Jak si ochránit svuj účet - návod
i Zdroj: Tryhard.cz
Ostatní Článek Jak si ochránit svuj účet - návod

Jak si ochránit svuj účet - návod

derk

derk

3. 3. 2013 10:44

Jistě se jedná o velice závažné téma a často diskutované téma jak pro začátečníky, tak i pro ty zkušenější.

Reklama

Zdravím všechny summonery, mé jméno je Drabby7, nejsem příliš známý hráč, ale po domluvě jsem dostal zelenou k napsání článku, který zde podle mě už delší dobu chyběl, a to sice "Zabezpečení účtů".

Jak si ochránit svuj účet - návod

Chtěl bych Vás tedy všechny obeznámit se součástmi vašeho účtu, jeho zabezpečení a získání zpět. Ovšem předtím bychom si mohli trochu takový klasický účet rozebrat podle nejcitlivějších informací, seřazených od nejméně citlivých po nejvíce citlivé. Tyto informace budu pracovně nazývat "

tři klíče ke třem dveřím

".

1) Vaše login jméno

Hodně lidí tuto věc podceňuje a dají si stejný login name jako jejich summoner name, což je ovšem veliká chyba, protože tímto ulehčujete zlodějům přístup na váš účet. Pokud se vás někdo zeptá na vaše login jméno ať už z jakéhokoli důvodu, ignorujte jej, nikdo nemá právo jej znát (kromě vás)!

2) Vaše heslo

Klíč k druhým dveřím od vašeho účtu. Tento údaj střežte jako oko v hlavě a nikomu jej neposkytujte, platí stejné pravidlo jako u login jména, nikdo nemá právo jej znát (kromě vás)! Pokud se ovšem rozhodnete účet prodat, tak kupující by měl už z hlediska morální dohody heslo vědět (pokud vám poskytl finanční náhradu).

3) Váš registrační email

Jakmile se někdo dostal do vašeho registračního mailu, tak je to podobné jako kdyby se vám dostal do vaší virtuální peněženky. Email je pro vás nejdůležitějším prvkem na celém internetu, vždy se jej pokuste co nejvíce zabezpečit, ideálně přes mobilní telefon, kontrolní otázky či další maily. Způsobů ale existuje mnohem více, vše je jen na vás a poskytovateli emailu.

Tak jsme si dostatečně rozebrali vaše tzv. "

tři klíče

" k vašemu účtu. Pokud jste si plně jisti, že tyto tři klíče máte v bezpečí, nemusíte tento článek dále číst, ovšem pokud cítíte, že je váš účet nedostatečně zabezpečený, nebo se snažíte získat zpátky přístup ke svému účtu, rozhodně pokračujte ve čtení! Nedostatečně zabezpečený účet Jako první věc si určitě nechejte ověřit počítač přes nějaký

kvalitní antivir

, jestli je čistý od veškerých nežádaných programů! Již při registraci a následném prvním loginu je dobré dbát na to, aby se

lišilo vaše login a summoner jméno

, tímto už je o dost těžší se na váš účet dostat. Pokud tohle nesplňujete, nikomu o tom rozhodně neříkejte! Při volbě hesla dbejte na to, že je to volba hesla, nikoli soutěž o vymyšlení co nejzapamatovatelnějšího slova.

Kombinujte čísla, písmena

jak jen chcete, ideálně si k tomu vždy něco přimyslete, třeba říkanku či nápovědy, které si budete pamatovat. Není na škodu si tam dát například data narození svých blízkých (např. rodičů), jméno/slovo někoho/něčeho oblíbeného. Takové kvalitní heslo by mohlo vypadat nějak takhle "61B0b1K67", pamatovalo by se následovně: čísla 61 a 67 jsou podle roků narození mých rodičů a jméno Bobík je podle nějakého mazlíčka (samozřejmě tohle heslo jsem si vymyslel, neberte jej doslovně :P), všimněte si nadále střídání velikostí písmen a zakomponování číslic místo některých písmen (o=0, i=1), tohle vašemu heslu rozhodně pomůže a stane se tímto těžko zjistitelné i přes různé keyloggery a podobné programy. Dalším nápadem na heslo je třeba podle nějakého známého rčení, jako třeba "Jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá", kde by výsledné heslo mohlo vypadat nějak takhle j5DlvTsZL0 (jak 5e Do lesa volá,Tak se Z Lesa 0zývá), kde jsem opět zakomponoval čísla namísto některých znaků, u tohoto druhu hesla je také možné si normálně napsat jen jsdlvtszlo a k tomu přidat několik dat narození apod. Cesty k získání účtu zpátky Získat účet zpátky není jednoduché, ale také to není nemožné. Připravte se tedy na mnoho otázek od Riotu. Záleží také hodně na tom, jak jste vlastně účet ztratili, jestli jste jen zapomněli heslo či vám byl účet ukraden. V obou případech je jedinou možností kontaktovat support a vybrat téma

Recovering Your Account

(v případě ztráty registračního mailu, hesla) nebo

Recovering Your Password

(v případě ztraty hesla). Při snaze dostat zpátky svůj účet přes Recovering Your Account je nutné být opravdovým majitelem účtu a být schopen odpovědět na otázky typu Kdy byl účet registrován, Vaše IP adresa atd., ovšem pokud byl na váš účet přístup z jiné IP adresy více než 10x v období 14ti dnů (ZE STEJNÉ ZEMĚ), snižuje se zde šance na opětovné získání účtu (podezření z prodeje/nákupu účtů), a proto je ideální se ozvat na support maximálně do 3 dnů od vniknutí cizí IP adresy, nebo si vymyslet opravdu dobrý příběh, v těchto případech totiž po vás Riot bude chtít informace typu, jestli jste účet prodávali/kupovali, nebo jestli nemáte tušení, kdo mohl účet ukradnout atd. Na druhou stranu při Recovering Your Password vám je nové heslo/reset hesla zaslán na váš registrační email (popř. nově zadaný a ověřený v Account Managment).

Dávejte si hlavně pozor při prodávání účtu, i když jde o akci Riotem zakázanou, s účty se kšeftuje jako na běžícím páse. Díky ohromnému množství kupujících a prodávajících se cena accountu většinou pohybuje kolem 100-1000 kč (4-40 euro), pokud se vám tedy ozve někdo, kdo má zájem koupit zrovna váš účet za tisíc euro, je velká pravděpodobnost, že to nebude tak úplně košér. Klasicky se stane to, že vám tento člověk nabídne následující obchod: 1) vy mu dáte údaje ke svému účtu, 2) on si účet vyzkouší (šampioni, runy, skiny, ...) a pokud se mu bude zamlouvat, pošle vám peníze, 3) vy mu potom dáte svůj registrační e-mail. Zní to docela férově, že? Bohužel to ve většině případů zůstane právě o toho krásného "zvučení".

Na druhou stranu, pokud se vám něco podobného stane a stále máte registrační e-mail, za pár hodin/dní se dostanete na account zpátky. Stačí požádat o změnu hesla. Tipy 1) Nikdy nikomu neposkytujte své citlivé údaje typu datum narození, vaše bydliště nebo vaše jméno, pokud tu osobu důkladně neznáte!

2) Nikdy nikomu neposkytujte svůj registrační email (založte si nový a domluvte se s danou osobou přes něj)!

3) Nikdy nikomu neposkytujte svůj odkaz na sociální sítě, dokud nemáte dostatečné zabezpečení soukromí!

Jedná se o můj první článek, takže budu vděčný za jakoukoli kritiku. Kdybyste potřebovali nějakou pomoc, nebojte se a napište mi do komentářů! Pokud to nechcete řešit veřejně, napište mi na můj mail

drabekj97@gmail.com!
 
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama