[Zlomové momenty hry #16]: Fnatic a jejich dominantní split v roce 2015
i Zdroj: Tryhard.cz
Novinky League of Legends Článek [Zlomové momenty hry #16]: Fnatic a jejich dominantní split v roce 2015

[Zlomové momenty hry #16]: Fnatic a jejich dominantní split v roce 2015

Reibl

Reibl

1. 11. 2018 17:00

Huni, Reignover, Febiven, Rekkles a Yellowstar málem před lety porazili korejské giganty.

Reklama

Nejvyšší evropská profesionální liga má již pravidelně dva splity. Pokud se budeme bavit o roce 2015, tak v tu dobu každý tým hrál s každým dvakrát. V průběhu splitu tak celky odehrály 18 her v rozmezí 9 týdnů. V tomto časovém rozmezí se hraje na několika různých patchích a metách. Není proto zvykem, že by nějaký tým byl po celou sezónu v regionu dominantní. Už vůbec toto neplatí v silnějších regionech, kde je konkurence velká a prostor na chybu minimální. Přesto se jednomu týmu povedlo odehrát základní část ligy bez porážky. Pojďme si před finále Worlds připomenout legendární sestavu Fnatic z léta roku 2015.

Sestava

Základem hvězdného týmu bylo složení, které kombinovalo zdatné korejské duo Reignover a Huni s talenty z evropské scény. Na midu úřadoval Febiven a ADC pozici obsadil Rekkles, jenž nahradil Steelbacka po jarním splitu. Shotcalling pak zajišťoval zkušený support Yellowstar. Přičtěte k tomu skvělého trenéra, kterým byl Deilor a získáte recept na úspěch.

Jak velký úspěch to byl? V letním splitu EU LCS tato sestava dominovala. All-Pro tým byl kompletně složený z hráčů Fnatic, nejlepším trenérem byl zvolen Deilor a MVP získal Yellowstar.

Cesta na Worlds

Po konci základní sezóny pokračovala cesta týmu na světový šampionát přes playoff v LCS. Překážku představovaly pouze dvě Bo5 série. V té první smetli Fnatic hráče z Unicorns of Love v poměru 3:0. Finále už ale byla výzva. Tým Origen sestavený kolem legendárního Xpekeho dal Fnaticům zabrat a série skončila výsledkem 3:2 pro Fnatic. Těsné finále vzbuzovalo otázky, zda jsou Fnatic opravdu tak silní. Odpověď nám přineslo Worlds, které hostila Evropa.

Těsně před finále

Letošní cesta týmu Fnatic až nápadně odkazuje na rok 2015. V základní skupině totiž potkali hned dva celky, jenž jim stojí v cestě i letos. Konkrétně Cloud9 a Invictus Gaming. V obou letech navíc evropský celek postoupil ze skupin z prvního místa. Čtvrtfinále bylo taktéž velmi podobné, jelikož se Fnatic utkali v obou případech s čínským EDG. V roce 2015 pohádková cesta skončila semifinálovým duelem proti KOO Tigers. Ti nedali reprezentantům ze starého kontinentu šanci a výsledkem 3:0 ukončili příběh jednoho z nejdominantnějších evropských celků v historii.

Nakonec se také ukázala pravda o druhém evropském týmu, Origen. Ten dokázal ve finále EU LCS svést s Fnatic vyrovnanou bitvu. Nebylo to ovšem kvůli zaváhání oranžových. Origen se na Worlds ukázali v dobrém světle a vybojovali si cestu až do semifinále, kde podlehli stejným způsobem, jako Fnatic, jen proti SKT.

Odkaz týmu

Až do letošního roku se říkalo o Fnatic z roku 2015, že byli největší nadějí na poražení Číny a Koreje. Letošní meta ovšem týmům z východu nehraje do karet. Celky z LCS navíc přišly s vlastním stylem hry, na který se východním týmům hůř odpovídá. Tento agresivní styl zapadá do mety a to zapříčinilo kolaps LCK týmů. Čína na tom není o moc lépe a v semifinále jsme se tak dočkali pouze jediného týmu z východu. Pokud nebudeme brát v potaz první Worlds, kterých se Korea neúčastnila, tak se letošní turnaj dá srovnat pouze s tím z roku 2015. Ještě před pár týdny mohli všichni vzpomínat na Fnatic z roku 2015 jako na největší naději západu. Až letos se to mění.

Worlds 2015 ukázaly, že týmy LCS regionů mohou konkurovat LCK a LPL. Tehdy to byla známka naděje, že se pohár někdy opravdu může vrátit do Evropy. Letos se to reálně může splnit.


Věděli jste, že...?

  • Video Team Fight Breakdown hry Fnatic vs. AHQ bylo jedním z prvních oficiálních svého druhu. Riot poté vytvořil kompletní sérii, která pokračuje do dnešního dne.
  • MVP ocenění pro hráče v posledním týdnu LCS dostal trenér Fnaticů, Deilor.
  • V roce 2015 jsme mohli vidět v EU LCS týmy jako Elements, Gambit Gaming, nebo Copenhagen Wolves, kde v danou dobu hrál Freeze.
  • Počet týmů v LCS v roce 2015 vzrostl z osmi na deset.
  • Huni a Reignover spolu chtěli hrát i nadále a po konci sezóny společně přestoupili do amerického týmu Immortals.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama