Čtvrtfinále Worlds - Čína versus zbytek světa a poslední naděje západu
i Zdroj: Lee Aiksoon/Riot Games
eSport League of Legends Článek Čtvrtfinále Worlds - Čína versus zbytek světa a poslední naděje západu

Čtvrtfinále Worlds - Čína versus zbytek světa a poslední naděje západu

Reibl

Reibl

1. 11. 2023 13:05

Osm nejlepší týmů na světě čeká závěrečná fáze Worlds. Zajímavý los vyřazovací fáze přinese bitvu mezi jednotlivými regiony. Dokáže nějaký celek překvapit favority a dostane se poslední zástupce západu do semifinále?

Reklama

Čína proti zbytku světa

Do playoffs postoupily všechny 4 nasazené celky z čínské LPL. Korea si v bratrovražedném souboji jedno místo ubrala, když KT Rolster porazili Dplus KIA v rozhodující Bo3. Díky tomu vzniklo jedno místo pro západní celek, který si uzmuli američtí NRG na úkor G2 Esports.

Los bracketu byl pro nestranné fanoušky opravdu povedený. Dočkáme se totiž celé řady soubojů mezi regiony. Čína bude díky polovičnímu počtu týmů ze všech čtvrtfinálových zástupců aktérem všech duelů. Může se tak klidně stát, že v semifinále vůbec poprvé uvidíme jen jeden region. Vzhledem k výsledkům na MSI tento scénář nemusí být daleko od pravdy.

Korea ovšem má v turnaji silné zbraně. T1 postupně nacházejí formu a Gen.G si bez zaváhání poradili se soupeři v swiss fázi. Oba celky mají přitom na své poměry hratelné soupeře. NRG pak musí přikvapit Weibo Gaming, papírově asi nejslabší čtvrtfinálový tým, který prohrál jednu hru proti Fnatic i G2.


NRG vs Weibo Gaming

NRG v závěru sezóny překvapují, avšak americkému prvnímu seedu zároveň přálo štěstí. Celek do jara vystupující pod organizací CLG si na Worlds zahrál proti třem západním celkům a všechny porazil. Proti WBG přitom tým hned na úvodu turnaje padl. Postup do čtvrtfinále byl ovšem zasloužený, přehrát G2 v sérii se řadě evropských celků v LEC vůbec nepovedlo.

Weibo si (k nelibosti Caedrela) zažilo velmi napínavou swiss fázi. Po výhře nad NRG padl TheShy proti G2 v epickém duelu a selhal také proti KT Rolster. Cesta do čtvrtfinále pokračovala přes dva západní celky - MAD Lions a Fnatic. Weibo tak porazili před čtvrtfinále rovněž jen týmy ze západu (a proti jednomu navíc prohráli).

Z hlediska favoritů je na tom Weibo nejhůře ze všech čtyř duelů. Do Pick'ems si zvolilo tým “jen” 79,1 % hlasujících. WBG jsou tedy favorité na postup, avšak komu nedošlo hopium, měl by vytáhnout zaprášený CLG dres z MSI 2016 a věřit. Třeba bude odměněn.


Gen.g vs BLG

Korejská jednička je pod velkým tlakem. Na MSI hvězdný celek s Chovym v čele nedokázal zastavit rozjetou Čínu. Na Gen.G přitom aktuálně stojí celý region. KT Rolster totiž zřejmě padnou proti JDG a T1 mají tendenci ve finálových duelech pokazit co se dá. Gen.G se tak po konci týdne mohou stát jediným korejským týmem, který bude mít šanci na titul. Souboj proti BLG ale nebude vůbec lehký.

BLG na letošním MSI přejeli Gen.G 3:0 a v LPL si připsali skóre 15:1 s prohrou jenom proti JDG. Playoffs čínské ligy vypadalo podobně, BLG padli proti JDG ve finále upper bracketu a následně i proti LNG. Cesta ve swiss fázi byla jako přes kopírák. BLG i zde padli proti JDG a vyhráli  proti západním celkům - Fnatic a G2. Výhru si připsali i v Bo1 proti KT Rolster, naopak nestačili na T1.

Výhru Gen.G odhaduje 94,5 % hlasujících v Pick'ems. Jenže síla BLG je někde na úrovni KT Rolsteru a T1, což nemusí být tak daleko od formy Gen.G. Je tedy pravděpodobné, že se dočkáme velmi vyrovnané série.


JDG vs KT Rolster

Golden Road je na dosah. JDG vyhráli jarní split, MSI, letní split a do playoffs Worlds vstupují jako favorité na vítězství. Po lehkém zápase proti BDS a další kapitole nadvlády nad BLG si JDG pojistili playoffs sérií proti LNG. Tento celek je asi nejblíže k formě čínské jedničky.

KT Rolster sice ukázali ve skupinách, že si dokážou poradit s východní konkurencí, zároveň ale prohráli proti lepším čínským týmům. Právě prohra proti LNG a BLG naznačuje, že JDG budou opravdu nad síly korejského celku. Vzhledem k historickým výkonům KT lze očekávat, že čtvrtfinále proti JDG nezvládnou.

V Pick'ems věří JDG 93 % hlasujících, což je sice méně jak u duelu mezi Gen.G a BLG, jistě by ale šlo o největší překvapení turnaje, pokud by čínský gigant padnul už zde. Dokonce i postup NRG se zdá pravděpodobnější.


LNG vs T1

Méně známý čínský celek LNG hrál v LPL trochu druhé housle. Jarní playoffs přineslo vyřazení hned v úvodním kole z pohledu týmu. Ve skupinách z toho ale bylo hned dvakrát třetí místo s malým odstupem za JDG a BLG. Zároveň souboj mezi LNG a JDG přinesl jedny z nejvyrovnanějších sérií v LPL za poslední dobu. LNG tak představují velkou výzvu blízkou JDG.

T1 na druhou stranu v létě provázelo velké trápení. Bez Fakera se jednalo spíše o celek z konce LCK tabulky. Rekonvalescence legendárního midaře proběhla podobně úspěšně, jako zotavení týmu. Ten sice v playoffs nesahal Gen.G ani po paty kvůli omezenému tréninku, forma T1 ale na Worlds jen rostla. Playoffs buff se tak může opět dostavit.

T1 fandí 88 % diváků, za což vděčí tým zejména obří fanouškovské základně i napříč Evropou a Asií. Nutno ale zdůraznit, že LNG vypadají velmi silně a jejich potenciální výhra by neměla nikoho překvapit. 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama