Fnatic Mozilla - rozhovor
i Zdroj: Tryhard.cz
Ostatní Článek Fnatic Mozilla - rozhovor

Fnatic Mozilla - rozhovor

derk

derk

16. 3. 2013 09:49

Událo se mnoho změn, máme hned dva domácí reprezentanty ve Fnatic Academy. Podívejte se na rozhovor s jedním z nich - Mozim.

Reklama

 Mozilla se spolu s

 Kazmitchem objevili oficiálně pod barvami týmu

 Fnatic. Spolu s

 Rekklesem vytvořili Fnatic Academy, amatérský tým, který má obrovský potenciál a bude mířit hodně vysoko. Je to zároveň poprvé, co máme domácího zástupce v nějakém přestižním zahraničním celku a navíc máme hned dva. Připravili jsme si pro vás exkluzivní rozhovor s ex-kapitánem týmu eXtatus Mozillou. Pro přehlednost je rozhovor rozdělen do tří kategorií a otázky očíslovány. Důvodů k rozhovoru bylo hned několik, jsme jedině rádi, že vám můžeme předat nějaké informace jednoho z nejzkušenějších a nejoblíbenějších hráčů u nás. Přejeme vám mnoho zábavy a věříme, že se při čtení dozvíte řadu zajímavých a důležitých faktů. Tak pojďme na to, jednadvacet otázek pro jednadvacetiletého Mozillu!

(Příští týden se můžete těšit na rozhovor s Kazmitchem)

ZAHRANIČNÍ SCÉNA

1) Ahoj Mozi, začneme pěkně popořádku, představ se nám pro ty čtenáře, kteří tě ještě neznají.

Zdravím všechny čtenáře. Jmenuji se Pavel Klaban, v League of Legends vystupuji pod přezdívkou Mozilla, je mi 21 let a živím se jako progamer.

2) Někteří čtenáři nebudou vědět o tvé zkušenosti z týmu Curse EU (LoLPro) a účasti na kvalifikaci na LCS. Přibliž nám alespoň stručně, jak ses k týmu dostal a jak to probíhalo.

K týmu Curse EU (LoLPro) jsem se dostal někdy na konci Prosince 2012. Napsal jsem tehdy ještě junglerovi Crs EU Malunoovi, že bych chtěl zkusit hrát po odchodu Angushe do Millenium toplane no a zkusili jsme pár rankedů a asi jsem se zalíbil a dostal jsem šanci se porvat s nimi o LCS. Ze začátku (Leden/Únor) to probíhalo velice slibně, hráli jsme solidní množství scrimmů a premade, ale vše začalo s odcestováním na bootcamp těsně před samotnou kvalifikaci do Polska. Jakoby se zapnul nějaký spínač a všechno šlo strmě dolů. Bavili jsme se s hráčí hodně o hře po večerech, ale mimo to nějaká zvláštní komunikace, scouting či příprava na soupeře ve skupině neprobíhala no a pak po nepovedeném výkonu během samotné kvalifikace tomu dal manažer Crs EU třešničku na dort a byl konec, sen se rozplynul. Zkušenost to byla ale více než hodnotná a ukázalo mi to tehdy, co to znamená hrát na velké akci na které jsem selhal.

3) Po zmíněné kvalifikaci na LCS jsi často měnil týmy, hledal ten správný. V kterých týmech jsi byl a proč jsi odešel?

Po LCS jsem se snažil najít tým a ještě v Polsku na hotelu mi na mém stařičkém laptopu přišla do hry zpráva od hráče jménem Shipa, jestli bych nechtěl stvořit tým. Vzhledem k tomu, že tento rozhovor povedu v otevřenějším duchu o čem mluvit můžu, tak poodtajním, že tehdejší tým GameForFame měl být novým LoL squadem Western Wolves. Velkou míru na tom, že působení v tomto týmu se mi velice líbilo, měla hlavně přítomnost hráče jménem Broetoe známého z dřívějšího působení pod organizací Gamehoppers. Nicméně tento tým zkolaboval na tom, že právě Broetoe se rozhodl hrát na více regionální bázi, protože prý mu rodiče nedovolili hrát offline akce v zahraničí a jelikož ten tým chtěl jít do LCS během mid-term kvalifikace, tak se bohužel rozpadl. Pak jsem opět dostaval zajímavé nabídky od zajímavých organizací, z nichž nejvíce se mi líbil příslib hrát v týmu s bývalým hráčem NaVi, jménem Kottenx. V tom týmu jsem se navíc potkal s Freezem, což se mi taky zalíbilo jednak protože jsme spolu hráli v eXtatusu, ale i protože je to můj kamarád a (YOLO statement) dle mého názoru stále nejlepší Cz/Sk ADC hráč. V tomhle týmu jsem se taky potkal s hráčem jménem CitizenWayne, známý z týmu Acer a pověděl mi o Fnatic Academy.

4) Dostáváme se k tvému současnému působišti a to Fnatic B squad. Jak ses k tomuto týmu dostal, byl jsi osloven? Jak potom probíhalo skládání zbytku sestavy?

Jak jsem již naznačil, začali jsme se se Citizenem bavit o tom, co očekáváme od hry a kam vlastně každý míříme jako hráči. U mně a Kottena to bylo jasné, já jsem chtěl jít do LCS za každou cenu, podřídit tomu veškerý herní čas a trénink. Citizen ale chtěl vzhledem k univerzitě a přítelkyni něco jiného a to neobsahovalo LCS. Jelikož se mi Citizen velice zalíbil jako hráč, tacticcaller, ale i jako člověk a osobnost, tak jsem začal o Fnatic Academy přemýšlet. Všechno přemýšlení bylo ale zbytečné, protože i na mně dolehly rodinné události, které ale nemohu zmínit a tak jsem se rozhodl pro to, jít do Fnatic Academy a zlepšit hlavně svůj offline výkon a týmový výkon na té nejvyšší úrovni předtím, než budu připravený se porvat o LCS znovu, protože zkušenost s Curse EU ukázala, že ještě připravený nejsem.

5) Ještě spolu nehrajete tak dlouho, jak vám to jde v současné sestavě?

Současná potvrzená sestava je Toplane Mozilla, Jungle SairusQ, Mid Janitin, ADC Rekkles a Support Kazmitch a myslím si, že na to jak krátkou chvíli spolu hrajeme (asi týden), tak už máme ze scrimmů scalpy SK Gamming 2:0, Evil Geniusis 2:0 a pár dalších jako např. Mouseports. Co se nám ale z nějakého zvláštního důvodu ještě nepodařilo, je porazit Fnatic A team, se kterým logicky hrajeme nejvíce her a máme skóre asi 0:5 :)

6) Sedíte si jako lidi? Máte všichni stejný cíl a přístup? Uvidíme nějaké změny?

Vypadáto ze začátku, že jsme si padli. Jako lidi si spolu vycházíme vstříc úplně ve všem, všichni chceme vyhrávat offline eventy, trénovat navzdory tomu, že nemůžeme do LCS a zlepšovat se jak jako hráči, tak jako tým. Ještě nám trochu pokulhává synergie co se komunikace týče hlavně proti Fnatic A, ale to se časem určitě dopiluje.

7) Uvidíme vás na nějaké nadcházející akci?

Ano, naší první společnou akcí budou Copenhagen Games a vím už teď minimálně o 3 dalších kam bychom měli vyrazit.

8) Jaké jsou vaše týmové plány do budoucna? Čeho byste chtěli jako tým dosáhnout?

Momentální plány jsou vyhrávat hodně offline akcí a zlepšovat se jako tým. Na otázku, co se stane, až Rekklesovi bude dost na to, aby mohl hrát LCS ale momentálně nedokážu odpovědět, jelikož to je docela klíčová otázka budoucnosti tohoto týmu, ale na to teď vůbec nemyslíme.

9) Jaké to vůbec je v zahraničí? Přístup lidí, hráčů, manažerů?

Organizační přístup je diametrálně odlišný od toho českého, ale to přičítám velkou měrou hlavně finančním prostředkům a možnostem organizace. Největší rozdíl od českých organizací co pociťuji asi nejvíc je ten fakt, že turnaje organizace vyhledává za nás. Nikde se nepřihlašuji, nic nevyhledávám a přesto je relativně hodně turnajů před námi. No a samozřejmě Fnatic mikina že jo, protože ta je uplně boží :D

10) Jaké jsou tvé osobní plány do budoucna?

Momentálně moje plány do budoucna jsou zlepšit svůj offline výkon, zlepšit svojí hru jak po mechanické stránce, tak i mentální a doufám, že se dostaví nějaká ta trofej.

                                

ČESKÁ SCÉNA

11) Na české LoL scéně máš řadu úspěchů. Sleduješ ji i teď, když se v ní nepohybuješ? Kdo z týmů a hráčů má podle tebe potenciál prosadit se v Evropě?

Ano, sleduji. Koneckonců české scéně velkou mírou dlužím za to, kde teď jsem. Největší potenciál má určitě eSuba už jen vzhledem k tomu faktu, že se řadí k top "amaterským" celkum v Evropě, když bereme tedy řazení podle Riot Games, kdy „Pro“ týmy jsou ty v LCS a všechny ostatní jsou „amatérské“. Častokrát mi bylo vyčítáno, že jsem např. v rozhovorech nebo na streamu řikal, že ještě jim malinko chybí být absolutním top a tohoto názoru se ještě budu držet hlavně díky tomu, že mají tendenci se rozhádat během nevydařené hry. Když tento malý detail odstraní, tak jsem si jistý, že přinesou Cz/Sk scéně nějakou krásnou trofej z velké zahraniční akce. Další tým co má velký potenciál je squad Gunrunners kolem hráče jménem odstranovac, kterého považuji za vycházející star Cz/Sk scény už jenom kvůli jeho ratingu na East serveru, ale rating není všechno a budu zvědavý, co nám ještě tito hráči předvedou.

12) Uvidíme tě na nějakých domácích akcích? Třeba na Mistrovství České Republiky?

Rád bych se podíval na MČR když ne jako hráč, tak minimálně jako fanoušek :) ,ale momentálně nemám žádnou nabídku na stvoření českého offline týmu, čemuž se ani nedivím, protože veškeré moje soustředění bude patřit Fnatic.

13) Jak to vůbec vypadá s czsk ESL? Plánovaná a-series, RPčka za proběhlé turnaje a další?

Na toto se budete muset zeptat odpovědných osob. Já jsem pouze komentátor, ale pevně věřím a doufám, že A-series bude spolu s velkolepým offline finále a že všechny dlužené ceny najdou svoje majitele.

14) Myslíš, že se domácí scéna dočká v rámci několika měsíců či let dalších pořádných turnajů, případně zahraničního úspěchu?

Ja myslím, že MČR je pořádný turnaj :), ale všiml jsem si herny District, která má šanci a pravděpodobně i prostředky na to, dělat pěkné akce a jenom doufám, že akcí a sponzorů bude víc a víc. Ostatně o to jsem se snažil skrze ESLTV Cz/Sk, kdy jsme Vám přinášeli streamované velké zahraniční offline akce typu IEM World Championships a doufám, že si toho někdo všiml :)

15) Co bys doporučil hráčům, kteří se chtějí prosadit v zahraničí? Jak se tam dostat, co je nejdůležitější?

Prosadit se v zahraničí je docela složité, protože se všechno točí kolem kontaktů a názorů od osvědčených progamerů. Nejlepší cestou, jak se zviditelnit je být v challengeru na EU West serveru a pak si Vás určitě někdo všimne.

TOP LANE

16) Je známo, že už snad více než dva roky hraješ na topu. Jak se za tu dobu meta změnila a kdy tě bavila nejvíce a naopak nejméně?

Nedá se říct, že by mně někdy toplane meta bavila nebo nebavila, protože ji beru tak jak přichází a odchází. Adaptuji se. Samozřejmě jsem měl oblíbenější časy jako např. Irelia pouze s Trinity Force ničící každého a méně oblíbené jako např. začátek S3, kdy každý champion, nehledě na typu, rushoval Warmog.

17) S topem jsi začínal nebo ses k němu dostal? Z jakého důvodu?

To už si ani nepamatuju, ale myslím, že jsem začal hrát toplane od vydání Irelie :)

18) Jakou postavu nemáš rád proti sobě na lajně?

Yorick.

19) Jaká je v současné době hlavní úloha topaře v solo Q a v premadech?Co bys doporučil hráčům, aby hráli na topu v současnosti a blízké budoucnosti za postavy, runy a masteries?

Úloha toplane v soloQ je winlane, wingame. V premade je toplane úloha mnohem komplexnější, kdy musí topař zvládat 1v2 linku, bránit buffy, roamovat, následovat soupeře, ukázat sílu v teamfightech v midgame a vytvářet prostor pro carry v lategame, bránit turrety, pushovat turrety a mnoho mnoho dalšího. Co se postav týče tak Renekton, Rumble, Shen a Elise se jeví jako momentální dlouhodobější toptier toplane champové. Runy a Masteries je ale povídání pro samostatný rozhovor, takže můžu jen doporučit nějaké guidy na stránkách jako je Lolpro nebo solomid.

20) Kdo jsou podle tebe tři nejlepší topaři na světě a proč?

Nemůžu říct jak ve světě, protože jsem nehrál proti Asijským hráčům a jen proti pár Americkým. V Evropě to pro mě ale jsou Wickd, Darien a sOaz ať už kvůli jejich kontrole linky nebo kvůli tomu co přinášejí svým týmum. Když bychom teda měli brát svět podle toho, co jsem viděl na streamech turnajů tak asi NJSWD Maknoon, CJF Shy a TPA Stanley.

21) A klasicky něco na závěr - vzkazy fanouškům, spoluhráčům, protihráčům, lidem, kteří tě podporují.

Tak především děkuji Tryhard.cz za vyčerpávající grillovací rozhovor :). Děkuju všem fanouškům, kteří mi psali povzbuzující zprávy po LCS kvalifikaci, protože se ukázali ti praví fanoušci, co dokážou podpořit nejvíce, když je hráč na dně a dodají mu sílu vstát a bojovat a za to velký dík. Rovněž všem za kladné ohlasy ať už k videím nebo samotnému streamu IEM World Championship, protože nám se ta akce moc líbila a doufáme, že i Vám. Special thanks pro Apyho, Arageda a Aima , Tripple A se kterými jsme zvládli zase pozvednout komentátorskou úroveň o trochu výš. A úplným závěrem doufám, že našemu týmu budete fandit, pokud chcete, můžete sledovat veškeré dění kolem mě na http://www.facebook.com/LoLMozilla no a doufám, že i přestože nově budu streamovat pod Fnatic anglicky na staronovém kanálu http://cs.twitch.tv/mozilla552 , že se někdy třeba přijdete kouknout, jak to derpim a že mě podpoříte i nějakým tím followem na kanál :) GL HF

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama