Jak se stát lepším hráčem 3/3
i Zdroj: Tryhard.cz
Ostatní Článek Jak se stát lepším hráčem 3/3

Jak se stát lepším hráčem 3/3

derk

derk

23. 3. 2012 12:13

Tento článek je poslední částí trojdílného seriálu, předchozí článek najdete zde.

Reklama

Praktická část a komunikace

Teoretická část je za námi a teď se pustíme do hry samotné. V této části si řekneme již konkrétnější věci, na které je třeba se zaměřit ve hře, abyste se posunuli a neustále posunovali v elo systému co možná nejvýše.

1v1 (aneb jak na linku)

Důležitou součástí praxe je to, jak se budete chovat na lince. Od toho se odvíjí valná část hry a dá se velice jednoduše natrénovat. Existuje řada 1v1 turnajů, kde máte možnost hrát s těmi nejlepšími hráči. Ve hře je řada championů, každý preferuje jiný typ a každý také jinak hraje. Čím více budete hrát her, turnajů, tím více poznáte nových možností, zkušeností a tím více se naučíte. Ideálním a asi nejlepším tréninkem této části je bezesporu solo queue. 1v1 turnaje mají také něco do sebe, nicméně je to spíše o counterpicku než čemkoli jiném. Solo queue poskytuje možnost hrát různé setupy s různými lidmi, kde každý preferuje něco jiného. Navíc máte v daleko větší možnost ovlivnit hru než v premadech, protože lidé spolu nejsou na komunikačních kanálech a komunikují pouze pomocí pingů a zkratek. Nejlepší je skloubit hraní rankedů a sledování streamů, tak jak to vyhovuje vám.

Veď hru

Pokud se chcete dostat výš v elo systému a myslíte si, že nepatříte tam, kde teď jste, měli byste se snažit v každé hře působit jako jakýsi „vůdce". Tím nemám na mysli Adolfa, ale spíše osvícenského, moudrého panovníka. Mám ozkoušeno, že na naprostou většinu lidí funguje asertivní přístup, většina lidí vás poslechne. Je třeba si uvědomit, že solo queue zdaleka není o výhře linky. Každá hra je o tom, že musíte zničit nepřátelský nexus. K tomu se dostanete několika způsoby. Výhra na lince vám k tomu pouze pomůže, ale není to alfou omegou každé hry. Někdy stačí farmit a začít dělat objektivy a tím pádem donutit soupeře reagovat. Je také důležité si uvědomit, že každý hráč má úplně jiný obraz o hře. Jeden je velmi agresivní, druhý je velmi pasivní. Ale každý se přidá, pokud uvidí, že se někde něco stalo. Pokud proti sobě stojí dva týmy v solo queue, schyluje se fightu, tak z 90% vyhraje ten, který jako první udělá engage. Pokud hře rozumíte a víte, kdy si můžete engage dovolit, posunete se v ratingu o pár set bodů nahoru poměrně rychle. Kitování, delší teamfighty a vyměňování cooldownů je v solo queue až tak od 2000 elo. Do té doby je to jakýsi chuchvalec deseti do sebe mlátících lidí.

Jednoduše řečeno, říkejte svému týmu úplně všechno, co má dělat. Pište si timery na buffy, draka, barona, říkejte jim, kdy bude nějaký fight. Řekněte jim, že jdete na gank. Řekněte jim, ať jdou zpátky, protože si musíte nakoupit. Řekněte jim, do koho mají útočit. Řekněte jim prostě úplně všechno. Snažte se vždycky být ten, kdo dělá něco jako první. Tým, který musí reagovat na vzniklou situaci, je na tom vždycky hůře, než ten tým, který ji vytváří. Krásný příklad je třeba Moscow 5, jejich celá strategie spočívá v tom, že vyhrají early game díky velmi silnému counterjunglingu a nějaké úchylné taktice (nechají dole 1v2 s blue buffem, jejich jungler ukradne cizí blue a jde na tom, kde má automaticky výhodu, ...). Většina týmů s nimi prohrála právě proto, že nebyly připraveny reagovat na tuto vzniklou situaci, případně jim to trvalo moc dlouho a potom už se nedokázaly dostat zpátky do hry. Vždycky se snažte být ten, kdo řídí hru. V solo queue to platí dvojnásob.

Vždycky jednej asertivně. Nikdy nikoho neurážej a nenadávej, protože právě hádky v chatu jsou to, co prohrává největší procento všech her. Člověk se potom nesoustředí a zbytečně řeší něco, co se ani vyřešit nedá. Klasickým příkladem je first blood. Někdo ji prostě dá. Pokud v tuto chvíli začnete nadávat hráčovi, který jako první zemřel, že je idiot a simpleton, on se začne bránit a to je přesně ten moment, který vám prohrál hru. Sebevětší výhoda či nevýhoda se dá dohnat. Viděl jsem hry „prohrané" od prvních pěti minut, jak se otočily a skončily poměrně velkým stompem týmu, který na začátku vedl. I ve slově beznaděj je naděje. Něco na tom bude, nemyslíte?

Psychické rozpoložení

Poslední důležitou věcí je stav, v jakém se nacházíte, když jdete hrát. V následujících bodech najdete tipy, které vám pomohou zvednout vaše elo a stát se lepším hráčem po té psychické stránce. Je to podobně jako v reálném životě, když chcete něčeho dosáhnout. Když chcete udělat zkoušky ve škole, když chcete vyhrát sportovní turnaj, když chcete napsat dobrou povídku. Všechno v našem životě souvisí se stavem mysli, počítačové hry nejsou vyjímkou.

  1. Představujte si, že všechny ranked hry jsou na úrovni turnajových zápasů. Když k nim budete přistupovat s respektem, budete se automaticky snažit na 120%.
  2. Berte vážně každou hru, od začátku do konce. Bavte se s lidmi z vašeho týmu, vymýšlejte taktiky, veďte hru a jednejte pozitivně.
  3. Nikdy nehrajte, pokud se na to necítíte. Nemá cenu se do toho nutit a hrát „za trest". K dobrému pocitu prospívá pravidelný spánek a strava.
  4. Snažte se hrát pokud možno alespoň každý druhý den, ale zase to nepřehánějte. Pokud budete s rankedy v neustálém kontaktu (ideálně každý den), tak si to zažijete a podvědomě k tomu budete mít zase trochu lepší přístup.
  5. Přestaňte hrát, když vám to vyloženě nejde. Tyhle dny všichni známe, najedeme na losing streak a po každé hře si říkáme: „teď už to musím vyhrát". Většinou to končí s úbytkem v rámci desítek až stovek ela a nervy na dranc.

Můžete být (a možná i jste) skvělým hráčem a máte zvládnutou svou roli, dokážete vyhrávat lajnu a občasně dávat carry. Nicméně solo queue je kapitola sama o sobě. Nehrajete sami, hrajete s dalšími lidmi. Naučit se s nimi komunikovat, jednat pozitivně, motivačně a hledat kompromisy je to co vám v LoL i v reálném životě hodně pomůže. Takže směle do toho, přeju všem hodně štěstí a úspěchů.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama