Laure a Sjokz bojují proti falešným nahým fotkám
i Zdroj: Michal Konkol/Riot Games
Extra Článek Laure a Sjokz bojují proti falešným nahým fotkám

Laure a Sjokz bojují proti falešným nahým fotkám

Giry

Giry

6. 2. 2024 17:02

Francouzská esportová uvaděčka se na Twitteru zeptala, jak má bojovat proti deepfake fotkám na sociální síti Telegram. Sjokz v odpovědi prozradila detaily o svém boji proti tomuto fenoménu.

Reklama

Nevhodné vyobrazování internetových osobností pomocí umělé inteligence zůstává i nadále nevyřešeným problémem současného internetu. Falešným pornografickým obrázkům se nevyhnula ani Laure Valée, uvaděčka nejvyšší evropské League of Legends ligy LEC.

Ta na svém Twitteru žádala své sledující o radu, jak donutit sociální síť Telegram ke smazání nahých fotek vytvořených pomocí umělé inteligence a zabanovat uživatele, kteří je šíří. Zdá se však, že obrana proti těmto fotkám neexistuje.

Na Tweet odpověděla také Sjokz, která se podělila o zkušenosti se svými deepfake fotkami. V minulosti prý nahlásila podobné případy na mnoha sociálních sítích, jenže provozovatelé odpovídali ve stylu “Tento obsah nemažeme.” nebo “Za tento obsah uživatele neblokujeme.”

Sociální síť Telegram patří v zabezpečení identity uživatele k těm nejlepším, a proto se jen těžko zjišťuje, kdo za fotkami stojí. To ovšem znamená, že tuto síť často využívají podvodníci nebo třeba i teroristické organizace. Provozovatelé navíc často odmítají spolupráci.

“Podle české legislativy se může poškozená osoba bránit proti autorům smyšlených fotografií či jejich šiřitelům civilní žalobou na ochranu osobnosti a domáhat se toho, aby od takovéhoto zásahu do jejích osobnostních práv bylo upuštěno, aby byl odstraněn jeho následek a také může žádat přiměřené zadostiučinění." tvrdí Mgr. Šimon Hájek z advokátní kanceláře Faměra a spol. a dodává: "Pokud by se fotografie rozšířily a značnou měrou ohrozily vážnost poškozeného, mohlo by takové jednání naplnit i skutkovou podstatu trestného činu pomluvy dle § 184 trestního zákoníku.”

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama