Pár tipů do Solo Queue
i Zdroj: Tryhard.cz
Ostatní Článek Pár tipů do Solo Queue

Pár tipů do Solo Queue

derk

derk

8. 2. 2013 10:12

Hráč s nickem FraaGil si pro vás připravil zajímavý blog. Bude se zabývat hlavně tematikou Solo Queue.

Reklama
Úvod

Solo Que je široký pojem, takže o čem vlastně bude tenhle článek? Nedávno jsem měl kvůli různým důvodům ( práce, škola, boobies ) delší pauzu spojenou s prodejem accountu a protože jsem líný člověk, raději než expení nového, dal jsem přednost starému účtu od známého s elem cca 1300. Když jsem tento acc během asi dvaceti dní dostal na elo 2000 (po 11-13 bodech), vzpoměl jsem si na to, co mě vždy zaujalo na české komunitě - každý hraje v solo que skvěle, ale každému to kazí hrozně špatní spoluhráči, spiknutí Riotu proti jeho elu nebo nějaký další z asi tisíce důvodů. Rozhodl jsem se tak trochu shrnout svoje poznatky za pár tisíc odehraných solo que do tohoto textu a třeba tak trochu pomoct československé komunitě.

Warning

Nemám patent na rozum a nikoho nenutím tento článek číst. Na případné otázky v diskuzi rád odpovím :) Většina věcí, které tady zmiňuju, už někde zazněla, jen se je snažím shrnout do uceleného celku.

Vybalancovaný team

V LoL existuje pět základních pozic - jungler, top, mid, a doublebot, budeme li se držet standartního rozdělení. Když pomineme standartní ad+support na botu, měl by každý tým mít nějakou logickou kombinaci jungle-top-mid tak, aby byl tým vyvážený. Samozřejmě netvrdím, že kombinace leblanc/talon/zed nemůže vyhrát solo que, to určitě ne, ale kombinaci ahri/malphite/zed nebo ahri/jarvan/zed je z hlediska vyváženosti teamu lepší a je pravděpodobné, že vám dá lepší šanci na vítězství. Při pickování buďte vždy ti, kteří jsou ochotní picknout champa, který se hodí do vašho teamu a ne ti, kteří budou hrát za každou cenu to a to, protože na to mají skin nebo si to prostě chcou zahrát.

Nejlepší pozice pro solo que

Jak už jsem řekl, dejme tomu, že je pět základních pozic v solo que - top, mid, jungle, ad carry, support. Protože League of Legends je teamová hra, vašim cílem v solo que by mělo být to, abyste byli "leaderem" teamu. Prostě ten, který bude dělat cally na lvl 1 invade, draka, push, barona, buff steal atd. atd. Takže jakou pozici ideálně hrát, abyste mohli být co největší tahoun teamu a nejvíc ovlivňovat hru? Když se podíváte na mapu, je zřejmé, že top linka je tak trochu osamělá, daleko od draka, daleko od většiny dění ve hře a zárověn je to linka, kde má jungler asi nějvětší vliv na linku. Neříkám, že nejde vyhrát solo que z topu, ale logicky tuto linku vyloučíme, protože má na hru skoro nejmenší vliv ( čekám flame, že kážu vodu a piju víno, když v ranked stats mám na předních pozicích top championy - je to tím, že jungle je dost často first-second pickovaná a já se cítím na topu komfortněji než na midu ). Pokud chcete hrát v solo que top, zvažte teleport ( tp gank na bot + vež + drak často rozhodne hru ) a zkuste nehrát snadno gankovatelné championy bez escapu. Bot linku vyloučíme z toho důvodu, že v solo que jste závislí na jiném člověku a na dobré komunikaci. Opět neříkám, že se nedá výhrát hra z botu, ale často vás budou čekat frustrující hry proti fat bruiserovi s teamem, kterému pojmy jako "peel" nic neříkají. Zbývají nám tedy dvě pozice, které mají největší vliv na hru - mid a jungle. Obě tyto pozice mají výhodu v tom, že můžou trestat overextend protihráče, zajistit kontrolu draka, pomoct lince, která prohrává, pokud se dostanou do výhody v goldech/expech, tuto výhodu narozdíl třeba od topu můžou přenést i na další linky a zároveň můžou ovlivňovat nepřátelského junglera - wardy na buffech, coutnerjungle etc.

Mid

- Preferujte championy s gankovacím potenciálem. Twisted Fate, Evelyn, Ahri etc. Určitě mi rozumíte. Ideální jsou takoví championi, kteří jsou schopni rychle pushnout linku a zárověn mají vysoký kill potenciál. Btw: Globální ultimátky jsou v solo que nuts - TF, Pantheon etc. Projděte si články o wardování midu a ujistěte se, že rozumíte tomu jak se tahle linka warduje - standartně jsou 3 ward spoty 1. enemy wraiths 2. vaši wraiths 3. bush u enemy blue, ale o tomhle se dočtete ve spoustě článků na to zaměřených.

Jungle

- Jungle je dle mého názoru nejdůležitější pozice v solo que. Vliv na všechny linky + enemy jungle je k nezaplacení. Jak funguje jungle a jak jí hrát tady popisovat nebudu, zmíním spíše takové jednotlivé tipy pro solo que - komunikujte se svým týmem. Jdete na gank? Zeptejte se kde jsou wardy ( ideálně sledujte průběžne itemy protihráčů ) a oznamte gank dopředu. "Coming for lane gank, please bait them". Udržujte si info o flash/ghost/barrier spellech. Pište timery k drakovi a baronovi a dělějte dobré cally pro draka, napište supportu ať koupí pink pro draka. Naučte se gankovat z linky přes bushe, tzn. odhadnout range, na kterou vás enemy neuvidí. Používejte pingy na upozornění svého teamu, když na mapě vidíte enemy junglera jak se blíží k lince, nebo když víte, že vás enemy counterjungluje atd. Prostě a jednoduše hrajte chytře, nespoléhejte na spoluhráče, ale delějte co nejvíc věcí sami za sebe. Taky bych zmínil, ať na nižším elu zkusíte vynechat cc machines bez mid-late game damage. Např. Maokai je bez pochyb jeden z top junglerů, ale na nižším elu se vám často stane, že díký špatnému pozicování ad carry nebo neschopnosti vašeho teamu focusovat správné cíle vaše snaha vyjde naprázdno. Shaco, Nocturne, Xin Zhao, Lee Sin, Amumu atd. nikdy nejsou špatná volba ( U Shaca si pohlídejte to, že opravdu rozumíte tomu, jak tento champion funguje, jak se za něj hraje v early ale i late game atd. Je to dost možná nejvíc skill dependant championu )

Top

- Top linka má v solo que spoustu nevýhod ( největší vliv junglera, nejmenší impact na hru atd. ), ale má také jednu obrovskou výhodu - je to linka s největším snowball potenciálem. Jedna chyba často rozhodne celou linku a často už se s tím bez výrazné pomoci jungle/midu nedá nic dělat. Opět je to příliš obšírné téma na to, abych psal všechno co mě napádá ohledně top linky, takže jen pár věcí - 1. zkuste trochu myslet jako enemy jungler a sledujte chování soupeře na topu, agrese od výrazně slabšího soupeře = 99% gank atd. 2. wardy :) pokud není enemy jungler vyloženě cant-do-shit-until-lvl-6 tak je warda povinost pokaždé když jdete na linku, raději odložte zkompletování itemu a kupte wardu + poty. V 9/10 her doporučuju začínat s wardou, tzn. flask - ward pot, 7xpot + 2x ward etc.

Chování a komunikace s teamem

Nepočítejte s tím, že dostanete team samých 2500 smurfů, kteří budou dělat samé logické kroky a žádné chyby. Většinu solo que her rozhodujou random throwy a prohrát za stavu 30-10 není výjimečné. Nikdy neflamujte. Nikdy nikdy. Nikdy nikdy nikdy. Když někdo jiný začíná rozjíždět kolotoč obviňování, flamu a dalších věcí, zastavte ho. Vy sami nikdy nikomu neříkejte, že hraje špatně, i když to bude ten největší noob na světe. Nikdy nikomu neříkejte, že ho reportnete, i když to máte v plánu. Nechal se někdo chytit jako kretén out of position? Slušně mu řekněte, ať se drží s týmem, nebo prohrajete. Atd atd atd, chování ve hře tu hru ovlivní víc než si dokážete představit. Každá hra se dá vyhrát díky dobrému chování a koordinaci, i když jste ve velké nevýhodě. Pokaždé se najde někdo kdo se nechá chytit oop, udělá špatný dive, špatný focus nebo jakoukoliv jinou chybu. Když budete hrát dobře a soustředit se na svojí hru místo na svoje špatně hrající spoluhráče, vašemu elu to jenom pomůže. Vždy buďte ten kdo team povzbudí, zastaví flame, zavelí k drakovi, nashorovi, místo "You fking retard dont go full ap amumu" poví "Hey mumy we need your tanky engage, can you go for sunfire cape and runic bulwark please? :)" atd. atd. atd. Přípravte se na to, že vás budou špatní hráči flamovat za svoje chyby, protože přiznat si vlastní chybu je těžší než to shodit na někoho jiného. Nebuďte jako oni a raději se ze svých chyb poučte. Zní to lehce, ale zachovat chladnou hlavu je těžší než se zdá.

Wardy

Milónkrát omílané téma, ale stejně ho zmíním. Wardy. Kupujte wardy. Nejste support? Kupujte wardy. Ale vždyť wardy má kupovat support nebo jungler!! No a co? Chcete vyhrát, nebo ne? Kupujte wardy. To platí pro lane phase stejně jako pro mid-late game. Rozdíl mezí mid-low elo a high elo hráči je ve wardách. Vision je jedna z nejdůležitějších věcí v LoL. Prostě kupujte wardy, ne jen pro svoji linku ale i pro ostatní. Hrajete mid? Kupte wardu navíc na enemy wraithy, pomůžete tak své bot lince a zárověn můžete vidět, kde se zrovna nachází enemy jungler. Jste v mid-late a váš support napíše "No room for wards, i dont want to sell my kages luckypick"? Místo flamu kupte ty wardy vy. Jste jungler a máte po navrátu do báze 100g navíc? Kupte wardu do enemy jungle, nebo jí dejte na top a upozorněte svůj top, když se blíží enemy jungler. Zní to jednoduše, ale vision vám vyhraje hrozně velké množství her.

Dominance na lince

Pokud jste dobří hráči a věříte, že máte na víc, než je vaše elo, nemělo by vám činit problém přehrát svého soupeře 1v1 a vyhrát linku. Dejme tomu, že máte 2-0 na topu, levely navíc, prostě soupeře dominujete. Co teď? Divnout soupeře a riskovat zisk pár goldů za to, že když příjde jungler, dost možná vrátí vašeho soupeře do hry a váš náskos bude fuč? Zbytečne. Přefarměte soupeře, pushujte k jeho věži tak, aby ztrácel lasthity. Pushněte věž a překvapte soupeře na botu a přečíslete soupeře u draka atd. atd. Prostě přeneste svou výhodu i na ostatní linky.

Vaše hra

Chcete-li vyhrávat maximum her, vyberte si jednu pozici a několi championů, o kterých se naučíte všechno a budete je hrát dokonale. Většina nejlepších hráčů na světe je známá pro svoji famózní hru s 2-3 championy. Koukejte na streamy a záznamy od proplayerů na vaší pozici a kopírujte jejich jungle paths, runy, masteries, item buildy, prostě všechno. Na youtube jsou kanály, kde se dají najít skoro všechny hry, který daný hráč streamoval ( nebo na twitchi ), pro jungle doporučuju kromě TheOddOne taky Crumbze a IWillDominate. Doporučuju si po každé prohrané hře místo "hmm zase mi to retardi prohráli" popřemýšlet, co jste mohli udělat jinak a líp, pořád je co zlepšovat a hlavně je důležíté si uvědomit že žádná hra není prohraná. Potrolil vás support a picknul support Akali? I taková linka může vyhrát 10-0. Měl váš top dc a připojil se po pár minutách? Místo flamu mů radějí párkrát dojděte na gank. Prohráváte o hodně killů, věží, draků a všeho? Oukej, pořád stačí jeden špatný nashor call od soupeřů a hra se může v okamžiku otočit - udržujte vision u nashor a upozorněte team ( slušně ), ať se neukazuje na bot lince a raději se drží s vámi u barona. Najdou se stovky věcí, které by stály za to vypíchnout a když bude zájem, můžu se rozepsat na nějaké téma trochu víc a nebo to demonstrovat na nějakém konkrétním komentovaném videu, každopádně nechci ať je tenhle článek přiliš dlouhý, takže už to ukončím a třeba někdy navážu. Good luck. A ješte poslední věc - naučte se prohrávat. Kdo neumí prohrávát, nemůže vyhrávat. Né každá hra se dá vyhrát, sad story but true. Můžete nad tím ragovat, můžete reportovat všechny příbuzné do sedmého kolena a nezměníte to. Prohrajete vyhranou hru na to, že se každé tři minuty někdo nechá chytit oop? Deal with it, nezměníte to :)

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama