Gank Top - Runy + jungle presence
i Zdroj: Tryhard.cz
Ostatní Článek Gank Top - Runy + jungle presence

Gank Top - Runy + jungle presence

Bhaal

Bhaal

31. 8. 2012 11:28

Vítám vás u dalšího dílu ze série Gank Top. Tento díl se zaměříme na runy a řekneme si i něco o junglerech.

Reklama

Pro začátek si ujasníme pár základních věcí. Žluté runy - sealy, modré - glyphy, červené - marky a "velké" jsou quinty. 90% championů na top, ať už hrajete AP carryho nebo obyčejného bruisera si veme do žlutých armor. Nejen, že proti bruiserům vydržíte o něco více, ale taky vám to opět pomůže při tradování, kde utankujete větší damage od creepů.

Do modrých si opět dáte v 90% případech buďto magic resist nebo magic resist per level. Per level doporučuji, pokud proti vám jak na lajně, tak v jungli jsou nepřátelé, kteří dávají převážně physical damage.

Červené jsou velmi jednoduché. Attack damage nebo magic penetration. Nedoporučuji armor penetration z důvodu, že pokud proti vám nepřítel má nějakých 200 armor, tak si stejně i jako bruiser koupíte Last Whisper. 

Quinty jsou hodně "tricky". Pro bruisery doporučuji attack damage, move speed nebo health regen per 5. Lifesteal bych moc nebral, pokud vám jungler nebude campit lajnu. Abyste využili lifesteal quinty musíte pushovat, čímž dáte nepříteli najevo, že chcete aby vás zganknuli. Pro AP bruisery doporučuji opět move speed nebo ability power. Spellvamp bych opět moc nepřeceňoval a když už se chcete healovat ze svých spellů, koupíte si hextech.

Zde máme první rune page. Jedna se převážně o full attack damage s klasikou v armoru a magic resistu. Dobré pro například pro Riven nebo Renektona.

Další rune page je skoro to samé, ale ubral jsem z armoru a trochu AD a dal to do magic resistu. Vhodné, pokud je proti vám v early jak top, tak jungler, kteří dělají převážně magic damage.

 

Opět skoro to samé, jen v quintách jsem vyměnil AD za move speed. Říkejte si, co chcete, ale move speed runy jsou jedny z nejvíc OP. Doporučuji je brát proti skoro všem championům, kteří mají nějaký svůj move speed buff (Nidalee, Kennen, Rumble...).

 

HP regen quinty. Skvělé, když je proti vám na lajně někdo, kdo vás může rychle vyhnat. Koupíte si philo stone + doran's shield a máte přes 50 hp regen. Vhodné proti - Darius nebo Olaf.

 

Úplně to samé, co první runy, ale místo magic resistu je armor. Vhodné proti silným early championům, jako jsou Riven nebo Renekton.

 

AP runy na top. Ovšem dá se vyměnit move speed za AP. Pokud hrajte Vladimira, není vůbec špatné vyměnit armor za health per level na využití jeho passivky.

 

A poslední runy jsou mé speciální runy na Malphita. Někteří se mi smáli, některým jsem se smál já, protože jsem byl Rock solid.To by bylo skoro vše k runám. A teď si řekneme něco o tom, jak poznat, zda je enemy jungler u vás na lajně, jestli vás baití nepřítel aj.

Pohyb nepřítele

Dávejte si pozor na to, jak se váš nepřítel pohybuje. Pokud se chodí schovávat do bushe v řece, může to znamenet, že nemá wardu. Pokud se zase schovává v horní části bushe, může to znamenat, že tam na vás čeká nepřátelský jungler

Bait

Tradovali jste a vám zbylo 500 hp, nepříteli 200 a přesto zůstává na lajně i když ví, že ho můžete zabít? Je buďto hloupý nebo čeká na svého junglera, který si může odnést free kill. 

Pushování / Last hitování

Nepřítell z ničeho nic přestat pushovat a last hituje každého creepa? Znamená to, že mu někdo řekl, ať nepushuje nebo se blíží jungler. To samé platí v opačném případě, kdy je nepřítel silnější a začne pushovat, aby vás moh divnout ve dvou.

Říct si o counter gank

Nevím, jak to chodí na vašem elu, ale pokud pushujete a víte, že enemy jungler přijde. Řekněte si o counter gank (pokud jste silnější). Váš jungler si počká v horním křoví, kde jakmile se do vás pustí 2v1 se situace obrátí a sbíráte double kill.

Bait junglera

Máte wardu a víte o nepřátelském junglerovi? Nechte ho čekat, hrajte defenzivně, ale ne moc, ať ztrácí čas a bere svému topařovi expy. Pokud se toto děje před levelem 6 je to hodně znatelná výhoda, která vám může zajistit kill díky dřívějšímu kopnutí 6.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama