East vs West
i Zdroj: Tryhard.cz
Ostatní Článek East vs West

East vs West

derk

derk

18. 2. 2012 06:40

Následující text se bude zabývat tematikou rozdělení evropského serveru na východní a západní část.

Reklama

Je tomu již několik měsíců, co byl rozdělen Evropský server na dvě části. Tato změna se věru dosti dotkla hlavně naší komunity. Na jedné straně tu máme hráče prchající na West, na straně druhé zase uvědomělé hráče vracející se zpět. Bohužel je tu však neustále jakýsi koloběh a hráči se především díky nespokojenosti s daným serverem transferují tam a zpátky jako na běžícím páse. Což znatelně narušuje jak naši domácí scénu, tak scénu celého Eastu. V tomto článku se budeme touto tématikou zabývat a doufám, že to řadě z vás pomůže v rozhodování.

Ještě než se do toho pustím, chci zdůraznit, že jakožto autor článku mám account na obou z těchto serverů na stejné úrovni a mám odehráno množství her. Jak ranked tak normal. Oba accounty se pohybují kolem 2000 elo (pro referenci; west – loupeznyk jarmyl, east – derkeenho).

Když to vezmeme pěkně od začátku, West server je dnes považován za nejvíce kompetitivní. Lidé z US se přesouvají a vytvářejí si smurf accounty na Westu jen proto, aby tam mohli trénovat (teď myslím týmy jako TSM, CLG). Na Westu se nachází nejlepší týmy na světě, které spolu denně hrají a není nic neobvyklého potkat nejlepší a nejznámější hráče v solo queue. Pokud ovšem splňujete dostatečný rating.

Pro porovnání přikládám jednu tabulku. Pro lenivce vypíšu hlavní point.

http://i.imgur.com/gjS33.png

Celkově hraje LoL v Evropě a Americe okolo 470 000 lidí nad 1250 elo (což je pouze jedna ČTVRTINA z celkového počtu hrajících lidí na serverech). Z toho na Westu i v US je to 200 000 a na eastu 70 000. Z toho jasně vyplývá, že hráčská základna na jednotlivých elo „levelech" na Eastu je značně řidší než na dalších serverech. Proč tomu tak je? Spousta lidí bezdůvodně přechází na West. Většina z nich žije v domnění, že když se tam přesunou, budou lepší, budou hrát s top hráčema, najdou si skvělý tým.

Jediným rozdílem mezi oběma servery je fakt, že West nabízí daleko širší a kvalitnější hráčskou základnu nad 2000 elo. Na nižším elo je to to samé. Stejný či dokonce vyšší počet trollů, flamerů, leaverů a dalších. Už jenom samotné zvažování přesunu či vytvoření smurfa vám výhradně doporučuji až potom, co se dostanete na top na Eastu (ať už to je premade či solo queue). Do té době se spíše zaměřte na svoje chyby a snažte se zlepšit.

Teď je třeba si položit otázku: pro koho je výhodné si dát transfer na West? Dle mého názoru to není výhodné pro nikoho. Protože si kompletně negujete možnost zahrát si v českých a slovenských turnajích (kterých každým dnem přibývá a ceny začínají být velmi lákavé) a odtrhnete se od czsk komunity. Kdyby naše republiky držely spolu, mohli bychom mít velký vliv na celkový děj LoL. Mohli bychom si pořádat turnaje dotované Riotem, jezdit na mezinárodní LANy a zkrátka prožívat to, co mnoho lidí z jiných zemí možnost prožívat má.

Jediným ideálním řešením je dle mého názoru vytvoření smurf accountu na Westu (pokud se pohybujete alespoň okolo 1900 elo) a hrát tam solo queue. Případně i premade. Je to dobré pro trénink, pro zkušenosti. Ale rozhodně nemá smysl pokoušet se prosadit na Westu, když je na Eastu neuvěřitelně velké okno pro naši scénu. Již v dnešní době máme řadu slušných týmu, které po krátkém tréninku jistě dosáhnout na první příčky v go4lol a jiných turnajích (KKT, INSENIA, BVM, eSuba, myRevenge).

Abychom vyvrátili tuto miskoncepci (WEST = ráj, EAST = peklo), připravili jsme pro vás jednoduché FAQ (často kladené dotazy) / myth busting (vyvracení mýtů), které vám pomůžou objasnit ty základní omyly, kterých se hráči měnící servery nejčastěji doupouštějí.

1. Když přejdu na west, zlepší se moje ranked ELO!

Omyl. Je potřeba, aby si lidé uvědomili, že důvod proč je jejich rating takový, jaký je, závisí jenom na nich samotných a ničem jiném. Chcete být lepší? Hrajte, přemýšlejte u toho, dívejte se na streamy, akceptuje konstruktivní kritiku. Chcete hrát s top hráčema? Nejdříve se musíte samostatně zlepšit, dosáhnout na pomyslný vrchol a teprve potom je tu jistá šance, že s nimi budete hrát. Samotná změna serveru z vás kouzlem lepšího hráče neudělá. Jediný rozdíl mezi EAST a WEST serverem v tomto ohledu je ten, že na WESTU je na nižším ratingu mnohem větší konkurence, je tedy dost možné, že se tam člověk z „elo hell" dostává mnohem obtížněji.

2. Když přejdu na west, nebudu hrát s idioty, co neumí anglicky!

Omyl. I na westu existuje velká komunita poláků a rusů, které proklíná každý našinec. Jedním z těch důvodů je i to, že nejsou schopni komunikovat v mezinárodně akceptovaném jazyce pro komunikaci, tedy angličtině. Bohužel west neznamená, že se vám poštěstí mít najednou krásné a komunikativní hry s učenci, kteří perfektně a plynně komunikují v angličtině. Na WESTu jsou veliké komunity němců, francouzů a španělů, které nejsou schopné komunikovat anglicky a jejich počet je o dost větší, než těch pár poláků a rusů co jsou na EASTu.

3. Když přejdu na west, budu trénovat s těmi nejlepšími hráči na světě!

Omyl. Jediná šance jak si zatrénovat s těmi nejlepšími hráči je mít stejné ranked ELO jako oni, to znamená, pohybovat se na daném serveru na ratingu přesahujícím 2000 ELO. Pokud toto nesplňujete, s top hráči se nikdy nepotkáte. Jediná další šance je zúčastnit se turnajů a jediný turnaj, kam se člověk dostane bez pozvánky je Go4LoL na WEST serveru. Tedy jednou za týden máte malou šanci, dostat stomp od jednoho z top týmů na světě. Zůstává otázkou, jestli se to dá považovat za tréning. Podle mého názoru – ne.

4. Když přejdu na west, mám šanci hrát a vyhrávat turnaje!

Omyl. Na WEST serveru se sice teoreticky pořádá více turnajů než na EASTu, ale v praxi je to číslo pro našince mnohem vyšší na EASTu. Turnaje na WESTu jsou v mnoha případech invitational only (aneb pouze pro pozvané týmy) a tak nám nakonec nezbývá než Go4LoL West, kde se historicky nejdále z českých týmů dostala eSuba a to do 4. kola (turnaj měl 10 kol). Na druhé straně na EAST serveru se jenom v našich končinách pořádá nespočet turnajů jak online, tak LAN. Máme zde turnaje pořádáné serverem Playzone, které vyústí velkým LAN finále na Mistrovství republiky v počítačových hrách. Máme zde česko-slovenskou verzi ESL, kde probíhá Go4LoL vyhrazené pro hráče z našich luhů a hájů, kde se pravidelně hraje o hodnotné ceny. Je tu také evropská verze Go4LoL, kde hrají nejlepší týmy na eastu a soutěží se každý měsíc o 1500 euro. Tím však tento výčet stále nekončí, existují další zahraniční EAST only turnaje a i u nás se stále otvírají nové příležitosti soutěžit (portál Undzwei.eu nedávno spustil sérii LoL turnajů).

5. Když přejdu na west, mám větší šanci najít si dobrý tým / spoluhráče!

Omyl. Na EAST serveru je stále většina CZ/SK komunity a všechny nové accounty se zde zakládají pro náš region. Všechny česko-slovenské turnaje se pořádájí na EAST serveru a naprostá většina herních klanů (ať sponzorovaných či nikoliv) má League of Legends teamy z EAST serveru. Pokud máte problém najít spoluhráče, doporučuji zkusit hledat na serverech jako je Playzone.cz, ESL.eu (česko-slovenská podsekce), leagueoflegends.cz, nebo v brzké době zde, na tryhard.cz. Za pokus stojí také oficiální chat kanál ve hře „Czech".

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama