Dont cry baby ill show you how to carry solo que – 1. Snowba
i Zdroj: Tryhard.cz
Ostatní Článek Dont cry baby ill show you how to carry solo que – 1. Snowba

Dont cry baby ill show you how to carry solo que – 1. Snowba

PeaceInMind

PeaceInMind

16. 4. 2012 05:20

Každý můj blogpost bude začínat otázkou, na kterou se budu snažit v postu odpověd.

Reklama

Ta dnešní jejedna z těch, kterou si možná klade mnoho z vás. Takže dnešní otázka: Jak co nejefektivněji porážet solo que nezávisle na svém teamu?

Každý z vás určitě zná pojem snowball, ať už z různých guid, článků nebo streamů, ale každý možná neví, co přesně tenhleten pojem vlastně znamená. Představte si, že stojíte na vrcholku zasněženého kopce a pustíte dolů malou sněhovou kouli ( vyjdete z báze a půjdete na linku se silným early championem ). Pokud se splní určité podmínky, například je vlhký sníh ( enemy team má setup který vám umožnuje dobře snowballit ), nemáte v cestě žádnou velkou překážku, která by vás zastavila ze začátku zastavila ( žádný přehnaný babysit, divy, špatné ganky ), tak je dost možné, že postupně se na kouli bude nabalovat čím dál víc sněhu a zanedlouho bude tak velká, že převálcuje všechno co jí bude stát v cestě a úspěšně se z ní stane monstrkoule která na konci kopce udělá z horské chaty kupu třísek ( na své lince získáte několi kilů, pushnete svou věž, budete roamoat po mapě, zabíjet co uvidíte, proměníte svou výhodu v několik draků a celkově proměníte svou výhodu v goldech a zkušenostech z early game ve zničení nexusu ). Je to asi dost zvláštní popis, ale přesně takhle nějak si můžete představit snowball.

Snowball v solo que -

Proč byste se měli zaměřit v solo que na snowball, hrát agresivně a pickovat championy se silným snowball potenciálem? Protože zejména na nižším elu ( nebudu uvádět něco ve stylu 1200-1800 atd, je to individuální záležitost, snowballit se dá elo 1500 i 2500, koneckonců je to sám o sobě přirozený jev, to že získáte několik kilů v early game a proměníte je v kompletní dominanci nad celou hrou neznámená, že jste to tak plánovali. Často se stane, že se vám něco podobného povede i se slabšími early game picky díky chybě soupeře nebo schopnému junglerovi. ) je to dle mého názoru nejlepší způsob jak mít nejvyšší winrate ( procento vítězství ) a především takto dokážete dovést k vítězství i team, který je složen z velmi špatných hráčů. Největší chyba v solo que je spoléhat na to, že máte lepší teamfight, nebo že jste silnější v late game. Na jakémkoliv elu se VŽDY najde idiot, který půjde v momentě kdy se respawne baron farmit bot linku, scoutovat enemy jungle bez ward a nebo se recallne těsně před fightem, protože má goldy na novou dorans blade :) A toto platí pro oba teamy, to že prohráváte 10-25 nenzamená, že nemůžete celou hru otočit během pár minut díky těmto lidem v enemy teamu. Pokud budete hrát zodopvědně, dobře farmit, neumírat, wardovat jungle, hlásit missy atd atd a spoléhat na to, že váš tým bude dobrý, dost často budete zklamaní a dejme tomu budete mít winrate 55%-60%, tzn vyhrajete 11-12 her z 20. Pokud vsadíte na snowball a picknete si například ( skutečně jde jen o příklad ) Pantheona a půjdete na mid s ad markami a quinty, mr glyphy a mana reg sealy ( v que se domluvíte na ap topu nebo jungli ), tak si můžete být jistí, že absolutně zničíte tuto linku v 90% ( heavy babysitt, swap linky, enemy vás zná a counterpickne vás obludností ve stylu malphita ), pravěpodobně zabijete enemy championa na 2-3 levelu ( seriously a není to vůbec složité pokud víte, že s pantheonem je možné zablokovat dva tower hity a nebojíte se agresivně flashovat ), pokud nebude stát pod věží tak ho možná zabijete ještě jednou a v této chvíli jste díky grand skyfallu schopni zabít jakoukoliv linku ( ideální je bot, doublekill není nic výjimečného a pomáhat bot lince je většinou lepší než top lince, pokud není na botu něco ve stylu ezrael- janna ) aniž by s tím soupeři mohli něco udělat. Výsledek je takový, že sám dokážete rozhodnout hru a nemusíte se spoléhat na svůj team. Zrovna tento "exploit" v solo que metagame jsem použil abych se posunul z 1650-1900 elo v rámci mé 1100-2500 cesty :D. Slušelo by se také říct, že posledních 20 her už jsem cítil, že na tom elu tato taktika už není tak dobrá, enemy rychle a opakovaně switchují, hrají hodně pasivně - uvědomují si, že Pantheon bez killů i s oněco větší farmou neudělá tolik jako ostatní.

Je důležité si ale uvědomit, že všechno je otázkou stylu, který preferujete. Když použiju jako příklad top linku, tak pokud si vezmeme Voyboye/Linaka a Wickda/Hotshota, tak proti sobě stojí dva styly – snowball, agresivní hra, dominance na lince, early nebo 1v1 oriented champové vs méně agresivity, více farmení, lategame/teamfight oriented champové. Oba dva tyto styly jsou určitě funkční a dobré, evidentně fungují jak v teamové hře tak v high elu ( voyboy takto hraje na nejvyšší teamové úrovni a často snowballí přes velmi dobré a známé hráče a dosáhl takto první pozice v americkém žebříčku. Naopaka například wickd je se svým pasivnějším stylem neméně úspěšný.

Můj názor, který se vám zde snažím vysvětlit je takový, že na elu, na kterém se bude většina z vás nalézat, tzn dejme tomu 1200-2000, vám snowball styl zaručí vyšší winrate než styl pasivnější, zejména proto, že méně spoléháte na team a dokážete být ten, kdo team vede k vítezství. Také jsem rád, že jsem nezapoměl na jednu důležitou věc týkajicího se snowball stylu – můžu vám zaručit, že 1/3 her vyhrajete v okamžiku, kdy svou linku zničíte 4-0. Enemy team se sám vyflamuje, vyafkuje a vy jste zařídili svému teamu freewin nehledě na to, že jste mohli mít v teamu mnohem slabší hráče.

Ná závěr ještě uvedu několik championů, kteří mají dle mě nejlepší snowball potenciál a zároveň se pokusím tenhle blog trochu zpestřit. Protože jsem za svých cca 3000-4000 solo que, které mám nahrané, nahrál cca 90% právě s temito snowball champy, ten champ, kterého si v komentářích zvolíte jako nejzajímavějšího, rozeberu v příštím blogpostu ze svého pohledu, tzn jak hrát tohoto championa ve snowball módu :-)

Tenhleten výčet určitě není kompletní, snažím se jen poukázat na několik svých nejoblíbenějších možností, se kterými mám nejlepší zkušenosti.

Pantheon – skutečný král snowball championů, godlike linka, godlike ganky, upadá v late game, ale toto kompenzuje schopností výrazně pomoct ostatním linkám a zárověn zničit svou linku.

Akali – lehcé nerfnutá, ale stále velmi silná na topu, po 6tce je minimum championů, které nejste schopni zabít nebo minimálně donutit towerhugovat. Schopnost skvělě chasovat ultimátkou jí dělá tak dobrým snowball championem – v okamžiku kdy už máte gold a level adventage je jednoduché tuto výhodu stále zvětšovat. V late game funguje jako skvělý anticarry.

 

Leblanc – tady moc není co povídat, všichni víte :) Důležité je využívat její insane early a mid game ne jen k dominování linky, ale i k gankování ostatních linek a jungle.

Ap tristana – variace na leblanc, neskutečný lvl 2 a lvl 6 dmg, hodně podcěnovaná, často ji hraje například scarra nebo nyjacky. Je důležité za ní ovládat smartcast – schopnost zabít enemy ad ještě během skoku a okamžitě skočit pryč je klíčová. Skutečně silný snowball champ.

Fizz – silná linka, silné ganky, dobrá schopnost chasovat, overall velmi silný snowball champ.

Rumble – dlouho jsem váhal jestli ho sem zařadit, lvl 5 a lvl 6 je ideální pro získání killu, opět skvělá schopnost chasovat a poráží většinu top meele picku, neupadá v late game.

Garen – obviously bych neměl zapomínat na Garena, s každým flashem jste na nižším elu schopni získat kill a po 1 až 2 killech není problém dávat instakilly na kombo ignite QER.

Udyr – především jungle phoenix stance, solo top tiger stance má ale taky velmi slušný potenciál

Renekton - dokáže skvěle snowballit linku, těžko ganknutelný, dobré divy, silný massfight, trochu upadá v latu

Xin Zhao – funguje výborně jako jungle/solo top na nižším elu, naposledy jsem ho tuším zkoušel na elu 1700 jako solo top a dařilo se mi držet winrate okolo 65%

Jax – po 6 tém levelu máte neskutečně silné kombo 2x AA, QW AA + proc z R, jungle jax má taky skvělý potenciál

Annie – dokud jste schopni dávat na QER instakilly, flash QER na mid-low elu nikdy nezklame.

Fiddlestick – jungle, jeden z nejsilnějších snowball junglerů s velkým dopadem na hru, silný i v late game.

Ahri -

Bot lane – tady bych vypíchl Tristanu s jejím insane lvl 2 a lvl 6 dmgem + schopností chasovat, stejně jako Ezrael a Gravese.

Xerath – označil bych ho za vylepšenou verzi annie, podobná herní styl s mnohem lepšími massfighty

Katarina – zde by to bylo na samostatný post, můžu říct jen to, že je to jeden z nejvíce podcěnovaných champů v lol, v okamžiku kdy si lidé uvědomí rozdíl mezi solo que a 5v5 stane se fotm :P Kdo má zájem tak se koukejte na stream od Scarry a TiensiNoAkuma

Kassadin – v okamžiku kdy jste silnější než enemy je pro něj takřka nemožné vám utéct = nejlepší vlastnost snowball championa ihned po schopnosti dát instakill.

Twisted Fate – Imo nejsilnější snowball ap champion spolu se Sionem, velmi silný po celou hru, úžasné ganky, jeden z nejlepších solo que ap picků.

Sion – Rushnout mobility boots, pushnout linku jedním shieldem a gankovat do zbláznění, jeden z nejnudnějších a nejsilnějšich ap solo que picků.

Riven - Jeden z nejlepe snowballicich championu, insane dmg, pokud se naucite hrat dobre Riven, je jen otazkou casu kdy bude vase elo stoupat.

Talon - V posledni dobe dost underplayed champion s velkym potencialem jako counter na midu, porazi spoustu oblibenych solo q picku jako je kassadin, ahri, atd.

Shaco - :)

 

Toto samozřejmě není kompletní seznam nebo výčet, určitě jsem na něco zapoměl, nebo mám jiný názor něž ostatní. Pro dnešek to ale bude stačit :) Těším se na vás u dalšícho postu, PeaceInMind aka Peacefull Panda.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama