pavouka.

Formát LEC se znovu změní, minimální věk účastníků se zvýší na 18
i Zdroj: Michal Konkol/Riot Games

Formát LEC se znovu změní, minimální věk účastníků se zvýší na 18

Poprvé v historii LEC jsme byli v letošním roce svědky tří splitů namísto dvou. Týmy také hrály ve změněném formátu.…

7. 12. 2023 15:26

Dále se upravilo rozřazení bodů a klíč pro postup do sezónního finále. Riot také upravil pauzy mezi splity. Více jsme se upravenému formátu věnovali v článku výše.

Nové organizace

Letos v LEC uvidíme jeden zcela nový celek. Jde o francouzskou organizaci Karmine Corp, která dosud působila v regionální LFL. Karmine Corp odkoupili slot od Astralis, které v LEC již neuvidíme.

Karmine Corp konečně míří do LEC, francouzská organizace odkoupila slot od Astralis
i Zdroj: Martin Larsson

Karmine Corp konečně míří do LEC, francouzská organizace odkoupila slot od Astralis

Dlouhé snažení u majitelů francouzské organizace dospělo ke konci. Karmine Corp konečně míří do nejvyšší evropské League of…

18. 10. 2023 21:17

Další změnou je sloučení organizací Giants a Excel Esports. Jejich nové jméno je GIANTX a v soupisce najdeme i dva české hráče. O nich ale až poději.

Třetí a zároveň nejmenší změnou z pohledu diváků je přejmenování KOI na Rogue. Společnost Infinite Reality, která tým vlastní, se totiž s organizací KOI rozešla, avšak místo v lize si nechává a vrací se tak k originálnímu a v LEC již známému označení Rogue.

Soupisky

Letošní rok přinesl několik zajímavých přestupů. Přehled ale začneme u týmu, který hodlá v silné konkurenci opět uspět bez jediné razantní změny.

G2 se rozhodli po loňském tažení ponechat celou soupisku. Není se čemu divit, v evropské lize tým nevyhrál pouze jarní split. Mezinárodní turnaje ale nedopadly zrovna nejlépe a zejména výkon na Worlds byl pro G2 velkým zklamáním. Cíle organizace jsou tak jasné, převést domácí dominanci i do zahraničí.

Fnatic se minulý rok hodně trápili a až koncem roku našla soupiska oživená novou botlinkou souhru. Pro rok 2024 přichází jen jediná změna na pozici supporta. Místo Trymbiho uvidíme po boku Noaha korejského supporta Juna. Fnatic tak budou mít kompletně korejskou botlinku, což by mohlo odemknout potenciál zejména Noaha. Ten působil na konci léta velice slibně.

Ve Fnatic stále najdeme českého midaře Humanoida a v zázemí týmu by měl zůstat i trenér Nightshare.

Malé změny dělá i Team BDS. Místo marksmana Crownieho uvidíme na botu korejského mladíka s přezdívkou Ice. Ten působil například v celku Liiv SANDBOX, později v Zero Tenacity, kde ostatně působil i Noah. Zbytek soupisky zůstává nezměněný.

Sloučení Giants a Excel Esports přineslo v LEC týmu pár změn. Oblíbený Odoamne zůstává a připojí se k němu support Ignar. Oba hráči si spolu zahráli v roce 2019 za Schalke 04. V týmu zůstává korejský jungler Peach. Zbylá dvojice pak hájí české barvy. K nám dobře známému marksmanovi Patrikovi se přidává vycházející hvězda Jackies. Ten přichází z české organizace Entropiq, kde za poslední 3 splity dominoval lokální lize.

Nový český hráč v LEC potvrzen, Jackies a Patrik obléknou dres staronové organizace
i Zdroj: Michal Konkol/Riot Games

Nový český hráč v LEC potvrzen, Jackies a Patrik obléknou dres staronové organizace

Spolupráce české dvojice ADC + midlaner se znovu vrátí do LEC. Tentokrát však nepůjde o Humanoida a Carzzyho, za stejný tým…

15. 12. 2023 11:46

Po staré soupisce MAD Lions s Humanoidem a Carzzym jde o druhý tým, který angažoval dva české hráče naráz.

Pokud se podíváte na nové složení Heretics, asi vás napadne “G2 comeback”. Není to daleko od pravdy. Hned čtveřice hráčů (tedy mimo Kaisera) si za G2 v jistou dobu zahrála. Wunder, Jankos a Perkz dokonce ve stejné době. Souhra by tomuto týmu chybět neměla. Hráči ale musí dokázat, že jejich forma už dávno neodešla. Nejvíce musí dokázat chorvatský midař Perkz, který zatím nenavázal na své úspěch z G2, odkud odešel na konci roku 2020.

Sázka na španělské talenty. MAD Lions totálně překopali soupisku, na které zůstal jen jungler Elyoya. Pryč je mimo Carzzyho s Hylissangem také trenérské zázemí. Toto duo se ostatně přesunulo do Vitality. Pouze nový midař Fresskowy je z Polska, ačkoliv minulý rok hrál ve španělské organizaci Movistar Riders. To platí i o botlince ve složení Supa a Alvaro. MAD jsou po mezinárodních výkonech terčem kritiky, avšak v LEC se týmu dařilo celkem dobře. Letos ale půjde o úplně jiný tým, který s loňskou soupiskou nelze srovnávat. Restart ve všech směrech.

Na MAD plyně navazuje soupiska Vitality. Od lvíčat utekl český marksman Carzzy a kromě Hylissanga natáhla organizace i trenérské duo Mac a Pad. Carzzy už ve Vitality působil, šlo ale o jeho asi nejhorší sezónu v evropské lize.

Carzzy a další členové MAD Lions pravděpodobně přestoupí do Vitality
i Zdroj: Colin Young-Wolff/Riot Games

Carzzy a další členové MAD Lions pravděpodobně přestoupí do Vitality

Český střelec Carzzy nejspíš míří zpět do týmu Vitality. A není sám, spolu s ním přestoupí do francouzské organizace…

16. 11. 2023 03:30

Vitality poslední roky stavěly papírově silné soupisky, které vždy ztroskotaly. Letos ale působí složení týmů jiným dojmem. Řada zvučných jmen včetně Carzzyho, Vethea a Hylissanga není považována za nejlepší hráče v lize, ale jejich potenciál je přesto vysoký. Očekávání tak nejsou úplně vysoká, ale tým může příjemně překvapit.

SK Gaming si od MAD Lions vzali Nisqyho a mění také junglera. Místo Markoona, který oblékne dres Rogue, padla volba na Ismu z Movistar Riders. Botlinka SK Gaming zůstává stejná a topař Irrelevant rovněž angažmá prodlužuje.

Vloni KOI a letos opět Rogue. Celek, který dokázal v Bo1 části dominovat, ale často selhal v playoffs, se na konci roku 2022 dočkal prvního LEC titulu. Jenže následovalo přejmenování a pro fanoušky studená sprcha. Rogue minulý rok zahodili kromě značky i formu a ikonické hráče. Letos má přijít reparát. Místo Malranga v jungli uvidíme Markoona, Advienna vystřídá 20letý Zeolys, který přichází z úspěšné sestavy Karmine Corp. Jde o upgrade? Těžko říct, ale Rogue mají letos co napravovat.

Karmine Corp přebírají slot po Astralis. Z loňské sestavy nezůstal nikdo, naopak KC si berou maximum ze svého LFL týmu. Cabochard se vrací do LEC, po pauze si zahraje také Upset, který nahradí Calisteho. Mladičký marksman z Francie totiž nedovršil 18 let a po změně pravidel si na debut v LEC musí počkat. KC také mění junglera a berou hypovaného korejského talenta Bo. Saken z původní soupisky zůstává a Targamas si už pár her v LEC zahrál. Očekávání od KC můžou být velká. Určitě bude zajímavé sledovat midaře Sakena, který dostane svoji první velkou šanci poměřovat se s nejlepšími evropskými midlanery.

LEC startuje 13. ledna

Ligu odstartuje duel mezi G2 a BDS 13. ledna od 17:00.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama