Acer Predator Helios 300 – výkon stolního PC v mobilním řešení
i Zdroj: Tryhard.cz
Partnerský obsah Článek Acer Predator Helios 300 – výkon stolního PC v mobilním řešení

Acer Predator Helios 300 – výkon stolního PC v mobilním řešení

Giry

Giry

6. 7. 2021 06:00

Nadupané vnitřnosti a luxusní display.

Reklama

Letošní rok nezačal pro hráče počítačových her vůbec příznivě. Kombinace nedostatku křemíku, pandemické situace a oblíbenosti kryptoměn vystřelila ceny grafických karet do nebes a nezbytnost práce z domova se postarala o všeobecnou nedostupnost komponentů ke stavbě notebooků. I když se trh s grafickými kartami začátkem prázdnin díky čínským restrikcím dočkal mírného zlepšení dostupnosti, ceny stolních počítačů s prvotřídním hardwarem se stále prodávají za ceny mezi 70 – 100 tisíci korunami za PC sestavu bez monitoru a periferií.

Acer Predator Helios 300 – výkon stolního PC v mobilním řešení

Acer se se svými herními modely notebooků řady Predator snaží tuto situaci zachránit a vytáhnout hráčům trn z paty. V dnešním článku se blíže podíváme na vlajkovou loď, jejíž cena je nesrovnatelně příznivější než zmíněné počítačové sestavy, navíc nabízí úplně vše, co hráč potřebuje. Krom nadupaných vnitřností je osazen i velmi slušným 15.6´´ IPS displejem s obnovovací frekvencí 144 Hz a 3ms odezvou.

Srdcem gamingového predátora je procesor Intel Comet Lake se 14nm výrobní technologií. Jedná se o desátou generaci íčkových procesorů, která s sebou přináší podporu pamětí DDR4 a hlavně technologii Thermal Velocity Boost, která oproti Turbo Boostu umí výrazněji navýšit pracovní frekvenci jednotlivých jader. Procesor Core i7-10870H disponuje osmi jádry / 16 vlákny při boost frekvenci až 5 GHz.

Acer Predator Helios 300 – výkon stolního PC v mobilním řešení

Nejdůležitější komponentou každého herního notebooku je také grafická karta. V tomto ohledu rozhodně Acer výkonem nešetřil a do Predátora vložil mobilní verzí nejnašlapanější karty současnosti. Řeč je o GeForce RTX 3080, jejíž mobilní verze disponuje 8 GB DDR6 grafické paměti a 6144 shadery. Nejnovější řada karet od NVIDIE je postavena na architektuře Ampere, tedy na druhé generaci technologie RTX s Tensor jádry určenými k výpočtu realističtějšího osvětlení a stínování scény. Navíc přináší vyšší snímkovou frekvenci díky technologii DLSS 2.0, která využívá umělou inteligenci k renderování jednotlivých snímků. GPU je z výroby vybavena nedávno uvedenou technologií Resizable Bar, která opět zajišťuje o něco vyšší herní výkon.

Samozřejmostí je dostatečná kapacita RAM. Výrobce osadil dva 8GB DDR4 RAM moduly do obou slotů. Celková kapacita RAM tak čítá 16 GB. O rychlé dodávání dat se stará rychlý a objemný 1 TB SSD NVMe Western Digital. Start předinstalovaného operačního systému Windows 10 Home se pohybuje v řádech nízkých jednotek vteřin, stejně rychle se načítají i ty nejnáročnější hry současnosti. Kromě toho může být do notebooku připojen další 2.5´´ disk. Záleží jen na vás, zda se rozhodnete pro pomalejší velkokapacitní plotnový disk, nebo rychlejší SATA SSD. Acer se rozhodl dát uživatelům možnost snadno rozšířit či vyčistit notebook a proto u Acer Predator Helios 300 není spodní strana opatřena žádnými plombami, při demontáži spodního krytu nemusíte mít obavy, že byste přišli o drahocennou dvouletou záruku.

Acer Predator Helios 300 – výkon stolního PC v mobilním řešení

Chlazení zajišťuje nezávislý duální systém ventilátorů AeroBlade 3D 4. generace. Ventilátory mají ultra tenké kovové lopatky, které dosahují maximálního průtoku vzduchu při minimální hlučnosti. Ideální air flow si řeší notebook vlastní regulací nazvanou Predator CoolBoost. Hráče neruší zbytečný hluk notebooku, automatická regulace se stará o zachování ideálních provozních hodnot procesoru i grafiky. Pokud ovšem hrajete se sluchátky na uších a vyžadujete maximální chladící výkon, nechybí tlačítko turbo, které roztočí větráky na maximální otáčky a zajistí nejnižší teploty všech komponent.

Připojení k internetu je možné přes vestavěný Wi-Fi modul a pro náročné je v notebooku gigabitová LAN síťová karta podporující rychlost stahování až 1 gigabit za vteřinu. Pokud máte přístup k rychlému internetu, hry a multimédia můžete stahovat rychlosti až 120 megabajtů za vteřinu. O plné využití rychlosti se postará vestavěný NVMe disk, nejste tak limitováni rychlostí zápisu a i objemnější hry o velikosti 100 GB můžete stáhnout doslova během pár minut. Stroj je dále vybaven dvěma konektory USB 3.2 Gen 1, jedním USB 3.2 Gen 2, jedním USB-C 3.2 Gen 2 a čtečkou paměťových karet. K dispozici je i HD Kamera. V kombinaci s RTX grafikou nepotřebujete zelené plátno, abyste ze svého počítačového koutku udělali nahrávací studio. O to se opět stará vestavěná umělá inteligence grafické karty.

Acer Predator Helios 300 – výkon stolního PC v mobilním řešení

Notebook dále nabízí možnost připojení ke dvěma monitorům přes konektory HDMI a moderní mini display port. Bez problémů tak z mobilního řešení v mžiku vytvoříte dostatečně výkonný stolní stroj pro 4k rozšíření. Výkon pochopitelně stačí i k nakrmení virtuální reality. Tu lze s Predátorem využít skutečně na maximum. Tituly jako Beat Saber nebo Half-Life Alyx nejsou pro něj absolutně žádný problém.

Hernímu notebooku nesmí chybět kvalitní klávesnice s nízkou latencí a RGB podsvícením. Příjemným benefitem je i numerická část, v jejíž blízkosti se nachází i speciální tlačítko k vyvolání ovládacího softwaru Predator Sense. Ten slouží kromě jiného k nastavení rychlosti ventilátorů, stylu podsvícení klávesnice, režimu přetaktování grafiky a nastavení profilů pro jednotlivé hry. Zapálené hráče potěší i přítomnost licencovaného DTS:X Ultra kodeku, který uměle vytváří dojem prostorového zvuku. Nezáleží na tom, zda hrajete s obyčejnými stereo sluchátky, herním headsetem nebo vestavěnou dvojicí reproduktorů. Technologie DTS:X Ultra je schopna simulovat prostor na jakémkoli zvukovém výstupu.

Acer Predator Helios 300 – výkon stolního PC v mobilním řešení

Pojďme se podívat, jak Acer Predator skutečně zvládá herní zátěž. K otestování výkonu notebooku jsme si vybrali tři tituly, které jsou schopné vytížit notebook na úplné maximum. Prvním, který prošel testováním, je populární kovbojka od Rockstar Games – Red Dead Redemption 2. I když se nejedná o nový titul, jeho náročnost byla i v době vydání naprosto brutální. S nastavením detailů na high úroveň se Predator popral velmi obstojně. Snímkovací frekvence se při těchto detailech pohybovala mezi 90 – 110 FPS.

Acer Predator Helios 300 – výkon stolního PC v mobilním řešení

Dalším testovaným titulem je třetí díl populární hackerské akce Watch Dogs zasazené do dystopického prostředí Londýna budoucnosti. Výhodou tohoto titulu je vestavěný benchmark, který oproti RDR 2 umožňuje přesné měření výkonu napříč různě náročnými scénami. S nastaveným raytracingem na medium a DLSS v režimu performance benchmark ukázal průměrných 60 FPS a maximum 79 FPS, s vypnutým rtx byl průměrný výkon 76 FPS a maximální výkon 105 FPS.

Acer Predator Helios 300 – výkon stolního PC v mobilním řešení

Třetím testovaným titulem je populární a dlouho očekávaný Cyberpunk 2077, který se zpočátku potýkal s nemalými porodními bolestmi. Vývojářům se sice podařilo velkou část bugů vyřešit, i tak se ale jedná o hru, která vyždímá výpočetní výkon kteréhokoli počítače na absolutní maximum. S nastavením grafických detailů na maximum, raytracingem na medium a DLSS nastaveným na auto neměl notebook problém držet Cyberpunk mezi 60 a 70 FPS.

Acer Predator Helios 300 – výkon stolního PC v mobilním řešení

Sečteno a podtrženo, v dnešní době, která se vyznačuje brutálním nedostatkem křemíku, který má za následek nedostatek čipů nejen v počítačovém odvětví, není koupě herního zařízení snadnou a levnou záležitostí. Za pořádnou herní sestavu není problém utratit i sto tisíc korun, herní konzole nové generace seženete stěží, grafické karty se prodávají za několikanásobně vyšší ceny, než ty nastavené výrobcem. Acer Predator je slušným kompromisem, který za rozumnou cenu nabízí výkon stolní počítačové sestavy v mobilním provedení. Nechybí mu ani displej s vysokou obnovovací frekvencí, který v ceně stolního PC započtený není. Tuhle nadupanou herní mobilní mašinu si můžete zakoupit například zde na CZC.cz za cenu 61 990 Kč. Skladové zásoby jsou dostatečné a díky předinstalovanému operačnímu systému můžete notebook vyzvednout a začít naplno hrát prakticky okamžitě. Acer navíc během dvouleté záruční lhůty nabízí garanci bleskového servisu, kdy vám v případě jakýchkoli problému notebook opraví během pěti pracovních dní.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama