Co je to Elo?
i Zdroj: Tryhard.cz
Ostatní Článek Co je to Elo?

Co je to Elo?

derk

derk

2. 10. 2012 08:05

Rozhodl jsem se napsat článek s touto tematikou, snad to někomu pomůže.

Reklama

Ahoj Apy, vytáhneš mi elo? Apy dáš duoq? Chci si zvětšit elo. Tohle jsou k mému podivu časté otázky, ale nedivím se jím, protože se ptají mě, a ne někoho lepšího, ale divím se jim vlastně z principu. Opravdu slouží elo k tomu, abych mohl dělat ramena, že jsem silnějším hráčem, než doopravdy jsem? Měl bych s elem 1300 zalézt do kouta a nechat hráče s elem 1600, 1800 či 2000+ dělat všechno co chtějí?

Říkají mi Apy a jsem komentátor League of Legends na CZ/SK scéně a nad otázkou ohledně Elo přemýšlím už dlouho. Můžete mě znát jako bývalého moderátora Time2LoL, najdete mě na http://www.facebook.com/Apylol . S pár názory se s Vámi podělím právě teď. 

Předem říkám, že se nebudu bavit o pojmu ELO hell, protože každý na to má jiný názor a já jsem zastánce, že elohell neexistuje. Ale zpátky k nadpisu ELO. Elo je statistické ohodnocení výkonnosti hráče či týmu na základě výsledků jeho her podle systému, jehož autorem byl Arpad Elo. Víc z historie není třeba, ještě dodám, že to pochází původně z šachů.

Takže chápeme, že elo odráží naší výkonnost a úspěch našeho týmu. Okamžitě přichází námitka typu, ale já zahrál dobře a oni to nafeedili. Smiřte se s tím, že Elo jako rating v Solo/DuoQ v League of Legends bude vždycky zkreslen. Protože to neodráží vaší výkonnost nýbrž úspěch Vašeho týmu. Tak co mám sakra dělat, když dostanu burany do týmu? To si pak všichni budou myslet, že jsem lamka. A to nechci, že? Každý, kdo má všech pět pohromadě si uvědomí, že tento systém je v tomhle broken. Ale pozor "lamky" tohle nemá být omluva a výmluva pro vás, ani pro hráče s elem 1800, kteří to neumějí dotáhnout do 1900! Tohle má posloužit k tomu, abychom si uvědomili, podle čeho vlastně můžeme/nemůžeme měřit naší výkonnost, naší úroveň. Dost bylo polívky, jejíž chuť známe všichni, jdeme na hlavní chod.

Rozděl jsme si obtížnost rankedů (EAST), zdůrazňuji, že tahle škála je můj osobní názor, každý ho může mít jinde a realita může být taky o něco dál. I. 0 - 1100elo a II. 1100-1400elo a III. 1500-1800elo a IV. 1800-2000elo a V.2000elo+. No tohle taky nebude nic revolučního, opakuji, jednosto elo sem tam nehraje zas takovou roli. Berme to spíše jako schéma. Kvalita spoluhráčů a protihráčů roste podle ela a v (ne)určité fázi se dá udělat zlom, kdy můžeme říct, že je to obtížnější kategorie.

Lojza, který spadá s elem 1780 380(výher)W a 340(proher)L do kategorie III. je "horší" než Ctirad, který má elo 1600 42W a 18L. Tady je bodový zlom, který si je třeba uvědomit. Já si o Lojzovi, řeknu, že ani přes těch 700 her nebyl schopný se vytáhnout na jisté elo (opomíjím fakt, že měl kdysi 2000 nebo, že prohrál 20her v řadě). Abych mohl něco hodnotit a umět se nějak porovnat, tak si musím určit jistá pravidla, která teď aplikuju. Ctirad na oplátku dokázal hravě udělat 1600 za 60her a jelikož oba spadají do III. kategorie, tak považuji sílu jejich protihráčů za stejnou, tudíž je pro mě Ctirad silnější hráč.

Totéž platí pro Květoslava V. 2250elo 720W 580L a Bivoje V. 2200elo 400W a 200L. To mi říká, že Bivoj byl 2x častěji vítěz než poražený. Bivoj potřeboval k tomuhle elu 600 zápasů zatímco Květoslav 1400. (Pomíjím hráče, kteří hrají soloQ na tréninky, tudížto mají zkreslené)

Abych to shrnul? Tak když uvidím člověka co má 1W:1L her elo xxx tak to odpovídá jeho kvalitě, zatímco hráč s lepším koeficientem je pravděpodobně lepší. Musíme se oprostit od toho, ale já měl xy zápasů s lampama. Vy sami si určujete svůj skill, nechat se potahat jen kvůli lepšímu outfitu? Přiznejme si kolikrát vidím běhen komentování, že hráč s elem 2000 tam nepatří, naopak překvapí nějaká 1600 :). Elem oblbnete jen slabého soupeře, silný na to nehledí. Důležitý je výkon ne číslo.

Ještě abych popsal jak beru elo já, vždycky si dám normálu, před rankedem, připravím se co chci dělat jakou mám formu a zahrají si hru, kde vím, že předvedu maximum. Snažím se předejít všem zbytečným chybám, když prohrají lajnu svojí chybou nevinným ostatní, ale omluvím se a polepším se. Pochválím soupeře, který mě přehrál. Popovídám si se svým parťákem na duoQ, co jsme udělali špatně, jestli máme jít hrát dál, co vylepšíme a co chceme udělat. Proto mám sotva 65 her, úspěšnost s adčkama kolem 80%.

Elo ovlivníme připraveností, snažením a správně zahranou situací, ale to už je debata na příště...

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama