Gank top
i Zdroj: Tryhard.cz
Ostatní Článek Gank top

Gank top

Bhaal

Bhaal

19. 8. 2012 09:07

Zdravím všechny příznivce competitive hraní a hráče, co se chtějí zlepšit.

Reklama

Mé jméno je Bhaalspawn, hraji za tým Buzici v Muzici a přiblížím vám něco málo o top lajně.

Top hlavně definují bruiseři - championi, kteří mají v early/mid game velký dmg a hodně vydrží - Irelia, Jarvan IV, Yorick. Samozřejmě na top patří i tanci samotní - Malphite, Shen; a AP championi, kteří nemají mana pool - Rumble, Vladimir, Kennen. V neposlední řadě se tam můžou brát i hodně neortodoxní picky jako druhé AD carry nebo melee AD carry - Tryndamere, Poppy.

Top a bot mají narozdíl od midu jednu hodně kritickou vlastnost - jsou dlouhé. Zatímco 90% midařů si sfarmí miniony abilitama a jdou buďto roamovat nebo farmit jungli, top musí dávat mnohem větší pozor na svou pozici a jak moc pushuje. Proto se také na topu hraje zmíněný druh championů - je třeba, aby byli sami dostatečně silní a tanky, případně měli nějaký escape. Naprostá většina mid championů by na topu nedokázala vydržet, protože jsou od základu více squishy a nezvládali by uniknout enemy junglerovi nebo naopak vydržet na lince delší dobu proti soupeři. 

Zde máme pár základních pojmů, bez kterých se neobejdete nejenom na topu - warding, freeze linky, map awarness, tradování a junglení.

Warding

- určitě zná každý z vás. Dole na obrázku vidíte, kam byste si měli dávat ideálně wardy. Bod číslo 1 je většinou dobré místo pro wardu v solo queue, kde mid nebo jungler odmítají wardovat. Číslo 2 je ideální pozice pro wardu, začínáte-li na modré (spodní) straně. 3 je zase ideální, jste-li na straně fialové (vrchní).

 
Freeze linky

- Něco, co vám dokáže vyhrát kompletně linku nebo kompletně znepříjemnit hru. Freeze znamená takzvané zamrznutí. Pokud váš nepřítel na vás pushuje a jste pozadu, nenechte miniony naběhnout k turretu, ale tankujte je po dobu příchodu těch vašich. Tohle vám automaticky zajistí, že se bude pushovat na vaši stranu, dokud nezačnete pushovat vy, pustíte miniony k věži nebo začnete tradovat, což vám zajistí agro od minionů. V případě, že někdo proti vám freezne linku a stanete se bezmocnými, jděte raději roamovat, forcnout objektivy nebo pushnout mid (gl s tímhle v solo queue).

Map awarness

- Top je z 99% první linka, na kterou se dostane jungler. Váš úkol je buďte přežít gank od enemy junglera nebo si vzít first blood s pomocí toho vašeho. Dá se říct, že jungler má za posledních několik měsíců větší podíl na tom, zda vyhraje top než topař samotný. Další věc ohledně mapy je - snažit se zjistit, kde je nepřátelský jungler. Tohle vám může usnadnit farmení, pokud jste bez wardy nebo zajistí kill - za předpokladu, že jste silnější.

Trade

- Neboli výměna názorů. Jedná se o váš a protivníkův damage output. Máte-li lepší výsledky v tradování, nebojte se začít hrát agresivně a později si i možná zajistit kill. Pokud ukážete, že máte lepší damage, získáte privilegium prakticky free farmit creepy a zabráníte protivníkovi si pro nějaké ty creepy jít.

Junglení

- Něco, co ve velkém poprvé ukázal tým M5.BenQ. Pushnete linku a jdete si do jungle buďto pro golemy (případně redbuff) nebo pro vlky (případně blue buff). Budete-li toto dělat hodně dlouho, můžete si časem takhle nasbírat nějakou tu level výhodu, která je vždy hodně kritická.

Poslední věc, kterou jsem nezmínil je overextendování. Jakmile jste za nebo v řece (na lince), vystavujete se nebezpečí ganku. Pojmy, které jsem vysvětlil předtím by vám měly pomoct zabránit vašemu overextendování nebo toho využít.

Counter-picky

Snad nejvíce řešené téma v League of Legends. Jedná se o to, kdo je silný proti komu. Jelikož je na internetu spousta tabulek několika hráčů, nebudu zde vypisovat jednotlivé counter picky, ale napíši vám zde jediný univerzální pick, který nejde counter picknout - Irelia.

Teamfighty

Jakmile vám skončí lane fáze, měli byste začít nutit další objektivy. Máte-li hypercarry - Kog'Maw, Vayne, Tristana, snažte se je bránit před nepřátelskými bruisery. Pokud máte něco jiného, váš úkol je snažit se naskočit na nepřátelské AP nebo AD carry a donutit ho vás focusovat, čímž je zabijete nebo koupíte vašim carries čas na to, aby vymlátili nepřátelský tým. Všechno se odvíjí od toho, jak hra probíhá. Někdy je lepší spíše protectovat jednu z postav AD carry / AP carry (podle toho jak se jim daří), jindy je zase lepší vyrazit do posledních řad nepřátelského týmu a co nejvíce znepříjemnit život enemy carry. Podobně jako item build, i když hrajete jednu postavu, v každé hře se váš ideální build může trochu měnit. Důležité je sledovat co dělat soupeř a nějakým způsobem na to reagovat, a to co nejpohotověji.

To je pro dnešní díl všechno, příště si konkrétněji o runách, masteries a dalším.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama