Jak se stát lepším hráčem 2/3
i Zdroj: Tryhard.cz
Ostatní Článek Jak se stát lepším hráčem 2/3

Jak se stát lepším hráčem 2/3

derk

derk

20. 3. 2012 08:41

Tento článek je druhým v pořadí ze seriálu "Jak se stát lepším hráčem". Podívejte se na první část zde.

Reklama

Theorycrafting

Ještě předtím než by se měl člověk vůbec pustit do hraní ranked her, je třeba naučit se základní prvky hry, naučit se alespoň zběžně pár hrdinů a pochopit co mu v solo queue pomůže nejvíce. Jde podle mě o nejdůležitější věc do začátku. Praxe se nedá získat jinak než hraním a vaše schopnost komunikace s lidmi se dá postupně měnit k ideálu, nejde to však hned. Theorycrafting je proto jediná věc, kterou můžete udělat předem.

1. Výběr postavy

Úplně všem doporučuji přečíst do začátku nějaký článek o pickování a counterpickování. Existují postavy, které mají na lajně proti určité postavě obrovskou výhodu a zaručí vám snadnou farmu a deny soupeře i bez pomoci vašeho junglera. Je to jedna z věcí, kterou je třeba brát v potaz. Samozřejmě se může stát, že to dopadne jinak, ale proč nemít výhodu, když to jde.

Co může nejvíce ovlivnit solo queue na nižším elo? Jsou to obě solo lajny a jungler. Nedoporučuji hrát na nízkém elo ad carry či support, pokud nejste v premade s někým kdo na lajne bude s vámi. Jde to samozřejmě vyhrát i s těmito postavami, ale s ostatními je to prostě jednodušší.

Velmi důležitým prvkem v solo que je snažit se pořád něco dělat, ovlivňovat hru na všech frontách. Pokud hrajete AP na midu, vezměte si postavu, která velmi jednoduše zabíjí creepy, je silná a umí gankovat. Například Sion – zabije celou vlnu na jednu abilitu a potom může cca 20 vteřin dělat, co chce, aniž by přišel o jediného creepa. Pokud hrajete junglera, vezměte si něco co má velmi silné ganky a lehkou jungli (lee sin, maokai, rammus). Opět se snažte co nejvíce ovlivnit hru. Choďte gankovat, choďte do cizí jungle, berte nepřítelovi buffy. Zkrátka udělejte v řadách soupeřů pořádný chaos. Pokud hrajete solo top, doporučuji něco co má silnou dominanci na lajně a umí pushovat. To vám opět umožní gankovat a counterjunglit, zatímco váš soupeř bude ztrácet creepy pod věží (rumble, shyvana, kennen).

Důvod, proč často prohrajete hru, i když jste neprohráli svojí lajnu (a kolikrát ji vyhráli značným rozdílem) je následující. Udělali jste toho se svou výhodou málo nebo prakticky nic kdekoliv jinde ve hře. Vaše dominance na lajně ničila vašeho protivníka, nikoliv však celý tým. Kdybyste místo neustálého farmení radši koupili pár ward, dali je junglerovi do jungle a chodili neustále gankovat, counterjunglit a brát objektivy, vaše výhoda by se rozšířila na celý tým a mohlo to dopadnout uplně jinak.

Je také dobré si uvědomit, že se dá v ranked hrát naprosto jakýkoliv champion, pokud jej máte nahraného a víte, co si za něj můžete dovolit. Proto ignorujte lidi, kteří budou chtít, abyste hráli něco „silného", co je zrovna volné. Hrajte to, co umíte nejlépe. Znám řadu lidí, kteří mají nahranou jednu postavu tak moc, že pokud se proti nim nezabanuje, tak ve většině případů dá tento hráč carry. V solo queue je schopnost umět hrát jednu postavu velmi dobře trochu kontraproduktivní, protože ne v každé hře budete hrát svou roli. Nicméně doporučují naučit se hrát dobře 2-3 postavy a brát je v každé hře.

2. Získávání peněz

Čím více peněz, tím více předmětů. Čím více peněz než soupeř, tím větší výhoda. Peníze se dají získat řadou způsobů. Objektivy (zničení věže, zabití draka, zabití barona – globální peníze pro celý váš tým) jsou první možností. Dále tu máme zabití protivníka a poslední a nejvíce důležitou možností je zabíjení creepů (tzv. lasthitování – dáte poslední ránu creepovi a dostanete za to peníze).

Nejlepší možností jak vyhrát vaši linku je jednoduše přefarmit soupeře. Pokud se zaměříte na lasthitování tak můžete získat obrovskou výhodu nad vaším nepřítelem i bez toho, abyste na něj jakkoliv útočili. A po prvním nákupu budete daleko silnější a budete so moci dovolit to, co byste předtím dovolit nemohli. Lasthitování je jednou z věcí, které odlišují nováčky a zkušenější hráče. Zkušenější hráč ví, že jde o jeden z nejdůležitějších aspektů hry. Celá lane fáze hry je vlastně o farmení a o snaze nenechat soupeře farmit.

Na lasthitování se dá pracovat neustále. Každý hrdina má jinou animaci útoku a tudíž je za některé nutné mít odehráno desítky her. Naučit se lasthitovat je velmi důležité a každý se to musí naučit. Doporučuji k tomu zkusit postavy, které to naučily mě. Jde o Nasuse, Irelii, Veigara, Annie a většinu ranged AD carry (miss fortune, tristana, corki). Nejlepším příkladem bude asi Annie.

3. Výběr předmětů

Každá postava má trochu jinou ideální skladbu předmětů, která se navíc mění v každé hře podle soupeře. To co a jak stavit se naučíte časem do sebemenšího detailu. Teď je dobré si ale zjistit alespoň nějaké základní požadavky na jednotlivé postavy. Nejlepší je přečíst si guide na championa, kterého chcete hrát. Případně ještě Jak hrát mid / top / bot / jungle (které budou velmi brzy k dočtení na těchto stránkách - zatím použijte na jakýkoliv dotaz forum).

Další a zároveň poslední část je ke shlédnutí zde.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama