Nový a modřejší Ezreal
i Zdroj: Tryhard.cz
Ostatní Článek Nový a modřejší Ezreal

Nový a modřejší Ezreal

Xykon

Xykon

20. 5. 2013 10:12

V posledních dvou měsících vyplul na povrch lolkařských vod nový alternativní build na Ezreala - tzv. modrý.

Reklama

Nazývá se tak podle předmětů, které používá. Spočívá v maximální redukci cooldownů, velkého mana poolu a kitování přes Iceborn Gauntlet.

Tento build samozřejmě není nic nového a už jsme ho mohli několikrát vidět i na vyšších příčkách kompetitivních her. V článku si proto probereme nejenom jednotlivé klady a zápory klasického a modrého Eze, ale přidáme k tomu i pár čísel!

Modrý Ez sestává z těchto itemů: Spirit of the Lizard Elder, Manamune (později Muramana), Iceborn Gauntlet, boty na CDR, Last Whisper a široce oblíbený Blade of the Ruined King. Z této sestavy dostanete 39% CDR (sečteno s masteries v ofenzivním stromu) a spoustu dalších efektů využitelných při poku.

Jako první věc si pojďme porovnat tento build s tím standardním. Ten může být samozřejmě diskutabilní, ale pro analýzu byl zvolen Doran, Bloodthirster, Infinity Edge, Berserker’s boots, Last Whisper a BOTRK. Proč máme v seznamu jeden Doran? Je to z toho důvodu, že tato sestava stojí stejně jako kompletní modrý build. Teď si představte dva Ezrealy, tradičního a modrého, na obou stranách, proti sobě. Porovnáme je z hlediska toho, jak si stojí v jednotlivých fázích hry.

V následující tabulce jsou ignorovány masteries, runy a základní staty, protože se jedná pouze o porovnání samotného buildu.

Na levelu 1 jsou oba Ezrealové prakticky totožní. Jejich sustain je stejný, jeden dává větší dmg, ten druhý má ale větší mana regen a nižší cooldowny.

První rozdíl nastává po jejich prvním větším nákupu. BF sword a Vampiric Scepter má o 10 více dmg a lifestealu, ale na druhou stranu Spirit of the Elder Lizard poskytuje větší mana regen a má navíc pasivku. Pokud se oba střetnou, klasický Ezreal se sice trochu vyléčí, ale modrák mu dá 6+2 true damage per level po 3 sekundy. Na 6. levelu by to znamenalo až 18 true dmg! Poškození, které udělí normální Ez bude navíc zredukováno armorem. Hypoteticky tedy, pokud by proti sobě stáli dva Ezrealové (což se může stát pouze v normálce) by z toho určitě lépe vyšel modrý Ez, s tím, že by se tato výhoda pouze stupňovala z důvodu většího mana regenu.

Vstříc mid-game by měl po koupi Bloodthirsteru větší dmg klasický ezreal, jelikož Manamune na modrém ezovi, by ještě nebyla nastackovaná. Tradicionalista by zvládl své cíle zabít mnohem snáze, ale pouze dokud by měl manu. Zatímco modrákova výhoda by zatím spočívala pouze v tom, že by mohl častěji používat Mystic Shot.

Na začátku late-game, kdy nakoupí Iceborn Gauntlet a dostackuje Manamune, se dostane Modrý Ez citelně do vedení. Díky redukci bude schopen spamovat svůj Mystic shot a Arcane shift stále častěji a bude tak schopen diktovat tempo celého fightu.

V tomto bodě si oba koupí Last Whisper a BOTRK.

Abychom si shrnuli všechny rozdíly, tak jeden bude mít větší lifesteal, dmg z auto attacků a větší crit. Ten druhý dostane 70 armoru, passivku z Elder Lizard, 666 tisíc many, procující passivku z Icebornu a aktivní schopnost z Muramuny. Normální Ezreal bude schopný vyburstit nepřítele tváří v tvář a poslouží svému účelu, ale modrý tohle zvládne mnohem lépe, může lépe kitovat přes AoE slow z Iceborn Gauntlet. A díky zásobě many tenhle teror nemusí nikdy zastavovat a co víc, na svých spellech bude mít úplně zanedbatelný cooldown.

Je tu ovšem i jedna nevýhoda. Modrý build stojí o pár tisíc více než pět itemů + doran na standardním Ezovi a váš účet se vyšplhá až na 15 tisíc goldů.

Otázkou zůstává, jestli se vždycky vyplatí riskovat slabší mid-game, když můžete vyhrát i se standardním Ezem?

Na závěr, si proto ještě dáme pár pozitiv a negativ modrého buildu.

Pozitiva:

- levné součástky do předmětů

- dobrý sustatin na lajně

- jednodušší peelování

- efektivnější kitování

- větší mana regen, spamovatelné spelly

- zónovací potenciál

- snadnějši stackování passivky

Negativa:

- menší single target dmg (menší crit a AA dmg)

- slabší early a mid game v team fightech

- o dost slabší dokud nedokončíte aspoň tři základní itemy

- manamune chvíli trvá než se nastackuje

- pomalejší pushování

- dražší build

Zeptali jsme se Freeze na jeho osobní názor ohledně Modrého Eze:

Ezreal dostal nespočetně nerfů. I přesto je pořád oblíbené AD carry, ale doposud byl prostě slabý, než Asiati přišli s blue buildem, který ho opět dosazuje do pozice "dobrého" ad carry. Blue build má jedno využití, obléhání turret a poke. Pokud nehrajete stylem, co nejdelší team fighty a poke, tak je Ezreal pořád slabej. Pokud ale váš team hraje na dlouhé fighty, popř. poke nebo clean up. Pak je Ezreal tím nejlepším. Bohužel blue build mu nedává takovou dmg, jako by se u AD carries slušelo. Poke a kite je na 200% ale dmg na 50%. Proto, dle mého, by se Ezreal měl hrát pouze, pokud máte dostatek dmg v teamu.

Zdroj: reignofgaming.net
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama