Která soutěž má nejlepší bodovací systém?
i Zdroj: Tryhard.cz
eSport League of Legends Článek Která soutěž má nejlepší bodovací systém?

Která soutěž má nejlepší bodovací systém?

Giry

Giry

19. 3. 2017 17:05 3

Každá ze soutěží různých regionů má trochu jiná pravidla.

Reklama

Už dlouho tomu není tak, že by se nejvyšší ligy ve všech regionech hrály systémem bo1, kde hraje každý s každým, a na konci do play-off postupují ti, kteří dosáhli na nejvíce vítězství. Během posledních dvou let se experimentovalo s formátem a systémem nejvyšších lig a nakonec najdeme téměř v každém regionu jiný formát.

Korea a NA LCS

Kolem Tichého oceánu na severní polokouli mají velmi jednoduchý systém. Každý s každým hraje dvakrát. Kdo jako první v zápase dosáhne dvou vítězství, připíše si bod. Šest nejlepších týmů pak postupuje do play-offs.

Systém těchto dvou lig se od sebe liší pouze vysílacím časem. Severoamerická soutěž probíhá přes víkend a aby se zápasy stihly, musí se hrát v sobotu a v neděli vždy dva najednou. Korejská LCK se oproti tomu hraje celý týden s výjimkou pondělí a pátku, a tak je na všechny zápasy dostatek vysílacího času.

V Americe se tento systém drží bez změny už druhý rok, Korea s ním začala ještě dříve.

Čína a EU LCS

Systém, který používají tyto dva regiony, je novinkou této sezóny. Týmy jsou rozdělené do dvou skupin po pěti (EU LCS) nebo po šesti (LPL) týmech. Před začátkem soutěže vybere každý tým jednoho protivníka a zařadí ho do opačné tabulky.

Týmy se pak utkají dvakrát s ostatními týmy ve vlastní tabulce a jednou s týmy z opačné tabulky. Podobně jako v Korei a v Americe se hraje systémem bo3 a z obou tabulek postupují tři nejlepší so play-offs.

Ruská LCL a další soutěže

Ruská liga, která v poslední době zažívá obrovský vzestup a ve které také najdeme i české hráče, používá starý dobrý bo1 systém v osmičlenné tabulce. Každý s každým odehraje dva zápasy a tým s největším počtem nasbíraných vítězství se utká o místo na následujícím mezinárodním turnaji (MSI nebo Worlds).

Oceánská liga OPL

V Oceánii přišli letos se zajímavou novinkou. I zde se hrají zápasy bo3, ale záleží na výsledku, podle kterého získáváte body do tabulky. Za vítězství 2:0 dostanete tři body a váš protivník odchází z prázdnou, za vítězství 2:1 dostanete dva body a váši prothráči jeden bod. Umístění v tabulce se tak nepočítá podle počtu vítězství, ale podle nasbíraných bodů.

Který systém je tedy nejlepší?

Lze na toto vůbec odpovědět? Podle výsledků, které předvádí jednotlivé regiony na mezinárodních turnajích, se může zdát, že formát domácí soutěže nemá vliv na to, jak si týmy na těchto kláních vedou. Korea je stále v nedohlednu daleko před ostatními a za ní se drží známá čtveřice Evropa, Amerika, Čína a Taiwan.

Uvidíme, zda se letos tato dlouholetá tradice změní, jelikož Riot představil nová pravidla mezinárodních turnajů, ve kterém se může pořadí nejlepších regionů pořádně zamíchat.

Jaký systém se zdá nejlepší vám? V čem jsou jeho výhody před ostatními? Dejte nám vědět do komentářů.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama