Jak na herní server se Synology NAS
i Zdroj: Tryhard.cz
Partnerský obsah Novinka Jak na herní server se Synology NAS

Jak na herní server se Synology NAS

Komerční sdělení
7. 12. 2023 10:00

Dlouhé zimní večery si můžete zpříjemnit například hraním online. Co když ale nechcete platit za pronájem serveru? Žádný problém, se Synology NAS si takový můžete vytvořit během pár minut.

Reklama

Mít doma vlastní NAS přináší řadu výhod. Samozřejmě jde primárně o zařízení na zálohování a synchronizaci dat. NAS ale můžete využít i k hraní a zábavě. Synology k tomu vybízí skrze podporu Dockeru a balíčků, které si snadno nainstalujete a spustíte.

Docker je velmi efektivní řešení, které umožňuje spouštět jednotlivé balíčky, v podstatě aplikace, odděleně a efektivně na celé řadě hardwaru a softwaru. Synology NAS se systémem DSM není výjimkou. Přímá podpora těchto balíčků umožňuje hráčům vytvořit si herní server za pár minut bez dalších nákladů.

Jak na herní server se Synology NAS
i Zdroj: Tryhard.cz

Pro příklad si můžeme vzít třeba vytvoření serverů pro Minecraft, TeamSpeak nebo Satisfactory. Každý z těchto serverů má určité nároky. TeamSpeak 3 server je zdaleka nejméně náročný a bez problémů vám pojede i na DS224+. V Container Manageru stačí vyhledat oficiální balíček TeamSpeak, zapnout a máte v podstatě hotovo. V nastavení prostředí nezapomeňte přidat proměnnou TS3SERVER_LICENSE a tu nastavit na accept.

Jak na herní server se Synology NAS
i Zdroj: Tryhard.cz

Satisfactory server už má trochu náročnější požadavky na paměť RAM. Naštěstí řadu modelů Synology NAS můžete rozšířit o paměťové moduly, které jsou relativně levné. Ačkoliv je dedikovaný Satisfactory server stále ve vývoji, model DS423+ si s klidem poradí i se čtveřicí hráčů na obří mapě. Vytížení procesoru je zde okolo 15 % a podobně tomu bylo u 16 GB RAM.

Jak na herní server se Synology NAS
i Zdroj: Tryhard.cz

Minecraft server se rovněž snadno instaluje přes docker. Balíček od itzg nabízí opravdu snadnou instalaci včetně možnosti zvolit si Paper, Spigot nebo vanilla verzi. Hostovat klidně můžete vlastní modpack a na webu mít třeba dynamickou mapu. Zde doporučujeme server nainstalovat na NVMe SSD pro zrychlení načítání mapy. Také nároky na procesor jsou vyšší, určitě volte model DS723+ nebo DS923+ spolu se Synology SSD.

Jak na herní server se Synology NAS
i Zdroj: Tryhard.cz

Možností pro využití Synology NASu je samozřejmě více. Oblíbeným balíčkem je Plex umožňující streamování vaší video knihovny nejen po lokální síti, ale kdekoliv jinam. Skvělou vlastností systému DSM v Synology NAS je automatická konfigurace směrovače. Skrze UPnP můžete nastavit váš modem nebo router přímo na NAS a mít přehled o přesměrování na jednotlivé balíčky. Ve výsledku jste tak pár kliknutí od zveřejnění vašeho herního serveru na internet, aby se mohli připojit vaši kamarádi. Žádné složité nastavování vás nečeká.

Synology je ale přece jen hlavně o zálohování. Pokud chcete zjistit, jaký model si čistě pro ochranu dat pořídit a jaké jsou mezi nimi rozdíly, máme pro vás článek níže.

moznosti-zalohovani-od-jednoducheho-reseni-az-po-komplexni-ochranu-dat
i Zdroj: Hrej.cz

Možnosti zálohování – od jednoduchého řešení až po komplexní ochranu dat

Jsou věci, o které nechceme přijít. Může jít o vzpomínky na rodinné sešlosti, dovolené, důležité osobní dokumenty nebo…

Komerční sdělení
6. 12. 2023 10:30
Obsah z Hrej.cz
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama