Gigabyte Z490 Aorus Master - podvozek pro náročné uživatele
i Zdroj: Tryhard.cz
Partnerský obsah Článek Gigabyte Z490 Aorus Master - podvozek pro náročné uživatele

Gigabyte Z490 Aorus Master - podvozek pro náročné uživatele

Giry

Giry

8. 6. 2020 16:00

Vyzkoušejte základní desku od Aorus.

Reklama

O procesoru se říká, že je srdcem počítače. Jenže samotný čip je potřeba spárovat i s kvalitní základní deskou, která odemkne maximální výkon všech dalších komponent. Gigabyte vám v tomhle spolehlivě pokryje záda s modelem Z490 Aorus Master. Tato prémiová základní deska ATX formátu nejen, že podporuje nejmodernější a nejvýkonnější procesory Intel Core desáté generace, ale nabídne i perfektní zázemí pro přetaktování, výbornou konektivitu a skvělé audio. Vše pečlivě chlazené účinnými a elegantními tepelnými výměníky.

Gigabyte Z490 Aorus Master - podvozek pro náročné uživatele

Základ herního počítače tvoří základní deska, procesor a grafická karta. Co se procesorů týče, čipy Intel Core desáté generace patří mezi absolutní špičku. V útrobách nejvýkonnějších modelů nalezneme až 10 jader při frekvenci přes 5 Ghz. Již tato kombinace zajišťuje dostatek výkonu pro hraní i náročnou práci. Ovšem s dobrou základní deskou, jako je právě Gigabyte Z490 Aorus Master, lze výkon a frekvence posunout ještě o kus dále. Čipová sada Intel Z490 a socket Intel 1200 jsou totiž doplněny výbornou napájecí kaskádou. Taktování procesoru v tomto případě nebude nejmenší problém a z herního železa tak můžete získat opravdové maximum.

Gigabyte Z490 Aorus Master - podvozek pro náročné uživatele

Ani při osazování grafických karet se vlastníci Gigabyte Z490 Aorus Master nemusí omezovat. Deska totiž nabídne tři PCIe sloty a podporu jak pro AMD CrossFire, tak Nvidia SLI. Zapojit v klidu můžete například dvě výkonné grafické karty, se kterými si zahrajete v ultra vysokém rozlišení na nejvyšší detaily bez jakýchkoliv kompromisů.

Tuto herní sestavu lze doplnit až o úctyhodných 128 GB operační paměti ve dvoukanálovém zapojení. Výsledná obří porce RAM nebude omezovat ani ty nejnáročnější uživatele, kteří pracují s velkou řadou programů najednou.

Gigabyte Z490 Aorus Master - podvozek pro náročné uživatele

Potěší i drobnosti, jako například funkce Q-Flash Plus, díky které můžete aktualizovat BIOS i bez připojení procesoru, pamětí či grafické karty.

Samozřejmě, že výkonný hardware vytváří hodně tepla. Gigabyte na tohle myslel a přímo na základní desku umístil efektivní výměníky tepla v podobě heatpipe Direct-Touch II a heatsinku Fin Array II. Ty zamezí nadměrnému zahřívání a prodlouží tím životnost základní desky.

Gigabyte Z490 Aorus Master - podvozek pro náročné uživatele

Správně fungujícímu chlazení komponent napomůžou i dedikované konektory pro externí větráčky a vodní čerpadlo.

Nezapomnělo se však ani na chlazení M.2 SSD. To má na starosti chytře navržený systém Thermal Guards 2, jenž udrží až trojici super rychlých NVMe SSD v M.2 slotech chladnými za všech okolností.

Komu by tato porce třech M.2 konektorů nestačila, může využít až šest SATA portů v závislosti, které M.2 jsou osazené. Podrobnější informace naleznete v manuálu. Tím se dostáváme na úctyhodný počet disků, které můžete k základní desce připojit. Nedostatek úložného prostoru vás rozhodně trápit nebude.

Milovníci dobrého audia pak jistě ocení skvělou zvukovou kartu, která podporuje High-Res audio s dynamickým rozsahem 125 dB. Na desce se nachází například kvalitní ESS SABRE 9118 D/A převodník a prémiové kondenzátory WIMA. Tato kombinace zajistí, že ve hrách uslyšíte perfektně a při poslechu hudby si vychutnáte každý detail. Výstup je samozřejmě řešen nejen v podobě pětice pozlacených audio jacků, ale také pomocí optického výstupu.

Gigabyte Z490 Aorus Master - podvozek pro náročné uživatele

Konektivitu předně zastupuje velice rychlý 2,5Gb LAN port a bezdrátové standardy hájí moderní WiFi 6 a Bluetooth 5.0. Na desce naleznete slušnou porci desíti USB konektorů, včetně rychlých USB 3.2 gen 2 a USB-C. Gigabyte Z490 Aorus Master také disponuje i celou řadou interních USB konektorů, které využijete při propojování s počítačovou skříní.

Gigabyte Z490 Aorus Master - podvozek pro náročné uživatele

Třešničkou na dortu je pak stylové RGB podsvícení, které rozzáří základní desku do barev dle vašich představ. Nastavit si totiž můžete jednotlivé RGB zóny osvětlení a přes dvojici konektorů připojit a synchronizovat další světelné RGB LED pásky.

Gigabyte Z490 Aorus Master - podvozek pro náročné uživatele

Celkově základní deska působí velmi prémiově. Může za to nejen precizní zpracování, ale i promyšlené funkce a elegantní vzhled. Již na první pohled víte, že se jedná o kus poctivého herního železa, které vám bude sloužit bez problémů několik let.

Základní deska Gigabyte Z490 Aorus Master zkrátka patří k mezi ty nejlepší kousky na trhu a výborně se doplňuje s procesory Intel Core desáté generace. Své využití najde jak v útrobách herních počítačů, tak i u streamerů a náročných posluchačů hudby. Vše v jednom stylovém a poctivě provedeném balení.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama