Dont cry baby ill show you how to carry solo que – 2. How to
i Zdroj: Tryhard.cz
Ostatní Článek Dont cry baby ill show you how to carry solo que – 2. How to

Dont cry baby ill show you how to carry solo que – 2. How to

PeaceInMind

PeaceInMind

17. 4. 2012 17:39

Takže dnešní otázka bude už o něco konkrétnější než minule: Jak co nejefektivněji hrát snowball stylem a vytěžit z něj co nejvíc? O tom si něco povíme v tomto článku.

Reklama

 

Aby nedocházelo ke zmatkům tak pro jistotu ještě rychle znovu objasním pojem „snowball“ a pojem „styl snowball“. O pojmu snowball byl celý předchozí článek a jedná se o efekt, který nastává pokud se jistému championovi povede jakýmkoliv způsobem získat výraznou převahu v goldem a zkušnostech nad protivníkem na lince a tedy i často nad všemi ostatními championy.

Styl snowball, pojem o kterérem se asi nikde nedočtete, protože jsem ho „vymyslel“ ( nechápejte to nějak namyšleně, jen se tento pojem běžně nepoužívá), znamená jednoduše to, že se snažíme dosáhnout snowball efektu vhodnou volbou championa, skill a item buildem, runami a celkově naší hrou ( často agresivní hrou ).

 

1. Volba championa V předchozí části už jsem nastiníl to, že štěstí musíme jit naproti a spoléhat na to, že nás bude babysitovat jungler a my se dosáhneme „snowballu“ je naivní. Základ je zvolit si championa s vhodným skillsetem. Nejdůležitější jsou dle mého názoru dvě věci – 1. CC ( stun, slow, shackle etc. ) nebo 2. Schopnost chasovat ( gapclosery – skilly na zkrácení vzdálenosti mezi vámí a enemy chmapionem – Jaxuv leap, Talonovo E etc. ). To proto, že pokud se vám povede získat tuto výhodu v goldech a zkušenostech, chcete ji dále navyšovat a využívat jí. Vyhrát mid s AP sorakou není nic složitého a s pomocí junglera můžete získat i několik early killů, ale vaše schopnost tohoto využít například při gankování ostatních linek nebo jungle není příliš dobrá. A to proto, že váš skillset vám nedává žádné cc/close gapper nebo movement speed buff, který by vám umožnil úspešně chasovat.

Jako další příklad se dá uvést například Olaf, který je schopný vyhrát top linku proti většině ostatních championů, ale pokud například bude gankovat ostatní linky je závislý na trefení svého skillshotu nebo cc jiných championů. Což se řeší ghostem, ale myslím že jste všichni pochopili o co mi šlo :)

 

2. Runes, Masteries, Items

 

Vhodné runy, masteries a startovní itemy vám můžou na lince v early game přinést klíčovou výhodu, která vám umožní „nasnowballit“ se. Vždy proto preferujte runy silné v early game ( například na topu u ad championů preferujte flat ad/ armor pen marky ad quinty a flat armor sealy ) před runami silnými spíše v mid-late game – například movement speed quinty, hp/level sealy atd. Také preferujte offensivni runy před defensivními ( hp regen quinty etc. ). Co bych hodně zdůraznil je používání flat magic resist glyphů na midu. Když budu citovat scarru, tak na VŠECHNY ap mid championy byste měli mít magic resist glyphy. Jsou mnohem lepší než jakékoliv jiné glypy včetně ap/level ( což se může změnit po novém patchi ).

3. Masteries - Na většinu championu doporučuji 21 bodů v offense - maximalizujete tak svůj damage, což je to o co vám při tomto herním stylu jde. Na top linku, se kterou mám nejvíce zkušností, vám doporučuju 21-9-0 s tím, že si vezmete 2 body v Tought Skin, takže budete mít jen 2 body v armor/mr. Ačkoliv to vypadá zvláštně, tím že budete na lince agresivní budete často dostávat spoustu hitů od minionů a tyto dva body vám pomůžou tento damage redukovat.

Itemy - Opět použiju slovo "většina" a myslím tím 95% procent případů. Ve většině her na solo topu a midu budete se snowball championy chtít boty a 3-4 poty. Jde nám o to získat 2 výhody - 1. Můžete více tlačit, být více overextended aniž byste byli přiliš vulnerable k jungle gankům, což byste při použití např. cloth  5 pots nemohli. 2. vám umožnují více tlačit na soupeře, používat taktiku hit and run a rychleji se dostat z range soupeře na protiútok / minon aggro. Celkově vám boty pomůžou znásobit vaši early game adventage. Ve zbylých 5% případů se jedná o cloth 5 pots proti linkám jako je např. pantheon nebo ganklplank ( není to pravidlo ) nebo variace ve stylu null-magic mantle + 2 poty.

 

Gameplay

Jak je vám asi jasné, v early game se budete snažit o to dostat soupeře pod co největší tlak. Musíte znát svého championa dost na to, abyste dokázali poznat kdy máte dostatečný damage s ignitem, kdy si můžete dovolit flashnout za lasthitem, kdy můžete divnout věž. Toto jsou individuální záležitosti se kterými vám moc nemůžu pomoct. Co bych zdůraznil je to, abyste a) přiliš nepushovali linku a nebyli tak otevření gankům b) abyste poctivě wardovali, je zbytečné svou early game adventage proměnit ve zbytečnou smrt c) abyste nedostávali větší damage od minionů než sami dáte, všeobecně je dobré útočit na soupeře ve chvíli kdy má okolo co nejméně miononů.

Co bych v solo que doporučil je abyste se snažili co nejrychleji pushnout věž. Získáte tím následující - váš tým dostane goldy a zkušenosti které jím pomohou získat výhodu, budete moct začít zůročit svou výhodu, kterou jste získali na toplince tím, že svoláte svůj tým k drakovi, pogankujete ostatní linky nebo klidně budete dále agresivní na top lince - bez věže budete mít více možností zabít protivníka pokud bude dostatečne daleko od druhé veže. 

Představte si tedy, že na top lince s Jarvanem ( kdo má zájem tak si najděte hráče "Plazmuh" - guida + videa 2200 hráč mainující solo top jarvana ) dáte dva killy a pushente věž. Jak teď co nejlépe prohloubit vaší výhodu a přenést jí na celý team? Věc kterou dělám pomalu nejčastějí je to, že po recallu do báze ganknu bot linku z linky a svolám náš team k drakovi. I kdyby jste bot linku neganknuli úspěšně, minimálně donutíte ad nebo support recallnout do báze a vy máte free 3v5 draka :) Tato výhoda už je dost znatelná. Často se dá hra urychlit tak, že pushnete bot linku a budete často v enemy jungle. Zní to možná až moc jednoduše, ale částo budete enemy solo top dohánět svou farmu na topu a vy budte v sektoru mezi midem a botem 5v4, což často může pramenit v spoustu dalších killů a snowballu celého teamu.

A tím bych to dnes ukončil - myslím že bude lepší více kratších článků než méně "wall of text" příspěvku :) Těším se na vás zase zítra/pozítří - PeaceInMind aka Peacefull Panda

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama