Komentování a diváci?
i Zdroj: Tryhard.cz
Ostatní Článek Komentování a diváci?

Komentování a diváci?

Apy

Apy

29. 10. 2012 20:59

Co obnáší takové komentování? Asi každému dojde, že se nejedná jen o stránku, kterou komentátor prezentuje posluchačům, ale že je za tím spousta práce, občas intuice a hlavně spolupráce (v případě komentování ve dvou).

Reklama

Na začátek by se hodilo říct, co by vlastně takový komentátor měl umět, a měl vědět. Zavedu dvě hlavní kritéria, na která se budu obracet. První je komentátorský skill = v podstatě se jedná o to jak dobře ukecaní jste, nejen, že umíte mluvit pořád dokola, ale umíte tím i zaujmout lidi a udržet jejich pozornost. Druhá složka je znalost hry / znalost tématu = samozřejmě, když máte velký komentátorský skill a do toho znáte hru, jste dobře za vodou, ale vždycky něco postrádáme. Nicméně komentátorský skill převyšuje znalost hry, protože když znáte hru sebelíp a neumíte to podat, tak to nikoho nebaví a nikoho nezajímá. Na druhou stranu pokud hru vůbec neznáte, tak jste aspoň zčásti schopní udržet diváky svým umem.

Když už máme představu o tom, co je přibližně potřeba na komentování můžeme se pustit do následujících bodů

  • Komentování solo
  • Komentování ve dvou
Komentování solo
Komentování solo

je v současné době hodně tradiční, protože do toho spadají i Solo streameři, kteří chtě nechtě komentují , to co dělají. Jedná se o komentář, kde jste sami tvůrcem obsahu, zábavy a musíte se starat o chod streamu jak po technické stránce, tak i po popularizační aka aby to nebylo nudný jako holá větev. Když streamujete sami, tak vedete veškeré dění, závisí na Vás jakou atmosféru bude mít stream. Všechno si musíte hlídat, v podstatě musíte přemýšlet třikrát víc o tom, co vlastně řeknete, protože tu nemáte nikoho kdo Vás opraví. Je to jak psychicky tak fyzicky náročnější. Odkomentovat celodenní turnaj sám dá šíleně zabrat a člověk potřebuje velkou odolnost a vytrvalost.

Výhody - vše je na vás, máte volnou ruku, s nikým se nerušíte,

Nevýhody - když uděláte chybu a nevšimnete si, tak máte postaráno o zábavu na chatu, nestíháte vše sledovat pořádně, únavný

Komentování ve dvou

Budeme brát v potaz, že Váš spolukomentátor není Jonáš z Hunětína, který si neumí zapnout mikrofón, jinak jste v loji. Tento druh komentování sám preferuji nejvíce, protože vím, že člověk chybuje a ztrácí šťávu tím, že komentuje sám. Když něco zkazíte, druhý Vás pohlídá a opraví, když ujíždíte, tak vás nasměruje. Jste ve dvou na kontrolu chatu, hry a názorů. Navíc jste schopní tvořit duo komentovací skill + znalost hry. Například když mám komentátorský skill ve škále do desíti 8, znalost hry 4 = 8/4 a můj parťák má 3/7 tak jsme vlastně na 8/7, protože já se postarám o to, co se vlastně bude říkat a na oplátku si parťák vezme na starost dění kolem hry. Nevedete monotóní projev, který brzo unudí, můžete interaktovat s druhým, házet vtípky, kterým se nebudete jak mentál smát jenom vy.

Výhody

- nestojí řeč, lepší poutavost, všímavost, celkový přehled

Nevýhody

- nesynchronizace se spolukomentátorem, skákání si do řečí, "spoléhání na druhého"

Pohled komentátora

Co se vlastně děje, když se zapne stream a už se jede na plné obrátky. První věc, kterou vždycky řeším je technická stránka. Hodně často se mi stane, že streamuju pokaždý v jiném prostředí (z herny, z domova, od kámoše, z lanky). Vždycky si musím pohlídat, jestli se k Vám dostává obraz, který Vám chci posílat. Po všemožném nastavení a sladění přichází druhá stránka - co se vlastně bude dít - jak jsem se na to připravil. Leckdy se tohle odbude protože mi vlastně stačí, když budu říkat, co se děje ve hře. Nicméně, správný komentátor musí být vždycky připravený, aby se vyhnul hluchým místům a dopřál divákům přídavné informace. Následně řeším aktuálné dění -> co se děje ve hře, jak se mám zachovat ohledně spolukomentátora (například hodně rád křičí a piští při akcích, stejně jako já, takže se rozhodnu, že budu víc mlčet a nechám to na něm - podpořím spolupráci a podvědomě doufám, že mu dojde, že by mi měl nechat tu pasivní část - pokud tohle zafunguje, máte dobrýho parťáka) když jsme sladění, přichází nebo respektive MĚL BY PŘIJÍT moment, kdy interaktujete s posluchači, diváky. Plníte různá přání z chatu (sleduj třeba tohle tamto máme o to zájem, řekni nám něco o tomhle a tamtom, jak bude tohle a tamto). No a v podstatě po tom už přichází myšlení na vtipnou část, alias jak se pobavit a zároveň pobavit Vás.

Výhody

- když se podaří všechno udělat a je dobré publikum, tak zadostiučinění, výborný pocit z odvedené práce, zábavy

Nevýhody

- selhání v jednom z bodů, ale hlavně masivní selhání publika = sledování výlevů orangutaních mozků na chatu, objevení toho, že mezi diváky je 10% lepších streamerů, 40% má elo větší než 2200 a neudělal by tu chybu, co daný hráč, 60% zná všechny detaily ohledně týmů, nálady a formy aktuální a má všechno přečtený a v podstatě všechno věděli. 90% ví, že SK je asi zkratka pro Slovensko, asi jste pochopili, že narážím na to, že chování určitých jedinců , občas "většinců" je k pláči. Dokud nebudou zavedené cyber tresty, tak bohužel české publikum bude jedno z nejnevděčnějších v Evropě.

Teď zastavím myšlenky některých - Jak si tohle můžeš dovolit jako komentátor říct?! Tak řikám rovnou, že nejlepší pocit mám, když se vypíná stream a lidi píší: dík za stream bylo to super; Will you marry me ; těším se na další stream atp. Ale zase já jsem jaký jsem, a budu bručet, co se mi nelíbí. Neutrální můžu být když prosazuju nějaký názor nebo dělám něco pro někoho, ale tohle je můj vlastní pohled, hráče, komentátora.... Děkuju za přečtení =) a nebuďte tak zahořklý, nepřející a protivný a nejchytřejší.... troška lidskosti s.r.o.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama