Možná změna ve Fnatic a mládí v eSports
i Zdroj: Tryhard.cz
Novinky League of Legends Článek Možná změna ve Fnatic a mládí v eSports

Možná změna ve Fnatic a mládí v eSports

derk

derk

30. 9. 2013 12:36

Na internetu se objevil článek, ve kterém Chief Gaming Officer Fnaticu hovoří o progamingu a také trendu eSports volit mladší hráče na úkor zkušeností.

Reklama
Možná změna ve Fnatic a mládí v eSports
(sestava Fnaticu z minulého roku - zleva: Cyanide, xPeke, nRated, sOAZ a horizonální Rekkles)
Patrik Sättermon

(CGO Fnaticu) se v článku a rozhovoru pro

The Wall Street Journal

rozhovořil o tom, jakým způsobem Fnatic vybírá mladé perspektivní hráče a bere si je pod svá křídla. V Londýně se stará o Fnatic Academy, kam každý rok nabírá několik málo nadaných jedinců mezi 13-16 lety a spolu s dalšími lidmi na ně působí, snaží se je vzdělávat, dohlíží na jejich stravu i trénink - zkrázka se z nich snaží udělat hvězdy, které jednou postoupí do "Áčka" Fnaticu. A právě jednou takovou hvězdou je bez pochyby Rekkles - dnes již 17 letý hráč, který se do Fnaticu dostal minulý rok a podle slov Sättermona již dnes sobě i celé organizaci vydělává mnoho peněz (doslova "tons of money"). 

Sättermon hovoří o tom, že na vrchol herní kariéry se hráč dostane mezi 18-19 lety, právě v tomto věku má člověk v naprosté rovnováze a na vysoké úrovni nejdůležitější schopnosti a charakteristické rysy - jsou to reflexy, schopnost porozumět hře a také jakási dospělost jedince, která se může v dobrém světle odrazit na komunikaci se spoluhráči anebo při přijímání konstruktivní kritiky. Je všeobecně známo, že člověku po dvacítce se začínají zpomalovat reflexy a již nikdy nedosáhne na takovou úroveň, na které byl dříve. A právě v tomto vidí Patik Sättermon budoucnost celého eSports. Herní "životnost" a kariéra hráčů jednotlivých her se bude stávat čím dal tím kratší, díky velmi široké konkurenci a adaptování jednotlivých hráčů i regionů na různé změny. 

Koneckonců to můžeme vidět i dnes v League of Legends. Ve finále S3WC - nejprestižnějšího turnaje v historii LoL - si proti sobě zahrají dva nesmírně nadaní mladí hráči. Na postu marksmana za tým Royal Club HZ se objeví

 Uzi

, teprve šestnáctiletý hráč, který si získal tisíce fanoušků díky svým výkonům, na druhé straně to je potom sedmnáctiletý midař týmu SK Telecom T1 -

 Faker

, kterého řada lidí (i profesionálních hráčů z Evropy a Ameriky) označuje za nejlepšího hráče v dané roli na světě (a někdy nejen v dané roli). Oba finalisté mají taky velmi podobné celkové věkové rozložení v týmu. Naprosté většině hráčů je 18-20 let a v každém týmu je pouze jeden starší hráč - v obou případech je to support, kterému je 22 let ("Dědo, kde sou wardky?"). 

(současná sestava týmu, která se možná brzy změni: YellOwStaR, xPeke, Cyanide, sOAZ, puszu)

Ale pojďme se opět vrátit k možným změnám ve Fnatic. Protože toto žhavé téma jistě v dnešních dnech řeší vedení i tým Fnaticu a tisíce hráčů na sociálních sítích spekuluje o tom, jak to nakonec dopadne. Na jedné straně tu máme mladého, nadaného a herně velmi schopného hráče

 Rekklese

, kterého si celá organizace víceméně "vypěstovala" a jistě bude mít zájem na tom, aby nyní navrátil a rozmnožil plody jejich ročního snažení. Na straně druhé tu máme

 puszuho

, hráče který jel na S3WC místo Rekklese (který se kvůli svému věku nemohl akce účastnit), hráče který se objevil ve Fnaticu teprve před několika měsíci a během této doby byl schopen nabrat formu a pomoci svému týmu ke krásnému 3.-4. místu na nejprestižnějším turnaji tohoto roku a k první příčce v LCS - nejvyšší evropské ligy. Od začátku se o něm mluvilo jako o dočasném náhradníkovi za Rekklese, který teprve nedávno dosáhl sedmnácti let věku a může se tak ucházet o místo v základní sestavě týmu.

Sättermon v rozhovoru několikrát upozornil na talent Rekklese a hovořil prakticky pouze o něm, takže se dá očekávat, že Rekkles se na své místo ve Fnaticu skutečně vrátí a pokud se tým sehraje, mohl by být silnější než kdykoliv předtím (vzpomeňte na minulý rok, když se jim s Rekklesem a nRatedem na bot lajně povedlo uhrát druhé místo na IPL 5 a porazit tehdejší světové šampiony TPA 2-0).  

Celý rozhovor s Patrikem Sättermonem najdete zde .

Co si o tom myslíte vy? Vrátí se Rekkles zpět do základní sestavy?
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama