Představení týmů na Worlds - Evropa
i Zdroj: Michal Konkol/Riot Games
eSport League of Legends Článek Představení týmů na Worlds - Evropa

Představení týmů na Worlds - Evropa

Reibl

Reibl

6. 10. 2023 17:33

Tři stálice na mezinárodní scéně a jeden černý kůň. Takto by se dal popsat zástup evropských celků na letošním světovém šampionátu. MAD Lions potřebují nutně napravit pošramocenou mezinárodní pověst, Fnatic zachraňují sezónu, G2 snad konečně urvou playoffs a BDS čeká průchod přes play-in.

Reklama

Evropští fanoušci dostali v posledních letech pořádně studenou sprchu. Po dvou finálových účastech na Worlds v letech 2018 a 2019 jdou výkony LEC celků dolů. Semifinále v podání G2 z Worlds 2020 vystřídaly následovně pouze čtvrtfinálové účasti a i ve skupinách to vypadá často celkem ošemetně. Nový formát může Evropě trochu napomoci, ale kvalit hodných playoffs dosahují snad jen G2.

Evropští mistři dokázali ovládnout dva ze tří splitů a v závěru také finále sezóny. Sázka na Hanse Samu se evidentně vyplatila a letošní soupiska měla papírově na to, aby uhrála duel proti východním týmům. Jenže MSI nás přesvědčilo o opaku. Pokud samurajům sedne meta, můžeme očekávat o něco lepší výsledky. Ambicí týmu je dostat se do playoffs, a pokud se to nějakému západnímu celku povede, pravděpodobně to budou právě G2. Rozhodně aktuální sestava nedosahuje kvalit z let 2018 až 2020, přesto by měli evropští fanoušci vložit naděje právě ke Capsovi. Lepší šance totiž nejsou.

Kdo by po jarním splitu čekal, že jako druhý seed z Evropy pojedou Fnatic. Změny na botlince byly kontroverzní, řada fanoušků totiž hledala problém spíše v souhře Razorka a Humanoida. Jenže interní plán Fnatic vyšel a účast ve finále LEC budiž důkazem. Historicky si Fnatic na Worlds vedli obstojně. Ostatně jde o vůbec první vítěze tohoto šampionátu. V Koreji v roce 2018 z toho bylo finále a tým zde získal řadu fanoušků. Fnatic ale budou potřebovat nejen štěstí při losu skupin, ale i nadprůměrné výkony.

Pokud chcete fanoušky LEC naštvat při mezinárodních turnajích, pusťte jim zápasy MAD Lions. Ačkoliv českému sniperovi Carzzymu fandíme, výkony jeho týmu na Worlds a MSI patří v posledních letech k tomu horšímu, co Evropa předvedla. Vypadnutí v play-in fázích a nejrychlejší prohra na letošním MSI budiž příkladem. Přitom MAD Lions dokážou hrát na světové úrovni. Proti T1 byli většinu jedné hry ve vedení a na MSI 2021 předváděl tým slušné výkony. Stejně jako Fnatic zachraňují pověst, MAD Lions musí na tomto Worlds uhrát aspoň jednu dobrou sérii proti východnímu týmů. Nejde ani tak o postup, jako o čest.

Očekávání od BDS nejsou vysoká. Hlavním cílem organizace bude jistě projít přes play-in do swiss stage. Hlavní překážkou je americká organizace Golden Guardians. BDS mají slušnou šanci na výhru a mohou překvapit například skrze Adama a jeho champion pool. Už jenom účast na šampionátu je pro BDS posun nahoru a prakticky úspěch. Síla BDS navíc tkvěla také v Bo1 duelech. Ve Swiss stage by tak mohli úvodní oponenty zaskočit.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama